eva-rose_skolfota.jpg

”Jag är 7 år och

går i första klass”

Idag, på internationella kvinnodagen, berättar UNICEF Sveriges ambassadör Eva Röse om vikten av utbildning – för henne själv, för flickor världen över och för samhällsutvecklingen i stort.

Skribent |

Publicerad |

2020 03 08

Uppdaterad |

2020 03 08

”Jag är 7 år och går i första klass”

Jag är född i den bästa av världar där utbildning anses självklart, även för flickor. Så är det inte överallt, som vi vet.

Men att utbilda flickor har enorma fördelar långt bortom bokstäverna. En flicka som får gå i skolan lär sig att ta hand om sig själv, bidrar till samhället och får möjlighet att påverka. Hon får bättre hälsa och föder färre och friskare barn. Hon får bättre inkomst, starkare ställning och en ljusare framtid.

Jag glömmer aldrig glöden och stoltheten jag mötte hos flickorna på skolan i Chennai, Indien. De skulle bli lärare, läkare och forskare. De skulle göra livet bättre för andra. Allt tycktes möjligt!

En del av flickorna var där tack vare att de hade fått hjälp med avgiften till sina skoluniformer, en av orsakerna till att många barn exkluderas från skolan.

Att ge flickor utbildning har enorma ekonomiska och sociala fördelar. Kvinnorna för kunskapen vidare till sin familj, och startar en positiv spiral som gynnar hela samhället och kommande generationer.

"To educate a woman is to educate an entire country" .
Tänk att du kan läsa och förstå det.

Begrunda det och sänd en tacksamhetens tanke till de som gjort det möjligt.

Tack för att ni är med oss!
Eva Röse

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Skolflicka - Afghanistan 2023
Afghanistan

Över 118 miljoner flickor världen över får inte gå i skolan. Anledningarna till att så många flickor berörs är flera, bland annat fattigdom, barnäktenskap och könsrelaterat våld. Fattiga familjer investerar i de flesta fall hellre i pojkars utbildning.

Usivak_Samira_Kadric_P6A1471_Bosnien_2023
Bosnien och Hercegovina

Merva, 7 år, löser med vana rörelser uppgifterna på engelska på sin surfplatta. Vissa av hennes klasskamrater har aldrig gått i skolan, fastän de är äldre. Men med hjälp av Akelius digitala språkskola kan lärarna möta varje barn där hen befinner sig.

Ukrainskabarn-skola-2023-16x9
Senaste nyheterna

När världen brinner är det inte skolböcker man vill skänka i första hand. Utbildning är inte första hjälpen. Men det är helt akut. Hoppet om en bättre värld, och ett bättre liv, ryms i en skolväska.