2-ida-maria-karkkainen-kp-lundgruppen.jpg

Nya digitala metoder håller

engagemanget vid liv

Idag på internationella frivilligdagen vill vi på UNICEF Sverige uppmärksamma det engagemang som ovillkorat finns för barnrättsfrågor. Trots att våra frivilligaktiviteter har fått pausa under pandemin så håller vi ihop, hittar nya sätt för kontakt och för att nå ut med vårt budskap om barns rättigheter.

Skribent |

Publicerad |

2020 12 05

Uppdaterad |

2020 12 05

Nya digitala metoder håller engagemanget vid liv

År 2020 går mot sitt slut. Ett år som till stor del påverkats av coronapandemin. Många människor har drabbats på olika sätt – av sjukdom, restriktioner och konsekvenser i sitt och andras liv. Vi vet att vi alla måste hjälpas åt, hålla avstånd och ställa in aktiviteter. Men det kan vara utmanande att inte finnas nära varandra på samma sätt som tidigare, och kännas svårt att ställa om till digitala alternativ.

När du blir äldre kommer du att upptäcka att du har två händer, en för att hjälpa andra och en för att hjälpa dig själv.

Audrey Hepburn, tidigare UNICEF-ambassadör

Det är viktigt att var och en tar hand om sig själv i dessa tider, samtidigt som vi tillsammans hjälps åt och bryr oss om varandra. Formerna för hur vi kan engagera oss förändras i och med restriktioner utifrån covid-19, men vi arbetar vidare och hittar nya sätt.

UNICEF Sveriges volontärer har på olika sätt tagit sig an den digitala omställningen, här är några exempel:

2-ida-maria-karkkainen-kp-lundgruppen.jpg
Ida-Maria Kärkkäinen, kontaktperson för UNICEFs frivilliggrupp i Lund.

På vilket sätt har Lundgruppens verksamhet påverkats under året?

– Det här året har varit speciellt i och med att det har skett så många förändringar utifrån lokala och nationella restriktioner som vi har behövt förhålla oss till. Det har alltså varit svårt att planera, utveckla samarbeten och genomföra aktiviteter.

– Men i början på året kunde vi genomföra lekaktiviteter med nyanlända barn, vars mammor samtidigt deltog i en annan organisations läxhjälp. Vi deltar också i lokala samverkansinitiativ för att främja barn och ungdomars möjligheter till en aktiv och meningsfull fritid på helger och lov. Vi har rekryterat flera volontärer till detta som är peppade att komma igång. Men det mesta har fått pausas, så vi får också göra det och klura vidare på vilka alternativ som kan vara möjliga nästa år.

Vad gör ni för att hålla kontakten med varandra och behålla engagemanget?

– Vi har fortsatt med månadsmöten, men förflyttat dem utomhus med picknick när vädret har tillåtit och man har kunnat välja att delta digitalt. Vi har arbetat mycket för att volontärerna ska känna sig trygga i sitt engagemang och i sitt deltagande under pågående pandemin.

– Inför nästa år hoppas vi kunna planera in fler utomhusaktiviteter för barn och unga i Lund och vi ska samverka med andra organisationer för att få till det. Möjligheterna kommer såklart att påverkas av samhällssituationen, men viljan hos volontärerna i Lundagruppen finns för att utveckla fler aktiviteter för barn och unga – som kan fungera i denna annorlunda verklighet!

julia-hjelmstrom-bri-idrott.jpg
Julia Hjelmström, barnrättsinformatör med fokus på idrott.

Du har under flera år varit engagerad och medverkat vid fysiska aktiviteter. Hur påverkas ditt engagemang nu, när så mycket har pausats och ställts in?

– Det är klart att det är tråkigt att det är mycket som har pausats, men intresset och viljan att engagera sig har inte ändrats, det ökar snarare ju mer tiden går. Läget har tvingat oss att börja klura på nya sätt att anpassa och utveckla verksamheten, vilket känns väldigt roligt. Att utforska digitala mötesplatser och hur vi kan nå ut med vårt budskap på annat sätt än genom fysiska aktiviteter tror jag är nyttigt, även för framtiden när vi kan återgå till det ”normala”.

Du har genomfört din första digitala workshop, hur var det?

– Det var såklart en stor skillnad, men i slutändan var jag nöjd med hur det gick. Det finns så många olika plattformar och format att hålla en workshop på idag och det känns spännande att lära sig mer. Det är bara att kasta sig ut! Det är kul att vara igång igen och jag hoppas att fler idrottsföreningar vågar sig på digitala workshops om barnkonventionen. I dagsläget tror jag att det är extra viktigt att det arbetet hos föreningar inte stannar av.

Stort tack till alla våra aktiva volontärer för ert engagemang och välkommen till dig som är nyfiken och vill testa ett uppdrag!

Nu ska vi bli ännu bättre på digitala uppdrag och utveckla metoder så att engagemang och motivation bibehålls även när vi inte kan ses och göra fysiska aktiviteter ihop. Blir du nyfiken på vad du skulle kunna vara med och göra och vill veta mer? Då kan du anmäla ditt intresse här:

Du är också varmt välkommen att kontakta UNICEFs frivilligsamordnare Cecilia Åhl, fokus frivilliggrupper och idrottsuppdrag, cecilia.ahl@unicef.se , eller Mikael Blixt, fokus skoluppdrag, mikael.blixt@unicef.se .

Kopiera länk

Relaterade artiklar

volontärgrupp UNICEF red 2.jpg
Sverige

Överallt i samhället finns de, eldsjälarna. De som brinner för att hjälpa barn i det stora och det lilla, till att må bra och att utvecklas. De finns på plats i skolor och idrottsföreningar, till vardags och i krissituationer. Idag hyllar vi deras ideella engagemang lite extra.

anna-lydas.jpg
Internationella frivilligdagen

Runt omkring oss arbetar eldsjälar ideellt för att bidra till att aktiviteter genomförs, människor möts och samhällen förbättras. Det här engagemanget uppmärksammar UNICEF Sverige och många med oss lite extra idag, på internationella frivilligdagen. En dag för att erkänna och uppmuntra alla viktiga ideella insatser som görs av personer och organisationer.

bild-t-cissi-20191203.jpg
Internationella frivilligdagen

Ibland känns hösten extra mörk, med många dystra nyheter och svåra situationer för människor att hantera. Då är det viktigt att uppmärksamma det positiva som görs. Internationella frivilligdagen är en påminnelse om att det finns ljus i allt det mörka, människor som engagerar sig och gör positiva insatser för en bättre värld.