uni313428.jpg

Undernäringen ökar dramatiskt

bland barn i Jemen

Allt fler barn under fem år är nu akut undernärda i Jemen. På vissa platser är antalet det högsta som någonsin registrerats – över en halv miljon fall i södra delen av landet, varnar UNICEF och andra FN-organisationer. Läget är mer än akut, och omvärlden måste agera nu om vi ska hinna rädda barns liv.

Skribent |

Publicerad |

2020 10 28

Uppdaterad |

2020 10 28

Undernäringen ökar dramatiskt bland barn i Jemen

uni313428.jpg
Hoda, två år, undersöks för undernäring i Hajjah, Jemen. Allt fler barn under fem år är nu akut undernärda i landet.Foto: © UNICEF

Siffrorna kommer från en ny analys om matsäkerhet gjord av FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO), tillsammans med UNICEF, FN:s livsmedelsprogram (WFP) och andra partners.

Bara under 2020 har antalet akut undernärda barn i södra Jemen ökat med nära tio procent. Antalet svårt akut undernärda barn har ökat ännu mer, med 15,5 procent under året. Det innebär att minst 98 000 barn under fem år riskerar att dö om de inte snabbt får hjälp.

Situationen för barnen i Jemen är obeskrivlig

En fruktansvärd kombination av utdragen konflikt, ekonomiska svårigheter, fattigdom, undernäring och nu också covid-19 gör Jemen till en av de absolut värsta platserna i världen för ett barn att leva på. Det är svårt att få tillgång till sjukvård, stor brist på rent vatten och många barn får inte det livsviktiga vaccin de behöver.

I de värst drabbade områdena är ungefär vart femte barn akut undernärt. I Hodeidah-området är det fler än vart fjärde.

Minst en kvarts miljon gravida eller ammande kvinnor är också i stort behov av behandling mot undernäring. Experter varnar att det antagligen är ännu fler eftersom faktorerna som orsakar undernäring har förvärrats under 2020.

uni312479-scaled.jpg
Moheb, sju månader, har fått behandling och är nu frisk från undernäring. Men minst 98 000 barn under fem år i Jemen riskerar att dö om de inte snabbt får hjälp. Foto: © UNICEF/Alghabri

Det går åt fel håll

Jemen har länge haft bland de högsta nivåerna av undernäring i världen. Tidigare har humanitära insatser för att behandla och förebygga undernäringen lyckats förhindra att situationen blivit ännu värre.

Men under 2020 har det gått åt fel håll. Eskalerande konflikt, försämrad ekonomi och coronapandemin har inneburit katastrof på katastrof för en redan utmattad befolkning. Brist på pengar har också gjort att många hjälpinsatser inom mat och vatten har avbrutits.

Datan för de norra delarna av Jemen håller fortfarande på att analyseras, men situationen där beräknas vara lika oroande.

Vi har varnat sedan juli för att Jemen är på väg mot en fruktansvärd matkris. Om kriget inte tar slut nu riskerar vi att förlora en hel generation barn.

Lise Grande, humanitär koordinator i Jemen

– Under de senaste två åren har vi lyckats bromsa den värsta svältkatastrofen under en generation. Vi har genomfört en enorm mängd humanitära hjälpinsatser och samarbetat med myndigheter för att stabilisera situationen. Men nu, när befolkningen behöver oss som mest, kan vi inte göra det som krävs eftersom vi saknar resurser, säger Lisa Grande, humanitär koordinator i Jemen.

Akut undernäring går att behandla

Världen har en möjlighet, och en skyldighet, att agera snabbt för att rädda livet på de mest utsatta barnen i Jemen. Akut undernäring går att behandla, men det behövs resurser nu – innan det är för sent.

UNICEF och andra FN-organisationer och partners på plats i Jemen gör allt vi kan för att rädda liv och förhindra att situationen blir ännu värre. Men för att kunna trappa upp näringsinsatserna, se till att barnen och deras familjer har tillgång till rent vatten och sanitet, vård och vaccinationer, behövs mer pengar – nu.

Det är dags att agera. Ge en gåva idag så är du med och kämpar för barnen i Jemen. Inget barn ska behöva dö av orsaker som kan förhindras, du kan rädda liv:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.