un0452867-scaled.jpg

Katastrofläge i södra Asien

–vården riskerar systemkollaps

Läget i södra Asien är akut. För att rädda liv och förebygga fler infektioner av covid-19 vädjar UNICEF om mer resurser. Behovet av syrgas, tester, medicinsk utrustning och skyddsutrustning för vårdpersonal är enormt.

Skribent |

Publicerad |

2021 05 21

Uppdaterad |

2021 05 21

Katastrofläge i södra Asien – vården riskerar systemkollaps

I södra Asien lever nästan två miljarder människor och här har hälften av världens nya infektioner av covid-19 registrerats. Varje sekund registreras tre nya fall och dödligheten stiger kraftigt. Varje minut dör tre personer av covid-19 i regionen.

– Spridningens enorma omfattning utarmar just nu ländernas förmåga att ge livräddande vård, säger George Laryea-Adjei, regionchef för UNICEF i södra Asien. Sjukhusen är överfulla, det är akut brist på syrgas och annan livsviktig utrusning. Risken är stor att sårbara vårdsystem kollapsar helt.

Under pandemins första våg dog omkring 228 000 barn och 11 000 mammor i södra Asien, på grund av de stora störningarna som pandemin orsakat i vården. Vågen vi ser nu är fyra gånger större. 

Rädda liv nu – och bygga för framtiden

Att begränsa spridningen och behandla mot covid-19 är livsviktigt – samtidigt måste vi se till att den vård som mammor och barn är beroende av kan hållas igång.

18 maj registrerades det högsta antalet dödsfall på en dag under pandemins historia då 4 529 personer miste livet i Indien . I Nepal , Sri Lanka och Maldiverna är spridningen också mycket hög, och Bangladesh , Pakistan , Afghanistan och Bhutan riskerar liknande situationer. 

I nästan alla länder i regionen, med undantag för Maldiverna och Bhutan, har färre än en av tio fått vaccin mot covid-19.

UNICEF vädjar nu om mer resurser för att bemöta den dödliga vågen och rädda liv. Pengarna kommer bland annat att användas till:

  • Syrgasutrustning, både till sjukhus och mobila enheter

  • Medicinsk utrustning, mediciner och tester

  • Ansiktsmasker, visir, handskar, skyddskläder och annan utrustning som behövs för att skydda vårdpersonalen

  • Insatser för att minska spridningen av viruset, så som hygienprodukter, handtvättsstationer, handsprit med mera

Om detta kan levereras kommer det inte bara att rädda liv nu – det kommer också att bygga starkare hälsosystem i regionen så att de kan stå bättre rustade för framtida utbrott, och stärka vården för barn och mammor. Förbättrad tillgång till syrgas kan nämligen också bidra till att behandla lunginflammation hos barn, och testmaskiner som identifierar covid-19 kan också användas för att upptäcka hiv, tuberkulos, HPV och streptokocker. 

uni355854.jpg
I takt med att fallen av covid-19 ökar, ökar också konsekvenserna för barnen. Barn förlorar just nu sina föräldrar och vårdnadshavare, och vård och sociala tjänster för barn hotas ytterligare av pandemins utveckling. Foto: © UNICEF/Panjwani

Vad gör UNICEF just nu i regionen?

Förutom att leverera livräddande produkter och utrustning mot covid-19 arbetar vi också med att:

  • Nå familjer med information för att förebygga infektioner och bygga förtroende för vaccin

  • Öka tillgången till rent vatten och sanitet

  • Ge kontantbidrag till de mest utsatta familjerna

  • Se till att barn kan fortsätta få utbildning

  • Ge psykosocialt stöd och support till barn och unga som direkt drabbas av pandemin

Den dödliga vågen vi ser just nu i södra Asien riskerar att orsaka stora bakslag i kampen mot covid-19, och även utradera framsteg inom barna- och mödradödlighet. Vi måste agera nu för att se till att det inte händer. Din gåva räddar liv:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka - guatemala 2024
Barnadödlighet

Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.

Hand-Vietnam-2023
Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.

Flicka - guatemala 2021
En kväll för alla barn

Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.