un0431111.jpg

Kylkedja för vaccin ger hopp

i Nepals avlägsna bergstrakter

UNICEF är världens största inköpare av vaccin och har lång erfarenhet av att nå ut till de mest avlägsna platserna i världen. Tack vare många års arbete för att säkert kunna transportera vaccin mot bland annat mässling och polio, har vi nu ett välfungerande system för att nå fram med vaccin mot covid-19.

Skribent |

Publicerad |

2021 04 29

Uppdaterad |

2021 04 29

Kylkedja för vaccin ger hopp i Nepals avlägsna bergstrakter

Under många decennier har vi på UNICEF arbetat fram metoder för att kunna vaccinera barn på till synes oåtkomliga platser. Vi vet att vi måste nå alla, oavsett var i världen de befinner sig, för att lyckas utrota sjukdomar som hotar barns liv och utveckling.

Att vaccinet transporteras på ett tryggt sätt, hela vägen från producenten till patienten är avgörande för att doserna ska fungera och ge ett verkligt skydd. Vi kallar vaccinets väg för the cold chain , eller kylkedjan.

Tack vare vår långa erfarenhet när det gäller att köpa in och leverera vaccin har UNICEF fått i uppdrag att förse låg- och medelinkomstländer med vaccin mot covid-19, genom det globala vaccinsamarbetet Covax.

Alla måste få tillgång till vaccin

Att hela världens befolkning får tillgång till vaccin mot covid-19 är kritiskt viktigt för att stoppa pandemin. Även om barn inte är de som blir mest sjuka av viruset, drabbas de hårdast av pandemins konsekvenser. Många står nu utan tillgång till livsviktig sjukvård och skolgång, och vi är skyldiga att göra allt vi kan för att stoppa pandemin och häva de allvarliga effekterna för barnen.

Ett första steg är att skydda hälsoarbetare världen över, så att de på ett tryggt sätt ska kunna fortsätta sitt livsviktiga arbete för att till exempel behandla barn mot undernäring och ge vaccin mot andra sjukdomar. Bland annat på platser som Jumlaregionen i Nepal.

De doser som nu har nått fram till de avlägsna bergstrakterna har transporterats med både flyg, bil och till fots över bergen.

nanda.jpg
"Att vi som hälsoarbetare prioriterades för att få vaccin var väldigt skönt. Det fick mig att känna att våra insatser och uppoffringar fick ett erkännande," säger Nanda Lal Rawat, hälsoarbetare i Kankasundari, Jumlaregionen i Nepal.Foto: © UNICEF Nepal/LPNgakhusi

Tillsammans med landets regering och andra partners har UNICEF under lång tid arbetat för att stärka kylkedjan i Nepal, något som är av största vikt för regioner som Jumla. För att trygga transporterna av de livsviktiga doserna har frysar, kylboxar, ryggsäckar och annan utrustning levererats till landet.

Att det finns på plats har möjliggjort att vi kunnat vaccinera barn mot sjukdomar som hotar deras hälsa, exempelvis polio och mässling. Och nu har det även gjort att utsatta grupper som hälsoarbetare får skydd mot covid-19.

halsoarbetare-nepal-blogg-varden.jpg
Hälsoarbetare i Nepal, hjälper till att stötta barns immunförsvar genom att ge vitamin A och avmaskningstabletter. Samtidigt som vi bekämpar coronapandemin måste grundläggande sjukvård för barn fortsätta. De stora avbrotten inom vård- och hälsoinsatser, s Foto: © UNICEF Nepal

Genom att se till att hela världen får vaccin, kan vi ge alla barn som drabbats en bättre framtid.

Läs mer om vårt arbete och hur du kan hjälpa till:

vaccin-linked-in-updat.png
Kopiera länk

Relaterade artiklar

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.

Vaccinerat barn - Indien 2022
Barnadödlighet

De senaste tre åren har 67 miljoner barn i världen inte vaccinerats mot de mest dödliga barnsjukdomarna, det visar en rapport från UNICEF som släpptes den 20 april. Det är den största tillbakagången av vaccinationer på decennier. Redan ser vi konsekvenserna i form av mässlings- och polioutbrott. UNICEF varnar för allvarliga bakslag för barns liv och hälsa.