gothia_towers_svenska_massan_landscape.jpg

Blått ljus sätter barns

delaktighet i fokus

Den 20 november är det barnkonventionens dag, ett tillfälle att uppmärksamma barns rättigheter extra. Vi och våra partners gör det bland annat genom att lysa upp svenska landmärken och byggnader i UNICEFs blå färg. Tillsammans sätter vi barn och ungas rätt till delaktighet och inflytande i fokus.

På lördag är det barnkonventionens dag och ikoniska landmärken och byggnader runtom i Sverige och världen kommer att lysa blått för barns rättigheter. Det globala initiativet är framtaget av UNICEF och syftar till att uppmärksamma de globala utmaningar som världens unga står inför. En fråga i fokus är barns rätt till delaktighet och inflytande.

Barns rätt att göra sina röster hörda

Barn och unga är djupt påverkade av - och engagerade i - många av vår tids stora globala utmaningar, som klimatkrisen och coronapandemin. De har, enligt barnkonventionen, rätt att uttrycka sin mening och bli lyssnade på i frågor som påverkar dem. UNICEF arbetar för att i ännu högre grad inkludera barn i sammanhang där de får möjlighet att bidra till lösningar. 

– Barn och unga har rätt att få vara delaktiga och måste få den möjligheten. De är också bäst lämpade att definiera vilka problem som är mest akuta och allvarliga för dem själva. Vi vuxna måste lyssna och agera. Bara så kommer vi att hitta nya, innovativa lösningar för att bättre möta de nationella och globala utmaningar vi står inför, säger Pernilla Baralt, UNICEF Sveriges generalsekreterare.

turning-sandvik-coromant-blue.jpg
Så här fint lyste Sandvik Coromants huvudkontor för barns rättigheter förra året. Vi är glada över att ni är med oss även i år!Foto: Sandvik Coromant

Landmärken i Sverige som lyser blått på lördag är:

Stockholm

  • Gröna Lund

  • Kaknästornet

  • Hötorgsskraporna

  • Katarinahissen

  • Centralstationen

  • Fotografiska

  • Tornet, Telefonplan

Göteborg

  • Stora Teatern

  • Gothia Towers

Västerås

  • ABB Arena Syd

  • Mälarenergi Arena

Örebro

  • Vattentornet Svampen

Jönköping

  • Ansvaret2

Eskilstuna

  • Gallerian Eskilstuna

Sandviken

  • Sandvik Coromants huvudkontor

abb-arena-syd-1-scaled.jpg
ABB Arena Syd i Västerås lyste upp vintermörkret även förra. Tillsammans lyser vi blått för att alla barn och ungas röster ska få höras! Foto: Daniel Ingdahl

Vill du veta mer om hur ni som företag kan samarbeta med UNICEF?

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Unicef logo
FN:s barnrättskommitté

Sverige är ett av de bästa länderna i världen för barn att växa upp i. Men trots det far många barn i Sverige illa, det är tydligt i FN:s granskning av Sverige som nyligen presenterades. Nu måste Sverige på nationell, regional och lokal nivå ta FN:s kritik på allvar och genomföra förändringar som skapar ett bättre samhälle för alla barn, det skriver 21 organisationer som arbetar med barns rättigheter.

Unicef Logo Swedish
Barnkonventionens dag

Trots att barnkonventionen varit lag i Sverige i mer än två år finns fortfarande uppenbara brister i hur barns rättigheter efterlevs. Idag den 20 november är det Barnkonventionens dag och det är därför särskild anledning att uppmärksamma dessa brister. Det är dags för regeringen att förverkliga barns rättigheter i hela samhället, särskilt för barn i utsatta situationer, det skriver 22 organisationer som arbetar med barns rättigheter.

UN0733510.jpg
Barnkonventionens dag

På söndag den 20 november är det barnkonventionens dag, ett tillfälle att uppmärksamma barns rättigheter lite extra. UNICEF har en viktig roll i att barnkonventionen respekteras och efterlevs, i Sverige och globalt. För att det ska bli möjligt måste barn få göra sina röster hörda, de behöver respekteras och involveras i beslut som rör deras liv. I år är det viktigare än någonsin.