un0339635.jpg

Fem barn dödade i

attack i Kongo-Kinshasa

Den 3 juni dödades 16 personer, varav fem barn, i en attack i östra Kongo-Kinshasa. UNICEF fördömer starkt attacken och uppmanar alla parter att respektera barns rättigheter. Det förskräckliga våldet som barnen drabbas av är oacceptabelt och måste få ett slut.

Skribent |

Publicerad |

2020 06 09

Uppdaterad |

2020 06 09

Fem barn dödade i attack i Kongo-Kinshasa

Attacken inträffade i byn Moussa, som ligger i provinsen Ituri i östra Kongo-Kinshasa. De 16 offren, varav fem flickor under 15 år, hade tidigare tvingats fly från byn och precis återvänt när de skoningslöst dödades i skott- och knivattacker.

Vi fördömer starkt den här attacken mot oskyldiga barn. Barn ska aldrig betala priset för sådana avskyvärda våldshandlingar. Vi uppmanar alla parter att respektera kvinnors och barns rättigheter.

Edouard Beigbeder, UNICEFs chef i Kongo-Kinshasa

Sedan början av året har mer än 300 personer dött till följd av det pågående våldet i Ituri. Över 200 000 människor, majoriteten barn, har tvingats fly till grannbyar eller överfulla läger i och runt provinsens huvudstad.

De senaste månaderna har säkerhetssituationen i Ituri försämrats radikalt. Enbart under april och maj fick UNICEF mer än 100 rapporter om allvarliga kränkningar av barns rättigheter. Barn har skadats, dödats och våldtagits, och skolor och hälsocenter har attackerats.

I maj uppmanade UNICEF därför det internationella samfundet och Kongo-Kinshasas regering att agera omgående för att avvärja en kris som riskerar att skada och döda ännu fler barn.

un0339635.jpg
Barn drabbas alltid hårdast i krig och konflikter. Det förskräckliga våldet som barnen i Kongo-Kinshasa utsätts för är oacceptabelt och måste få ett slut.<br>Foto: © UNICEF/Nybo

Ge en gåva, så är du med och ser till att barnen får vård, vatten, mat och vaccin, och bidrar till att vi kan fortsätta sätta press på makthavare världen över, för att skydda barnen och rädda deras liv:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.

Pojke - turkiet 2023
Senaste nyheterna

2023 har varit ett svårt år för barn runt om i världen, inte minst för de 460 miljoner barn som lever i konfliktdrabbade områden. Det visar UNICEFs globala rapport “Humanitarian Action for Children som släpps idag. Oavsett var konflikter blossar upp, vare sig det är Palestina, Ukraina, Haiti, Sudan eller Jemen – är det barnen som betalar det högsta priset.

UN0627046.JPG
Ukraina

Snart har det gått ett år sedan kriget eskalerade i Ukraina. Miljontals barn har tvingats på flykt från flyganfall och bomber. UNICEF var på plats redan innan kriget bröt ut och tack vare givare som du kan vi fortsätta hjälpa barn och familjer som drabbats.