Gå till innehållet
Laddar…

Hur kan du som vuxen prata med barn om situationen i Ukraina?

Många är nu oroliga för utvecklingen i Ukraina, och även barn som nås av nyheter från omvärlden kan känna rädsla och osäkerhet. Barns oro och rädsla måste bemötas på ett respektfullt sätt.

Här är några tips till dig som är förälder, eller vuxen med barn i din närhet,  på hur du kan prata med barn om konflikten i Ukraina.

  1. Börja med att lyssna på barnet innan du svarar och förklarar. Svara utifrån de frågor som barnet har och visa att du tar oron på allvar.
  1. Vifta inte bort barnets oro men försök att inte heller förstärka rädslan. Var ärlig men gör en avvägning av hur detaljerad information du ska ge barnet, och på vilket sätt.
  1. Det är helt ok att inte ha svar på alla barnets frågor. Ta reda på mer information tillsammans från betrodda källor, särskilt från medier som riktar sig till barn och unga.
  1. Tänk på att barn får information och nås av nyheter från många olika håll. Prata med barnet om källkritik. Sök information tillsammans och diskutera vad den betyder. 
  1. Var tydlig med att det är vuxnas ansvar att lösa konflikten. 
  1. Alla barn kanske inte vill prata om sin oro, men missa inte att ge dem möjligheten. Ge barn mycket tid om de vill prata med dig.

Läs mer om situationen i Ukraina och UNICEFs arbete i området, i vårat tidigare blogginlägg: