uni326925.jpg

Barnrättskrisen och covid-19:

hjälp barn i pandemins skugga

Julen är över och ett nytt år hägrar. Men världens kamp mot coronapandemin fortsätter, något som har skapat svåra konsekvenser för barnen. Covid-19 har blivit den största krisen i vår livstid och därmed också en barnrättskris. Det är vägvalen vi gör idag som kommer att påverka framtiden för oss alla, och framför allt barnen.

Publicerad |

2020 12 28

Uppdaterad |

2020 12 28

Barnrättskrisen och covid-19 – hjälp barnen i pandemins skugga

Ett säkert och effektivt vaccin är vår bästa möjlighet att få ett slut på pandemin, men för att lyckas behövs solidaritet och samarbete. Det är en vinst för alla om vi lyckas få slut på pandemin överallt.

Att vaccinera världen mot covid-19 kommer att bli en av de största insatserna i mänsklighetens historia.

Henrietta Fore, UNICEFs högsta chef

Grunden är lagd för snabb leverans

UNICEF är världens största inköpare av vaccin, och har en unik erfarenhet av att nå ut med vaccin till barn, även på de mest avlägsna platserna på jorden. Vi har därför fått uppgiften att förse världen med vaccin mot covid-19. 

Det innebär att vi kommer arbeta med tillverkare och partners för att skaffa in vaccindoser, såväl som att ordna med frakt, logistik och lagring av vaccinerna på uppdrag av Covax:

  • UNICEF ​har nu när vi närmar oss slutet av 2020 lagrat 520 miljoner sprutor (ska bli en miljard 2021) och annan nödvändig utrustning.

  • Vi förbereder också länderna med stöd kring flygtransporter och kylkedjan för att hålla vaccinet i rätt temperatur.

  • Förutom sprutorna så har vi även tio miljoner säkerhetsboxar för att ta hand om de använda nålarna på ett säkert sätt (varje box rymmer 100 nålar).

  • Under 2021 planerar vi att ha två miljarder doser vaccin tillgängliga.

uni316684.jpg
I skuggan av pandemin riskerar vi en ökning av sjukdomar som mässling och polio. Sjukdomar som kan förebyggas, bara barnen får vaccin. Foto: © UNICEF/Dejongh

Stoppa andra sjukdomar som drabbar barn i pandemins skugga

Samtidigt är stängda samhällen och en hårt pressad sjukvård en del av förklaringen till att 100 miljoner barn världen över just nu står utan andra livsviktiga vaccin. Barn riskerar att dö i mässling och polio – sjukdomar som går att förebygga.

Om det är något som pandemin visat oss så är det att vi behöver bättre och mer hållbara hälsosystem, med barn och mödravård i centrum. Sedan i mars har rutin- och barnvaccinationsprogrammen inte kunnat genomföras fullt ut i över 60 länder, vilket innebär att vi riskerar nya stora utbrott av mässling och polio.

Vi får inte låta vår kamp mot en dödlig sjukdom göra att vi förlorar kampen mot andra. Köp ett vaccinpaket i vår gåvoshop, så är du med och ser till att vi kan skydda barn mot mässling och polio. Inget barn ska behöva dö av orsaker som kan förebyggas:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka - guatemala 2024
Barnadödlighet

Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.

Hand-Vietnam-2023
Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.

Flicka - guatemala 2021
En kväll för alla barn

Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.