un0596856-scaled-e1645700062318.jpg

UNICEF uppmanar till

eldupphör i Ukraina

Vi är djupt oroade över den förvärrade konflikten i Ukraina. 7,5 miljoner barns liv och hälsa hotas nu på grund av stridigheterna. Tung beskjutning har redan skadat många skolor och vattensystem och om inte striderna avtar riskerar tiotusentals familjer att tvingas på flykt.

Skribent |

Publicerad |

2022 02 24

Uppdaterad |

2022 02 24

UNICEF uppmanar till eldupphör i Ukraina

UNICEF är på plats i Ukraina. Vi hjälper barn och familjer vars liv hotas och ser till att barn snabbt får akut sjukvård, tak över huvudet, mat och rent dricksvatten. UNICEF-stödda mobila team erbjuder psykosocialt stöd till barn som är traumatiserade av den kroniska otryggheten.

UNICEF uppmanar till omedelbart eldupphör och vädjar till alla parter att skydda barn från att skadas. Under inga omständigheter får skolor, sjukhus och vattensystem attackeras.

De senaste åtta årens konflikt har orsakat djupgående och bestående skador för barn på båda sidor. 

Barnen i Ukraina är i desperat behov av hjälp.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Fatima i klassrum - Sudan 2024
Sudan

Det surrar av aktivitet, som i en bikupa, på UNICEF-stödda lärocentret Alshargia i delstaten Kassala i Sudan. Här får barn på flykt undan kriget en fristad och möjlighet att uppleva trygghet och normalitet för en stund. Skolorna i landet är stängda sedan länge.

Flicka i Sudan äter RUTF
Sudan

Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.