un0604223-scaled-e1646910132665.jpg

I Kiev föder kvinnor barn

i kyla och mörker

”Vi gör allt vi kan för att rädda våra barn”. Det berättar Yuliya som för bara några dagar sedan födde dottern Vera i en källare i Kiev. Situationen för kvinnor och barn i Ukraina är just nu desperat. Men hjälpen når fram.

Skribent |

Publicerad |

2022 03 09

Uppdaterad |

2022 03 09

I Kiev föder kvinnor barn i kyla och mörker

80 000 kvinnor i Ukraina förväntas föda barn de kommande månaderna. Många kommer tvingas göra det i skyddsrum eller källare. 

Kievs regionala förlossningscenter är en av flera förlossningsavdelningar som har flyttat ner sin verksamhet i källare för att undgå beskjutning. Nataliya Heynts, chef för förlossningsavdelningen, säger att situationen är katastrofal för de kvinnor som föder på sjukhuset.

"Det är extremt kallt och mörkt här nere."

un0604222.jpg
Nataliya Heynts är chef för förlossningsavdelningen. Foto: © UNICEF/Ratushniak

Sjukvårdspersonalen förlöser barn under konstant beskjutning, ofta utan stabil elförsörjning. Nataliya måste utföra flera olika uppgifter för att hålla kvinnor och barn trygga.

"Jag arbetar som kock, läkare och kirurg. Det är vårt ansvar att vara här nu och se till att avdelningen fortsätter fungera" berättar Nataliya.

Utöver att fungera som förlossningssjukhus har centret också blivit ett tillfälligt boende för de kvinnor vars hem har förstörts i stridigheterna.

"Mammor som för närvarande ligger på vår intensivvårdsavdelning kan inte återvända hem, för de har helt enkelt inte något hem längre” säger Nataliya.

En av de kvinnor som bara för några dagar sedan födde barn på förlossningsavdelningen i källaren är 38-åriga Yuliya.

un0604116.jpg
Yuliya med dottern Vera som föddes för bara några dagar sedan. Foto: © UNICEF/Boyko

"Vi sitter här i källaren, och vi gråter” berättar Yuliya.

”Vi gör allt vi kan för att rädda våra barn, vår framtid."

Det tog Yuliya två dagar att ta sig till förlossningsavdelningen i Kiev, till fots. 

"Men tack vare Gud och läkarna har jag nu ett barn och jag lever fortfarande." Med tårar i ögonen lägger hon till:

"Jag vill bara att vi alla ska överleva. Jag vill ha fred."

I denna svåra situation nådde hjälp från UNICEF just fram till förlossningsavdelningen i sjukhusets källare. 

un0604209.jpg
Personal på förlossningsavdelningen packar upp medicinsk utrustning som UNICEF har levererat. Foto: © UNICEF/Ratushniak

I samarbete med Kievs stadsförvaltning levererade UNICEF den 7 mars bland annat syrgas, medicinsk utrustning, vågar, skyddskläder och handskar. Utrustning som kommer rädda kvinnor och barns liv, säger förlossningsavdelningens chef Nataliya.

"Allt detta kommer att användas för att hjälpa kvinnor som föder, hjälpa bebisar och hjälpa barn som har fötts för tidigt. Ett stort tack till UNICEF och Kievs stadsförvaltning.”

un0604107.jpg
UNICEF har bland annat levererat vågar så att nyfödda ska kunna vägas och kontrolleras.Foto: © UNICEF/Boyko

Hjälpen från UNICEF till barnen i Ukraina når fram. Men behoven växer hela tiden.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

1X4A5830.jpg
Sierra Leone

Tänk om alla barn kunde få en trygg och kärleksfull start i livet, och att alla som föder skulle känna sig omhändertagna under sin förlossning. Jag är övertygad om att det skulle lösa många av världens problem. Peace on Earth begins with Birth som det så fint heter.

maja-gravid-1-e1653394214475.jpeg
Sverige

Under graviditeten med min äldsta son var jag aldrig riktigt nervös. Genom åren som gått har jag fått många många meddelanden från kvinnor som är oroliga över missfall, och resan fram till födseln. Men jag har aldrig kunnat relatera. Naivt nu i efterhand men just där och då ganska så skönt. Jag var så lycklig bara och stannade i den känslan. Så bra som jag mådde under min första graviditet hade jag inte gjort på många år och jag spenderade tiden med att vila, baka alla jordens kakor, boa in mig och sova sova sova. Jag njöt av varje spark, njöt av varenda sekund.