un0339434.jpg

Undernäring - Afghanistans

tysta katastrof

I skuggan av konflikten i Afghanistan kämpar mammor för att ge sina barn den näring de behöver. Trots det ökar antalet undernärda barn varje månad. UNICEF arbetar hårt för att ge svårt undernärda barn den behandling de behöver – var de än befinner sig.

Skribent |

Publicerad |

2021 10 01

Uppdaterad |

2021 10 01

Undernäring - Afghanistans tysta katastrof

I Afghanistan ökar nu undernäringen bland barn och kvinnor rejält på grund av att familjer tvingas fly sina hem under konflikten. Torka, den kommande vintern och covid-19-pandemin förvärrar situationen ytterligare.

Många barn är så undernärda att de inte orkar greppa ett utsträckt finger.

Hervé Ludovic De Lys, UNICEFs representant i Afghanistan

Antalet barn som lider av den mest extrema formen av undernäring – svår akut undernäring – är mycket hög: 9,5 procent. En siffra som fortsätter att stiga. Den senaste tiden har fyra av hundra barn diagnostiserats med svår akut undernäring varje månad, men mörkertalet är stort då inte alla barn ens får möjlighet att undersökas.

un0339434.jpg
Fatima, 10 månader, undersöks för akut undernäring på ett sjukhus i Kishim, Afghanistan. Svårt undernärda barn löper stor risk att dö och behöver snabb behandling och vård för att överleva.Foto: © UNICEF/Dejongh

Undernäring - en ond cirkel

Den omfattande undernäringen i Afghanistan är ett resultat av att barn inte har tillräckligt med mat och att de får fel näring. Till exempel ammas endast hälften av barnen under de första sex månaderna, ofta på grund av att mamman också är undernärd. När mammor inte får tillräckligt med näring skapas en ond cirkel – undernärda barn växer upp och blir undernärda mammor, generation efter generation.

Det här är en cykel som måste brytas. Tjänster som stöttar barns näring är en del av all statlig hälsovård i landet, men det finns områden som inte har möjlighet att ge barnen och mammorna den vård de behöver. Landets regering måste prioritera ökade insatser för barns hälsa och överlevnad.

Om den negativa trenden inte vänder snart riskerar en miljon barn under fem år i Afghanistan att drabbas av svår akut undernäring innan årets slut.

Enligt UNICEFs beräkningar

Vad gör UNICEF?

  • UNICEF stödjer hälsovården i 34 provinser i Afghanistan, för att ge barn, gravida och nyblivna mammor förebyggande vård och akut behandling mot undernäring. 

  • Vi arbetar för att öka leveransen av produkter mot undernäring, som näringsrik nötkräm, för att barn som är i akut behov av näring snabbt ska få den behandling de behöver – oavsett var i landet de befinner sig.

  • Vi ökar nu även vårt arbete med att förebygga att barn blir allvarligt undernärda, genom att förbättra amningspraxis och variationen i barns, flickors och kvinnors kost samt utbildar familjer i hur man tar bättre livsmedelsbeslut för sig själva och sina familjer.

På måndag är det Kanelbullens dag. Visste du att en kanelbulle för 25 kr motsvarar sju påsar nötkräm som räddar barn från undernäring? Var med och rädda barns liv i Afghanistans och i andra delar av världen:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.

UN0663237.jpg
Afrikas horn

Somalia närmar sig gränsen till svält i en rasande fart. Trots att hungerkatastrofen på Afrikas horn pågått i månader saknas engagemang från omvärlden. Två miljoner barn i området lider just nu av svår akut undernäring och riskerar att dö. Under kommande halvår förväntas hälften av alla barn under fem år i Somalia lida av undernäring.

un0602381-e1653032016662.jpg
Barnadödlighet

Antalet underviktiga barn ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framför allt ligger konflikter, klimatförändringarna och pandemin bakom ökningen. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.