img_2066.jpeg

Digitalt 60-årsfirande av

Operation Dagsverke

I fredags var det dags för Operation Dagsverkes årliga konferens som lockade elever och lärare från hela landet för att få inspiration till sina kommande dagsverken. Skolaktiviteten har anordnats i svenska skolor sedan 1960-talet och firar i år imponerande 60 år.

Skribent |

Publicerad |

2021 04 28

Uppdaterad |

2021 04 28

Digitalt 60-årsfirande av Operation Dagsverke

Operation Dagsverke är ett sätt för elever, lärare och skolor att göra verklig skillnad för barn i andra delar av världen, samtidigt som de får lära sig om barns rättigheter. Den årliga konferensen är en slags kick off inför elevernas dagsverken och syftar till att ge energi, idéer och inspiration. Vanligtvis anordnas en fysisk konferens, men i år kunde vi erbjuda en digital konferens, vilket öppnade upp för fler elever och lärare att delta.

img_2066.jpeg
I år var Operation Dagsverke-konferensen digital, vilket öppnade upp för ännu fler elever och lärare att delta.Foto: ©UNICEF/ Hammar

På plats i studion var bland annat UNICEF Sveriges generalsekreterare Pernilla Baralt, som inledningstalade om vikten av att barns rättigheter tillgodoses överallt i världen. Inte minst rätten till utbildning.

- Jag är så glad för alla elever och lärare som tagit möjligheten att vara med. Ert engagemang gynnar inte enbart utsatta barn i andra delar av världen, det väcker också elevernas nyfikenhet och ökar kunskapen om barns rättigheter i Sverige. Det gör barnen delaktiga, och får både vuxna och barn att se värdet av att arbeta tillsammans med barn i frågor som rör dem, sa Pernilla.

pernilla.jpg
UNICEF Sveriges generalsekreterare Pernilla Baralt inledningstalade om vikten av att barns rättigheter tillgodoses överallt i världen. Foto: ©UNICEF/ Hammar

På direktlänk från Senegal hade vi med oss Matthias Lansard, utbildningschef på UNICEF i Senegal. Han berättade om hur skolsituationen ser ut i landet och hur viktigt arbetet med “komma-ikapp-klasser" är, inte minst i följderna av pandemin. Vi fick också virtuellt besök av elever från Nilaskolan i Malå, som engagerar sig i Operation Dagsverke för tredje gången. Och så kikade våra UNICEF-ambassadörer Morgan Alling och Victor Nilsson Lindelöf in, för att önska alla elever lycka till med sina projekt.

Årets tema - utbildning för alla barn

I år går insamlade pengar till UNICEFs utbildningsprogram i Senegal. Redan innan pandemin slog till stod 1,5 miljoner av Senegals barn utanför skolsystemet och nu är situationen ännu tuffare. På grund av bland annat fattigdom och långa avstånd, lämnar många barn skolan efter bara några år och riskerar därför att hamna i exempelvis barnarbete eller barnäktenskap.

uni260484.jpg
I år är temat “komma-ikapp-klasser” i Senegal för barn som av olika anledningar inte går i skolan, ska kunna läsa in sin utbildning och komma ikapp sina jämnåriga. Foto: © UNICEF/ Zimmermann

Coronapandemin inget hinder

Det faktum att vi är mitt uppe i en pandemi verkar inte stoppa eleverna, utan det gäller bara att vara lite extra kreativ. Under konferensen berättade till exempel en skola att de planerar att anordna en digital utställning om barnkonventionen och Senegal, där besökarna får köpa fiktiva inträdesbiljetter med Swish. Eleverna har också skrivit en egen låt som de kommer att framträda med.

Nu önskar vi alla fantastiska elever stort lycka till med sina dagsverken! Tillsammans gör ni verklig skillnad för barnen i Senegal.

Vill din skola också vara med och hjälpa barnen i Senegal att få en bättre framtid? Anmäl er här (sista dag för anmälan är den 12 maj):

Tips på dagsverken i coronatider

  • Sälja digital fika (erbjuda att köpa en kopp kaffe men betalaren får göra kaffet själv)

  • Digital tipsrunda med frågor om barnkonventionen eller om Senegal.

  • Panta tomflaskor och burkar.

  • Anordna en digital utställning om barnkonventionen.

  • Fixa café utomhus med kakor och bullar som eleverna själva bakar.

  • Gör en digital vernissage för en utställning som eleverna tagit fram.

  • Gör en film om barns rättigheter och lägg upp på Youtube.

  • Anordna en livesänd konsert.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

collage-2.jpg
Sverige

Ytterligare en annorlunda termin går mot sitt slut och trots speciella förutsättningar kunde Operation Dagsverke våren 2021 fira 60 år! Burkar har pantats, musik har spelats in, fågelmatare har byggts, digitala utställningar har genomförts och mycket mer. Kreativiteten har verkligen flödat och vi riktar ett stort tack till alla som varit med.

julia-kvadrat-2.jpg
Lärare

På Nilaskolan i Malå flödar kreativiteten och entreprenörsandan. Skolan är i full gång med att planera inför årets Operation Dagsverke – ett projekt där eleverna får lära sig mer om barns rättigheter och samtidigt samla in pengar för att hjälpa utsatta barn i andra länder. Läraren Julia Ritzén delar här med sig av sina bästa tips för hur projektet kan skapa mervärde i undervisningen.

kopia-av-uni47873-scaled.jpg
Sverige

Årets Operation Dagsverke-kampanj är nu avslutad, en kampanj som blev allt annat än vanlig. Vi på UNICEF vill tacka alla elever och lärare som trotsat alla svårigheter och gjort ett fantastiskt jobb under våren.