un0502967.jpg

Hjälpen når barnen i Haiti –

men behoven är fortsatt stora

De första leveranserna av medicinsk utrustning, vatten och hygienartiklar nådde Haitis huvudstad Port-au-Prince förra veckan. Mer livräddande produkter är på väg och kommer inom de närmsta dagarna att nå även de södra delarna av landet, de som drabbats hårdast av skalvet. Men behoven är fortfarande enorma.

Skribent |

Publicerad |

2021 08 23

Uppdaterad |

2021 08 23

Hjälpen når barnen i Haiti – men behoven är fortsatt stora

Förödelsen efter jordbävningen och den efterföljande orkanen som drabbade Haiti i mitten av augusti är enorm och behoven stora. De första leveranserna som fraktats från UNICEFs globala lager, nådde Port-Au-Prince i slutet av förra veckan (20 augusti) och innehåller medicin och medicinsk utrustning samt mat, vatten och hygienprodukter. Innehållet kommer att hjälpa över 23 000 barn och deras familjer under kommande tre månader. I leveransen fanns även tält som fungerar som hälsocentraler för att kunna ge människor vård i de områden där befintliga vårdinstanser förstörts.

– De humanitära behoven har eskalerat de senaste dagarna. Sjukhusen är överfulla, vårdpersonal och medicinsk utrustning räcker inte till. Barn och familjer som förlorat sina hem tvingas sova utomhus i regnet. Den här leveransen är avgörande för att kunna rädda liv, men det är fortfarande svårt att nå de familjer som är värst drabbade, säger Bruno Maes, UNICEFs representant i Haiti.

un0505109.jpg
Nästan tio ton vägde leveransen som anlände till Haiti från UNICEFs lager den 20 aug. Fylld med medicinsk utrustning, mat och vatten väntas innehållet kunna hjälpa 23 000 barn med familjer i tre månader. Foto: © UNICEF/ FanfanFoto: © UNICEF/ Fanfan

540 000 barn i behov av hjälp

Över 2 000 människor har hittills dött och fler än 1 200 har skadats av det kraftiga jordskalvet, med en styrka på 7,2. UNICEF bedömer att 1,2 miljoner människor, av dem 540 000 barn är drabbade. 130 000 hus, 94 skolor och 180 000 vattensystem har blivit helt eller delvis förstörda. Förödelsen är enorm och behovet av mat, vatten, skydd och hygien är akut. 

Bara timmar efter skalvet var UNICEF på plats med medicinsk utrustning till tre sjukhus i Les Cayes, i sydvästra Haiti. Utrustning nog att räcka till att behandla 30 000 människor som skadats i jordbävningen i tre månader. 

UNICEF har bland annat hittills levererat:

  • Rent vatten till 3 000 familjer i Les Cayes. Tankar som kommer att fyllas på regelbundet tack vare bidrag från Generaldirektoratet för europeiskt civilskydd och humanitära biståndsåtgärder (ECHO)

  • 2 300 hygienkit 

  • Avgörande medicinsk utrustning, som ortopediska verktyg, röntgenapparater och labbutrustning

  • Tält, madrasser, filtar, ambulans samt anställning av frivilligt arbetande vårdpersonal

  • 50 syrgastuber, en elgenerator och bränsle till att driva en syrgasgenerator

Enligt UNICEFs beräkning behövs det över 130 miljoner kronor de närmsta åtta veckorna för att kunna möta de mest skriande behoven som finns bland barn och familjer i landet just nu, däribland 167 000 barn under fem år. Summan kan komma att justeras de kommande veckorna beroende på hur situationen utvecklar sig.

Hjälp oss att rädda barn i Haiti och andra katastrofer
. Varmt tack för ditt stöd!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.

Pojke Rafah - 2023 - cropped
Gaza

Akut brist på mat och snabb spridning av smittsamma sjukdomar hotar hundratusentals barns liv i norra Gaza, enligt en ny rapport.