Gå till innehållet
Laddar…

Skippa Black Friday – låt dina pengar rädda barns liv

Fylls din mejlkorg med reor på allt från hudvård till elektronik? Just nu kraftsamlar kommersiella aktörer för att få oss att handla så mycket som möjligt. Samtidigt dör ett barn var femte sekund i världen. UNICEF Sverige har ingen rea i gåvoshopen, men vi erbjuder en annan typ av deal.

Skippa Black Friday-reorna och låt dina pengar rädda barns liv istället. I vår gåvoshop finns en mängd produkter som gör verklig skillnad för barn som behöver dem som mest.

Idag möter barn världen över flera kriser samtidigt: coronapandemin, klimatförändringarna, krig, konflikter, ökande fattigdom och ojämlikhet. Utmaningarna påverkar oss alla, men de drabbar de redan utsatta barnen hårdast.

  • Den eskalerade konflikten i Afghanistan, i kombination av torka, covid-19 och nu vinterns kyla, har skapat en desperat situation i landet. Barn har inget vatten att dricka och går miste om vaccin mot farliga sjukdomar. I slutet av 2021 beräknas 3,2 miljoner barn under fem år lida av akut undernäring. Många är så undernärda att de är inlagda på sjukhus, för svaga för att greppa ett utsträckt finger.
  • Coronapandemin har skapat en kris för barns rättigheter. Till följd av ned­stängningar har 77 miljoner barn fortfarande inget klass­rum att gå till. Förutom att de hamnar efter i sin utbildning och förlorar framtids­utsikter, går många miste om nöd­vändiga skol­måltider och livs­viktiga rutin­mässiga vaccinationer. Dessutom ökar risken att utsättas för våld, barn­arbete och barn­äktenskap.
  • Klimatförändringarna utgör ett stort hot mot barns liv, hälsa och utveckling. Jämfört med vuxna är barn i större behov av mat och vatten för att hålla sig friska och växa. De är mindre kapabla att överleva extrema väder­­händelser och mer mottagliga för giftiga kemikalier, temperatur­­förändringar och vatten­­burna sjukdomar. Barn i sam­hällen som har bidragit minst till de globala utsläppen möter de största konsekvenserna av klimat­förändringarna.

Världens orättvisor blir tydliga vid dagar som Black Friday. Att barn dör av orsaker som går att förhindra, eller fråntas rätten att utvecklas till sin fulla potential, är oacceptabelt. Med hjälp av UNICEF och våra fantastiska givare kan fler barn få livräddande sjukvård, vaccin, mat, rent vatten, skydd och utbildning.

Skippa Black Friday – haka på vår deal

Förra året handlade vi svenskar i genomsnitt för 3 772 kr per person under Black Week. En summa som skulle kunna rädda många barns liv. Därför hoppas vi att du och många med dig väljer att skippa vissa onödiga reaprodukter i år, och istället hakar på vår deal:

Köp livräddande produkter

Dina pengar är värda mer än du tror! Istället för det där nagellacket för 134 kr kan du se till att en bebis på flykt får varma kläder för att överleva vintern. Eller varför inte hoppa den wi-fi-styrda ljusslingan för 319 kr och istället ge nötkräm till 93 undernärda barn?

Pengarna går till vårt livräddande arbete och hjälper de barn som behöver det mest just nu. Tack för att du är med och räddar liv!