un0598145-scaled-e1646311962433.jpg

Hjälpen når barnen

i Ukraina

7,5 miljoner barns liv och hälsa hotas av konflikten Ukraina. Över en miljon människor har redan flytt landet, hälften av dem barn. Tung beskjutning och stridigheter har skadat många hem, vattensystem och skolor.

Skribent |

Publicerad |

2022 03 03

Uppdaterad |

2022 03 03

Hjälpen når barnen i Ukraina

UNICEF är på plats i Ukraina och i de länder dit många nu flyr från stridigheterna. Hjälpen når fram. Våra kollegor i Ukraina, vid gränsövergångar och i länder som nu tar emot många flyktingar arbetar dag och natt för att hjälpa barn och familjer som flyr. Vi ser till att de snabbt får akut sjukvård, tak över huvudet, mat, mediciner och rent dricksvatten.

UNICEF har sedan 2014 hjälpt barn och familjer i östra Ukraina som har drabbats av konflikten, bland annat genom rent vatten, sjukvård, reparation av skolor och psykosocialt stöd till traumatiserade barn. Våra redan existerande program, och vår närvaro på plats, gör att vi nu snabbt har kunnat utöka våra insatser för att nå hundratusentals barn och familjer med det mest nödvändiga för deras överlevnad.

un0598096.jpg
Asya från Kyiv försöker fly till Polen tillsammans med sin ettåriga dotter. Hennes man har tvingats stanna kvar i Kyiv där han som läkare hjälper skadade.Foto: © UNICEF/Moskaliuk

Det här gör UNICEF i Ukraina just nu:

  • Vi reparerar vattensystem, levererar rent vatten till barn och familjer vars vattenförsörjning har förstörts, och ser till så att människor på flykt får rent vatten där de befinner sig.

  • Vi levererar medicin, hygienartiklar, kläder och filtar till människor som flytt eller tvingats lämna sina hem.

  • Vi har mobila sjukvårdsteam på plats som snabbt kan hjälpa barn och familjer som drabbas av konflikten. 

  • Vi levererar nödhjälp från våra katastroflager. De senaste dagarna har exempelvis fyra ton med blöjor, våtservetter, toalettpapper och andra hygienartiklar levererats till gränsövergångar mellan Ukraina och Moldavien. 

  • Vi har mobila team på plats i Ukraina och vid gränsövergångar som ger barn psykosocial hjälp för att hantera trauman.

  • Vi sätter upp så kallade Blue Dots, trygga samlingsplatser för barn och barnfamiljer på flykt. På dessa platser får barn och familjer hjälp med medicin, utbildning och vård. Men kanske framförallt är det platser där barn kan leka, återhämta sig, känna sig säkra och få psykologiskt stöd för att hantera trauman som de har upplevt. På samlingsplatserna identifierar UNICEF även ensamkommande och barn som separerats från sina föräldrar, och ger dem skydd och stöd.

Hjälp vår fortsatta insats för barnen i Ukraina - ge en gåva

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.