uni360451.jpg

Tillsammans för barnen

i Beirut

Flera veckor har nu gått sedan explosionerna i Beirut, och situationen i staden är fortsatt förödande. UNICEF gör allt som står i vår makt för att hjälpa de drabbade barnen och deras familjer.

Skribent |

Publicerad |

2020 08 21

Uppdaterad |

2020 08 21

Tillsammans för barnen i Beirut

Över 1 000 barn blev skadade i explosionerna, många har förlorat sina hem och tragiskt nog har det rapporterats om fyra dödsfall. Fyra barn har därmed fråntagits möjligheten att utvecklas, växa upp och nå sin fulla potential. Allt det som varje barn har rätt till.

uni360451.jpg
Mira Al Osman, 10 år, berättar att hon stod i duschen när explosionerna träffade hennes hem. "Jag fick något hårt i huvudet och dörren blåstes av gångjärnen. Jag började skrika. Min mamma sprang in till mig, pressade hårt mot såret och gav mig vatten så aFoto: © UNICEF/El Hage

För människorna i Beirut är tillvaron nu mycket svår, omöjlig att begripa. Byggnader och sjukhus är totalförstörda, och de som fortfarande är igång saknar medicinsk utrustning. På grund av skadade vattenledningar har många människor inte tillgång till rent vatten.

Explosionerna hände dessutom i ett sammanhang med en utbredd ekonomisk kris, politisk instabilitet och ökad spridning av covid-19.

UNICEF har varit på plats sedan första dagen och tack vare alla gåvor som har kommit in i samband med katastrofen har vi:

  • Sett till att 1,7 miljoner doser med vaccin och medicin räddats från förstörelse. Det möjliggör att barn kan skyddas mot farliga sjukdomar även framöver.

  • Delat ut 1 600 hygienkit till drabbade familjer, något som är särskilt avgörande i och med covid-19.

  • Stöttat uppbyggnaden av sjukhus och skolor som har förstörts i explosionerna. 

  • Sett till att 750 barn fått psykosocialt stöd, något som är väsentligt när en katastrof har inträffat.

  • Sett till att över 60 byggnader återigen fått tillgång till det allmänna vattensystemet.

  • Installerat 109 vattentankar i hushåll, vilka blev förstörda under explosionerna.

  • Skickat skyddsutrustning till sjukvårdspersonal i det drabbade området.

  • Mobiliserat över 300 volontärer som hjälper till att städa, laga mat och dela ut vatten, mat och hygienprodukter till de drabbade.

Situationen i landet är katastrofal och vi gör allt som står i vår makt för att hjälpa de utsatta barnen. Vi stannar så länge barnen behöver oss – allt för att de ska få möjligheten att utvecklas, växa upp och nå sin fulla potential.

Har du inte hunnit ge en gåva än? Gör det idag. Behoven är fortfarande enorma.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.

Pojke Rafah - 2023 - cropped
Gaza

Akut brist på mat och snabb spridning av smittsamma sjukdomar hotar hundratusentals barns liv i norra Gaza, enligt en ny rapport.