uni356239-scaled.jpg

UNICEF: Stark oro för barnen

efter explosionerna i Beirut

Enligt de senaste rapporterna från Beirut uppskattas omkring 100 personer ha dött och 4000 skadats i gårdagens fruktansvärda explosioner. Över 300 000 har förlorat eller tvingats lämna sina hem. UNICEF är mycket oroade att barn kan finnas bland offren, och vi vet att bland de överlevande är många traumatiserade och behöver akut hjälp.

Skribent |

Publicerad |

2020 08 05

Uppdaterad |

2020 08 05

UNICEF: Stark oro för barnen efter explosionerna i Beirut

uni356239-scaled.jpg
Den fruktansvärda förödelsen efter gårdagens explosioner i Beirut, Libanon.Foto: © UNICEF/Amro/AFP

– Vi är otroligt skakade av denna fruktansvärda händelse och våra tankar är med de drabbade, särskilt de barn och familjer som skadats eller förlorat sina anhöriga, säger Yukie Mokuo, chef för UNICEF i Libanon. 

UNICEF samarbetar nu nära myndigheterna och partners på plats för att snabbt kunna möta behoven hos de drabbade och stötta hälsoarbetare och andra som arbetar i frontlinjen efter explosionerna.

Vi har bland annat levererat dricksvatten och stöttar myndigheterna med att rädda vad som finns kvar av mediciner och vaccin som fanns i ett lager vid hamnen. Vi har också partners som ser till att de barn som drabbats får psykosocialt stöd. Under de kommande dagarna trappar vi upp våra insatser för att möta drabbade familjers behov.

Gårdagens katastrof i Beirut förvärrar en redan svår situation för människorna i Libanon. Ekonomisk kollaps i kombination med covid-19 innebär att sjukhusen redan är under hårt tryck och att vårdpersonalen är utmattad.

Yukie Mokuo, chef för UNICEF i Libanon.

UNICEFs personal på plats har också drabbats av explosionerna. En av våra kollegor förlorade sin partner, sju har skadats och dussintals kollegor har fått skador på sina hem. Vi är alla chockade och våra varmaste tankar går till alla som drabbats.

UNICEF kommer att göra allt vi kan för att hjälpa barnen och deras familjer, både idag och på lång sikt.

Barnen drabbas alltid värst vid katastrofer. Din hjälp behövs nu:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Gaza bland tält - cropped desktop - 2024
Gaza

Sedan kriget bröt ut i Gaza har över 14 000 barn dödats, vilket innebär fler än vart hundrade barn. Tusentals barn har dessutom skadats och förlorat sina föräldrar. Enligt UNICEF utsätts barn oproportionerligt hårt av kriget, trots att de ska vara skyddade.

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.