un0502995.jpg

Behov av akut hjälp

efter jordbävning i Haiti

Förödelsen efter den kraftiga jordbävningen och den efterföljande stormen i Haiti är enorm. Barn och familjer har tvingats fly sina hem och behovet av skydd, rent vatten och sjukvård är stort. UNICEF finns på plats för att snabbt kunna ge akut hjälp och stöd till de drabbade.

Skribent |

Publicerad |

2021 08 15

Uppdaterad |

2021 08 15

Barn och familjer i behov av akut hjälp efter jordbävning i Haiti

Stor förödelse - akuta humanitära behov

Den kraftiga jordbävningen i sydvästra Haiti med en efterföljande storm har orsakat landet och dess invånare enorm skada. De officiella dödsiffrorna stiger fortfarande, men minst 1 940 människor har avlidit och över 9 900 skadats. Just nu har ungefär en halv miljon barn begränsad eller ingen tillgång till skydd, rent vatten, hälsovård eller näring.

Familjer som har förlorat allt på grund av jordbävningen lever nu bokstavligen med vatten upp till fötterna på grund av de efterföljande översvämningarna.

Bruno Maes, UNICEFs representant i Haiti

Lite mer än ett decennium har gått sedan Haiti senast råkade ut för en stor jordbävning, som tog hundratusentals liv och orsakade enormt lidande. Nu drabbas landet igen. Jordbävningen och stormen som efterföljde sammanfaller dessutom med politisk instabilitet, stigande gängvåld, hög undernäring bland barn och covid-19-pandemin.

De humanitära behoven i drabbade områden är akuta eftersom grundläggande tjänster nu har förstörts. Många människor behöver sjukvård och rent vatten. De som har tvingats fly sina hem behöver skydd och barn som har separerats från sina familjer mitt i kaoset behöver stöd.

un0503621.jpg
Karl, 15 månader, i ett temporärt tält som UNICEF har byggt upp i Les Cayes, Haiti.Foto: © UNICEF/Rouzier

Stor skada på skolor - barn riskerar stå utan skolgång

Förödelsen är även stor på sjukhus, skolor och andra viktiga faciliteter som barn och familjer är beroende av. I det drabbade området beräknas 94 av 255 skolor vara helt förstörda eller delvis skadade, vilket innebär att barn som redan har varit utan skolgång en längre period till följd av covid-19 får svårt att återuppta sin utbildning.

Det kommer att vara extremt svårt för föräldrar, lärare och regeringen att få tillbaka barn till skolan till den 7 september, då skolorna planerade att öppna igen. Samtidigt är det avgörande för barn som just har genomgått den traumatiska jordbävningen at

Bruno Maes, UNICEFs representant i Haiti

Vad gör UNICEF?

UNICEF är på plats och samarbetar med myndigheter och partners för att snabbt nå fram med akut hjälp till de svårt drabbade. Vi bygger upp temporära boenden, latriner och duschar samt levererar medicin, syrgas, rent vatten och hygien- och sanitetsartiklar till de drabbade områdena. Vi arbetar även för att förhindra att familjer separeras och för att säkerställa skydd och psykosocialt stöd till barnen.

Vi arbetar hårt för att bygga upp skolorna igen och utrusta klassrummen, lärare och elever med det material som behövs för att undervisningen ska kunna återupptas. Att få tillbaka barnen till skolan är ett av de bästa sätten för att se till att de, deras familjer och samhällen kan återhämta sig.

Trots utmaningar med logistik och säkerhet gör vi allt vi kan för att leverera hjälp från beredskapslagren, som finns runt om i landet. UNICEF kommer att stanna kvar i Haiti och fortsätta ge barn och familjer hjälp och stöd så länge de behöver oss. Vi ger aldrig upp.

Hjälp oss att rädda barns liv, på Haiti och i andra katastrofer. 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.

Pojke Rafah - 2023 - cropped
Gaza

Akut brist på mat och snabb spridning av smittsamma sjukdomar hotar hundratusentals barns liv i norra Gaza, enligt en ny rapport.