uni313430.jpg

Åtta av tio barn i

Jemen behöver akut hjälp

Jemen är ett helvete på jorden för varje barn som lever där. Åtta av tio barn behöver akut humanitär hjälp och ingenstans i landet kan barnen känna sig trygga. Coronapandemin som nu sveper över Jemen har förvärrat en redan förtvivlad situation. UNICEF finns där och kämpar för att rädda barns liv, men det är bråttom.

Skribent |

Publicerad |

2020 06 23

Uppdaterad |

2020 06 23

Åtta av tio barn i Jemen behöver akut hjälp

uni313430.jpg
Jemen är ett av de länder i världen där bristen på vatten är som allra störst. 18 miljoner människor är i akut behov av vatten, och omkring 70 procent av befolkningen saknar tillgång till tvål för att kunna tvätta händerna. En livsfarlig situation när covFoto: © UNICEF

Efter fem år av konflikt, brist på mat, rent vatten och sjukvård har coronaviruset slagit till mot Jemen och förvärrat en redan förtvivlad situation:

  • Hittills har omkring 1 000 fall av covid-19 bekräftats, en siffra som stiger dagligen.

  • Över två miljoner barn under fem år är akut undernärda.

  • 1,7 miljoner barn har tvingats på flykt från sina hem.

  • Jemen är ett av de länder i världen där bristen på vatten är som allra störst. 18 miljoner människor är i akut behov av vatten, och omkring 70 procent av befolkningen saknar tillgång till tvål för att kunna tvätta händerna.

  • Bara hälften av landets vårdinrättningar är igång och det är stor brist på livsviktig utrustning, så som ansiktsmasker, skyddshandskar och syrgas. Många hälsoarbetare jobbar utan lön.

Din gåva kan vara skillnaden mellan liv och död

I konfliktdrabbade länder som Jemen är det en stor utmaning att behandla sjukdomar som egentligen är enkla att förebygga, så som kolera och mässling. När coronapandemin nu även kommit till Jemen har hotet mot barns liv kraftigt eskalerat.

Rent vatten och möjlighet att tvätta händerna med tvål är livsviktigt för att kunna stoppa spridningen av covid-19. Nu, mitt under en pågående global pandemi, riskerar vi att inte längre kunna leverera den hjälp barnen i Jemen behöver.

Vad gör UNICEF?

Sedan det första fallet av covid-19 konstaterades i Jemen i april har UNICEF levererat 10 000 test mot covid-19, över 33 000 respiratorer, 33 000 ansiktsskydd och 18 000 skyddsrockar. Den här livsviktiga skyddsutrustningen hjälper 400 hälsoarbetare att kunna arbeta under tre månader, men det representerar bara en liten del av de insatser som behövs för att bekämpa coronapandemin i Jemen.

Vi har funnits på plats sedan konflikten började och levererat rent vatten, hygienprodukter, behandlat barn mot undernäring, vaccinerat mot farliga sjukdomar, och sett till att barnen fått psykosocialt stöd och möjlighet att gå i skolan. Vi får aldrig ge upp för barnens skull.

UNICEF gör och kan göra mycket, men inte utan hjälp. Vårt arbete är helt beroende av frivilliga bidrag. Barnen i Jemen behöver dig. Ge en gåva och rädda barns liv idag:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.