uni316684.jpg

Miljontals barn går miste om

vaccin mot farliga sjukdomar

Till följd av coronaviruset går många barn miste om vaccin mot andra farliga sjukdomar, som mässling och polio. För att skydda barn och förebygga utbrott av andra sjukdomar uppmanar UNICEF länder att fortsätta vaccinera i den mån det är möjligt och planera för ökade insatser när coronapandemin är under kontroll.

Skribent |

Publicerad |

2020 04 24

Uppdaterad |

2020 04 24

Hundratals miljoner barn går miste om vaccin mot farliga sjukdomar

I och med coronavirusets framfart har vikten av vaccin för att skydda världens befolkning mot sjukdomar blivit än mer aktuell än tidigare.

Just nu går nämligen många barn miste om livsviktiga vacciner på grund av isolering, social distansering och minskad tillgång till vaccinationstjänster då sjukvården tvingas lägga om sitt arbete för att agera på utbrottet av coronaviruset.

Till följd av det ökar risken för utbrott av andra sjukdomar, som mässling, polio och kikhosta. Över 117 miljoner barn i 37 länder riskerar till exempel att gå miste om mässlingsvaccin, eftersom vaccinering mot sjukdomen tvingas skjutas upp. I den siffran är inte bebisar som föds under coronapandemin inräknade. Barn under 12 månader drabbas hårt av mässling, och om de inte får tillgång till vaccin riskerar de att dö.

UNICEF uppmanar länder att fortsätta med sina rutinmässiga vaccinationstjänster i den mån det är möjligt, utan att riskera fortsatt spridning av coronaviruset. I de fall regeringar tillfälligt måste skjuta upp vaccinationskampanjer bör länder redan nu planera för att öka insatserna mot andra mycket smittsamma och farliga sjukdomar när coronapandemin väl är under kontroll.

uni316684.jpg
En bebis får grundläggande vaccin på ett UNICEF-stött hälsocenter i Gonzagueville, Elfenbenskusten. Sjukvårdspersonalen använder skyddsmask och handskar för att skydda sig från coronaviruset och förhindra smittspridning.Foto: ©UNICEF/Dejongh

Vikten av vaccin för att förebygga sjukdomsutbrott

Utbrottet av coronaviruset har visat hur illa det kan gå när samhällen inte är skyddade mot en infektionssjukdom. Den globala pandemin är en tydlig påminnelse om hur snabbt en sjukdom kan spridas utan vaccin som skyddar oss.

I dagsläget finns inget vaccin mot covid-19, men det finns effektiva och säkra vacciner mot andra allvarliga och mycket smittsamma sjukdomar. Samtidigt som vi vidtar lämpliga åtgärder för att förhindra spridning av coronaviruset, måste vi göra allt vi kan för att se till att barn har det skydd de behöver för att inte drabbas av dessa farliga sjukdomar, och för att förebygga ytterligare sjukdomsutbrott. 

UNICEFs arbete med att leverera vaccin till barn är nu viktigare än någonsin. Vaccin är en av de mest effektiva folkhälsoinsatserna - det är nyckeln till att förhindra dödsfall bland barn och ge dem en chans att växa upp friska och nå sin fulla potential.

Köp ett vaccinpaket i vår gåvoshop så är du med och ser till att fler barn kan få det livsviktiga vaccin de behöver:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.

Vaccinerat barn - Indien 2022
Barnadödlighet

De senaste tre åren har 67 miljoner barn i världen inte vaccinerats mot de mest dödliga barnsjukdomarna, det visar en rapport från UNICEF som släpptes den 20 april. Det är den största tillbakagången av vaccinationer på decennier. Redan ser vi konsekvenserna i form av mässlings- och polioutbrott. UNICEF varnar för allvarliga bakslag för barns liv och hälsa.