uni328681.jpg

86 miljoner fler barn i

fattigdom i pandemins spår

I coronapandemins spår riskerar antalet barn som lever under fattigdomsgränsen att öka med 86 miljoner innan årsskiftet. Världen måste agera nu för att hindra att familjer fastnar eller faller in i fattigdom. UNICEF uppmanar regeringar att omedelbart sätta in stöd för att skydda barn i den ekonomiska krisen.

Skribent |

Publicerad |

2020 05 28

Uppdaterad |

2020 05 28

86 miljoner fler barn i fattigdom till följd av coronapandemin

Coronapandemin har utlöst en stor socioekonomisk kris, som kommer att drabba barn och familjer över hela världen. Enligt en analys av UNICEF och Rädda Barnen, som bygger på data från IMF och Världsbanken för 100 låg- och medelinkomstländer, riskerar antalet barn som lever under fattigdomsgränsen i sina respektive länder att öka kraftigt.

I låg- och medelinkomstländer kan antalet barn som lever i fattiga hushåll öka med 86 miljoner till årsskiftet, vilket innebär totalt 672 miljoner barn.

uni328681.jpg
Dua och hennes fyra barn i provinsen Lao Cai, Vietnam, följer myndigheternas riktlinjer och isolerar sig i hemmet.Foto: © UNICEF/Truong Viet Hung

Den ekonomiska krisen hotar att rasera de framsteg som har gjorts för att minska den globala barnfattigdomen. Utan samordnade och brådskande åtgärder kommer familjer som redan lever under fattigdomsgränsen att falla djupare in i utsattheten, och de som är på väg ur fattigdom kommer att falla tillbaka. Även familjer som lever över fattigdomsgränsen kommer att behöva kämpa för att försörja sina barn och få tillgång till barnomsorg och annat nödvändigt stöd för att hantera den fruktansvärda situationen.

Före coronapandemin hade två tredjedelar av barnen världen över inte tillgång till någon form av socialt skydd, vilket gör det omöjligt för familjer att skydda sig mot ekonomiska kriser. Idag drabbas barn av fattigdom från flera håll – de saknar tillgång till hälsovård, utbildning, näring och bostäder – vilket ofta är en återspegling av regeringars ojämlika investeringar i sociala tjänster.

Den här analysen måste vara en väckarklocka för världens ledare. Omedelbara insatser behöver göras för att skydda familjer i den ekonomiska krisen.

För att hantera och lindra konsekvenserna för barn i fattiga hushåll kräver vi att:

  • Regeringar omedelbart antar eller utökar sociala skyddsprogram för varje barn, inklusive kontantbidrag.

  • Regeringar och arbetsgivare tillhandahåller alla familjer med barnomsorg av god kvalitet.

  • Internationella finansinstitut och regeringar samarbetar för att upprätthålla sociala utgifter för barn och familjer både under och efter krisen.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

_0011166.JPG
En kväll för alla barn

Varje år lämnar tusentals barn Guatemala, längs livsfarliga vägar, för att ta sig till USA. Många av dem flyr helt själva, utan sina föräldrar eller andra vuxna. De flyr från fattigdom. De flyr från otrygghet. Och de flyr från våld och övergrepp. Men de har inte gett upp. Programledaren, radioprataren och skådespelaren Arantxa Álvarez besökte Guatemala med UNICEF för att träffa några av de barn som fortsätter drömma om ett bättre liv.

dsc06643-scaled.jpg

Att uppleva en katastrof är fruktansvärt för ett barn. I Libanon tvingas många barn genomlida flera katastrofer på samma gång. För några veckor sedan besökte operasångaren Rickard Söderberg Libanon tillsammans med UNICEF, för att hitta hopp i misären.

IMG_4624-575x431.jpg
Madagaskar

Nyligen släppte UNICEF rapporten "Narrowing the Gaps: The power of investing in the poorest children" som tar upp vikten av att fokusera på de mest utsatta barnen. Tidigare i vår reste UNICEF Sveriges Eva Dalekant till Madagaskar och fick se vilka positiva effekter investeringar i utsatta områden kan leda till.