uni362835.jpg

Svår vattenbrist förvärrar

läget för barnen i Beirut

Just nu saknar 300 000 människor i Beirut tillgång till rent vatten. Många av dem är barn. Nu riskerar landet stor smittspridning av covid-19 och andra sjukdomar. Läget för Libanons barn är akut.

Skribent |

Publicerad |

2020 08 31

Uppdaterad |

2020 08 31

Svår vattenbrist förvärrar läget för barnen i Beirut

De förödande explosionerna i början av augusti har orsakat stora skador på vattensystemen i stora delar av Beirut. Uppskattningsvis står över 630 byggnader helt eller delvis utan vatten, på grund av skadade vattentankar och rörsystem.

uni362835.jpg
UNICEF och partners reparerar rörledningar och installerar vattentankar på sjukhus, skolor och andra byggnader som drabbades av explosionerna.Foto: © UNICEF/Choufany

Situationen är särskilt svår för de 300 000 människor vars hem förstördes eller skadades i explosionerna. 100 000 av dem är barn.

– Antalet fall av covid-19 fortsätter att öka. Det är mer bråttom än någonsin att se till att barn och familjer, vars liv ställts på ända, får tillgång till rent vatten och sanitet. Utan det riskerar spridningen av covid-19 och andra sjukdomar att skjuta i höjden, säger Yukie Mokuo, chef för UNICEF i Libanon.

Libanon är redan hårt drabbat av ekonomisk kris, politisk instabilitet och samhällsspridning av covid-19. Behovet av rent vatten är just nu särskilt akut eftersom möjligheten att tvätta händerna med tvål och vatten är avgörande för att minska smittspridning.

UNICEF har sedan katastrofen skedde kämpat för att hjälpa barnen och deras familjer. Tillsammans med partners har vi hittills bland annat:

  • Nått fler än 6 650 drabbade barn och deras familjer med rent vatten.

  • Återanslutit över 100 byggnader till det allmänna vattensystemet och installerat 570 vattentankar i drabbade hushåll.

  • Levererat över 4 340 hygienkit och 620 paket med bebisprodukter till drabbade familjer.

  • Kört vatten med lastbilar till stationer där drabbade får hjälp, och levererat vatten till de som arbetar vid frontlinjen.

Explosionerna har ödelagt stora delar av Beirut och läget är fortsatt akut på flera håll. Barn och deras familjer saknar inte bara ett tryggt hem utan också möjlighet att dricka rent vatten och tvätta sig. UNICEF fortsätter att jobba på barnens sida, och vi stannar så länge de behöver oss.

Barnen i Beirut behöver din hjälp. Ge en gåva idag :

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flick tvättar händerna - Elfenbenskusten
Afrika

Flera afrikanska länder står inför en vattenkatastrof – det visar en rapport som UNICEF släppte den 20 mars. Mest akut är situationen i tio länder där 190 miljoner barns liv är i fara på grund av en kombination av brist på rent vatten, vattenburna sjukdomar och klimatförändringarna. UNICEF arbetar varje dag i de mest utsatta samhällena med att borra brunnar och installera vattenpumpar för att barn och familjer ska få rent vatten.

un0635404.jpg
Somalia

Kameler som dricker. Barn som leker. Människor som överlever. Eftersom de har vatten. I Somalia har UNICEF borrat efter vatten som under torkan räddar barns liv.

tindra-scaled.jpeg
Sverige

Idag på Världsvattendagen vill vi lyfta ett fantastiskt initiativ som kommer att förändra livet för många barn. Tindra Valfridsson, 13 år, har alltid gillat att måla. När en av hennes tavlor nyligen auktionerades ut, ville konstnären skänka pengarna till UNICEF Sveriges arbete för rent vatten.