Gå till innehållet

Vi befriar barn från sexuell exploatering

Miljoner barn runt om i världen utnyttjas sexuellt. Våldtäkt och prostitution är två av de brutala övergrepp som de utsätts för. UNICEF kämpar över hela världen, på alla nivåer i samhället, för att stärka skyddsnätet kring barnen och befria de som har drabbats.

Sexuell exploatering, som sexuella övergrepp, trakasserier, våldtäkt, pornografi och prostitution, är ett fruktansvärt brott mot barns rättigheter. Ändå sker det i alla delar av samhället – i hemmet, på institutioner, i skolor, på arbetsplatser och turistorter.

I 38 länder har närmare 17 miljoner barn rapporterat att de har utnyttjats sexuellt sedan 2005. Men mörkertalet är stort. Majoriteten av de som drabbas är fattiga och många är gatubarn som lockas med erbjudanden om beskydd, mat och husrum.

Sexuell exploatering är alltid en allvarlig fara för barns hälsa. De som överlever den fysiska och psykiska misshandeln lider ofta av trauman resten av livet. Dessutom går barnen många gånger miste om en trygg uppväxt och skolgång.

UNICEF kämpar dygnet runt för att skydda barn från att utnyttjas sexuellt.

Vi engagerar regeringar, rättsväsen, sociala myndigheter, skolor och vårdinrättningar för att stärka skyddsnätet kring barnen. Vi påverkar också lokala ledare, religiösa grupper, den privata sektorn, medier och familjer – för att inga barn ska utsättas för de hänsynslösa övergreppen.

Med din hjälp kan vi befria barn från sexuell exploatering.
Ett barn i taget.