un0452716-scaled.jpg

Uppmaningen till G7: Dags att

dela med er av vaccin

UNICEF och det globala vaccinsamarbetet Covax har hittills levererat drygt 68 miljoner doser vaccin mot covid-19. Fantastiskt, men – det skulle ha varit minst 170 miljoner. ”Att dela med sig av doser är det minsta man kan göra”, säger Henrietta Fore, UNICEFs högsta chef, inför G7-mötet i juni.

Skribent |

Publicerad |

2021 05 19

Uppdaterad |

2021 05 19

Uppmaningen till G7: Dags att dela med er av vaccin

Samtidigt som G7-mötet hålls i Storbritannien nästa månad fortsätter troligen den dödliga andra vågen av covid-19 i Indien och många andra länder i södra Asien. 

Situationen i Indien – ett globalt vaccincentrum – innebär att miljontals doser som skulle ha levererats till låg- och medelinkomstländer nu i stället behövs inom landet och inte kan användas av Covax. Det i kombination med vaccinnationalism, begränsad produktionskapacitet och brist på finansiering innebär att vaccinsamarbetet nu ligger efter det planerade schemat.

Ju längre tid viruset får möjlighet att spridas okontrollerat, desto högre risk att mer dödliga eller smittsamma varianter dyker upp. Den bästa vägen ut ur pandemin är global och rättvis tillgång till vaccin.

Henrietta Fore, UNICEFs högsta chef

– Vi har upprepade gånger varnat för vad som kan hända om inte låg- och medelinkomstländer får jämlik tillgång till vaccin, tester och mediciner. Den allvarliga situationen i Indien är ett mycket oroande exempel. Samtidigt är läget inte unikt – vi ser explosioner av fall och hårt drabbade vårdsystem i både närliggande och avlägsna länder, som Nepal och Brasilien. Konsekvenserna för barn och familjer blir enorma, säger Henrietta Fore, UNICEFs högsta chef.

Att dela med sig skulle inte påverka egna befolkningar

En analys visar att om G7-länderna och länder inom EU donerar 20 procent av sitt tillgängliga vaccin skulle 153 miljoner doser kunna frigöras under sommarmånaderna. Och – det skulle inte påverka ländernas förmåga att vaccinera sina egna befolkningar.

– Att gemensamt donera överflödiga doser och dela på ansvaret kan skydda sårbara länder från att drabbas av nästa dödliga våg. Att dela med sig är det minsta man kan göra, och det behövs precis just nu, säger Henrietta Fore. 

un0463116.jpg
En man lastar av kartonger fyllda med ansiktsmasker och visir som UNICEF levererat till hälsodepartementet för att stötta arbetet mot covid-19 i Indien. Sammanlagt har hittills 1,68 miljoner ansiktsmasker och hundratusentals visir med mera levererats för Foto: © UNICEF/Altaf Ahmad

Ge en gåva idag och hjälp oss leverera livräddande produkter, utrustning och vaccin mot covid-19 till de mest utsatta världen över. Pandemin är inte över förrän den är över, överallt:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.

Vaccinerat barn - Indien 2022
Barnadödlighet

De senaste tre åren har 67 miljoner barn i världen inte vaccinerats mot de mest dödliga barnsjukdomarna, det visar en rapport från UNICEF som släpptes den 20 april. Det är den största tillbakagången av vaccinationer på decennier. Redan ser vi konsekvenserna i form av mässlings- och polioutbrott. UNICEF varnar för allvarliga bakslag för barns liv och hälsa.