skarmklipp.png

Barn bland de döda

och skadade i Beirut

Antalet drabbade av explosionerna i Beirut har nu stigit till över 160 döda och 6000 skadade. Minst tre barn är bland de döda, och över 1000 barn har skadats. 110 personer saknas fortfarande.

Skribent |

Publicerad |

2020 08 12

Uppdaterad |

2020 08 12

Barn bland de döda och skadade i Beirut

skarmklipp.png
Över tusen barn har skadats i explosionerna i Beirut.Foto: © UNICEF

Några av de skadade barnen var ensamma när de hittades, men har sedan dess återförenats med sina familjer. Två som fortfarande är separerade från sina föräldrar tas nu om hand av släktingar.

Många byggnader och sjukhus i landet har totalförstörts i explosionerna, men tidiga undersökningar visar än så länge ingen större skada på vatteninfrastrukturen. Dock saknar många hushåll tillgång till rent vatten på grund av skador på ledningar.

Under rådande omständigheter är risken att covid-19 sprids extremt hög, och i Libanon sker just nu en samhällsspridning.

De sjukhus som fortfarande fungerar saknar viktig medicinsk utrustning. Fem av sju UNICEF-stödda kylrum förstördes i samband med explosionen, vilket kommer att påverka de viktiga vaccinationsprogrammen en lång tid framöver.

Vad gör UNICEF?

UNICEF arbetar dygnet runt för att hjälpa de barn och familjer som drabbats, både akut och långsiktigt.

  • Vi har levererat 10 000 doser stelkrampsvaccin och vaccinerar just nu skadade i förebyggande syfte. Vi har också lycktats rädda omkring 90 procent av det vaccin som förvarades i ett lager som skadades i hamnen.

  • Skyddsutrustning för vårdpersonal är på väg, däribland 3,5 miljoner operationsmasker, över 17 000 skyddsmasker, 2,6 miljoner handskar, över 124 000 skyddsrockar och skyddsglasögon med mera. Det första planet förväntas landa idag onsdag.

  • Vi kör vatten med lastbilar till stationer där drabbade får hjälp, och levererar vatten till de som arbetar vid frontlinjen.

  • Våra samarbetspartners har delat ut rent vatten och hygienprodukter till familjer i tillfälliga boenden.

  • UNICEF har också satt upp ett tält i centrala Beirut där barn och deras vårdnadshavare kan få psykosocialt stöd och rådgivning kring var drabbade kan få skydd och mat med mera. Minst 675 barn och vuxna har fått hjälp hittills, och ytterligare tre tält kommer att sättas upp i veckan.

  • UNICEF har mobiliserat över 300 unga volontärer som hjälper till att laga mat, städa, dela ut mat, vatten och hygienprodukter till drabbade. Hittills har omkring 14 000 hushåll fått hjälp.

  • Vi stöttar uppbyggnaden av sjukhus och skolor som förstörts i explosionerna. 

uni357491.jpg
UNICEFs personal och volontärer hjälper drabbade på plats i Beirut. Volontärerna hjälper bland annat till att laga mat, städa, dela ut mat, vatten och hygienprodukter till familjer. Hittills har omkring 14 000 hushåll fått hjälp.Foto: © UNICEF/Gorriz/UN

Explosionerna har skadat de redan hårt ansträngda systemen som barn och familjer var beroende av. Barnens behov kommer att öka de kommande veckorna och månaderna, men UNICEF kommer att stanna så länge barnen behöver oss.

Behoven är enorma. Du kan vara med och stötta barnen som drabbats i Libanon. Ge en gåva idag:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.