un0502861-kohsar-afp.jpg

FN varnar för en

humanitär kris i Afghanistan

På grund av långvariga väpnade konflikter har Afghanistan länge ansetts vara en av de värsta platserna på jorden för barn. I och med den senaste tidens upptrappade konflikter, covid-19 och ihållande torka varnar FN nu för en humanitär kris. UNICEF är på plats i landet och vi stannar så länge barnen behöver oss.

Skribent |

Publicerad |

2021 08 16

Uppdaterad |

2021 08 16

FN varnar för en humanitär kris i Afghanistan

En fruktansvärd situation

Sedan årsskiftet har fler än 552 barn dödats och över 1 400 skadats i de upptrappade konflikterna i landet. Bara de senaste dagarna har över 150 barn dödats eller skadats och nära tio miljoner barn är i behov av humanitär hjälp. Människor har gjort desperata försök att fly landet för att sätta sig och sina familjer i säkerhet. För de som blir kvar väntar en osäker framtid och rapporter visar att risken för barn att bli rekryterade av väpnade grupper ökar.

un0502861-kohsar-afp.jpg
Över 270 000 människor har tvingats lämnat sina hem för att söka skydd inom landet.Foto: © AFP/ Kohsar

Vad gör UNICEF?

UNICEF är på plats i alla delar av landet och tillsammans med samarbetspartners intensifierar vi nu våra livräddande insatser till de mest utsatta. Redan innan krisen var ett faktum, förberedde UNICEF leveranser till hela landet och vi kan därför nu: 

  • Dela ut hygienpaket innehållande bland annat tvål och vattenreningstabletter.

  • Transportera vatten - att barn får rent vatten är en av UNICEFs viktigaste uppgifter i en konflikt.

  • Se till att undernärda barn får hjälp med näring.

  • Vaccinera barn mot sjukdomar.

I veckan etablerade UNICEF barnvänliga utrymmen, näringscenter och vaccinationsplatser i flera av Kabuls nya flyktingläger för att hjälpa de människor som flyr inom landet.

un0498800-unicef-afghanistan.jpg
UNICEF är på plats i Afghanistan och tillsammans med samarbetspartners ökar vi nu upp våra livräddande insatser.Foto: © UNICEF Afghanistan

UNICEF finns på plats i Afghanistan och i andra katastrofer världen över. Vi kämpar varje dag för att inga barn ska behöva betala priset för krig och konflikter. Om du vill hjälpa barn som drabbats av krig och katastrofer - ge en gåva idag.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.

Pojke Rafah - 2023 - cropped
Gaza

Akut brist på mat och snabb spridning av smittsamma sjukdomar hotar hundratusentals barns liv i norra Gaza, enligt en ny rapport.