un0619564-scaled-e1649169046998.jpg

Rekordstor vilja bland företag

att hjälpa barnen i Ukraina

UNICEF levererar dagligen akuthjälp till Ukraina och hjälper barn och familjer på flykt från kriget. Svenska företags bidrag till insatserna i Ukraina är rekordstort. Över 1 400 företag har genom gåvor och initiativ samlat in flera hundra miljoner till UNICEFs arbete för barnen.

Skribent |

Publicerad |

2022 04 05

Uppdaterad |

2022 04 05

Rekordstort engagemang bland företag att hjälpa barnen i Ukraina

Sedan krigets början har över två miljoner barn flytt från Ukraina, och ännu fler är på flykt inom landet. De humanitära behoven är enorma. I Ukraina och grannländerna arbetar UNICEFs personal dag och natt för att hjälpa de värst utsatta barnen och familjerna med vatten, mat, mediciner, sjukvård, psykosocialt stöd och skydd.

Behovet av stöd är större än någonsin, men det har också viljan att hjälpa till varit. Sedan slutet av februari har UNICEF Sverige fått in över 440 miljoner kronor till vårt arbete för att hjälpa barnen i Ukraina. Engagemanget är ett tydligt tecken på att företag förstår vikten av att investera i vårt arbete och vår förmåga att snabbt kunna skala upp insatserna och arbeta effektivt. Det krävs samarbete och partnerskap för att nå hållbara resultat och UNICEF har lång erfarenhet av att tillsammans med företag driva förändring för barns rättigheter.

UNICEF Sveriges partner Akelius Foundation har utmanat företagen att donera och kommer att bidra med över 200 miljoner kronor genom att dubbla alla gåvor från privatpersoner och företag under mars månad.

Vi har aldrig fått in så många gåvor på så kort tid. Engagemanget i Sverige för att hjälpa barnen i Ukraina är enormt.

Pernilla Baralt, generalsekreterare UNICEF Sverige

Intresset från företag att hjälpa till har under mars varit rekordstort. Över 1400 svenska företag har valt att bidra till insamlingen för att hjälpa barnen i Ukraina. Extra inspirerande är att så många företag har valt att engagera sina anställda på olika sätt. 

Hjälpen når fram

De senaste veckorna har UNICEF levererat över 1 000 ton akut nödhjälp till Ukraina och gränstrakterna, exempelvis mediciner, sjukvårdsmateriel, vinterkläder till barn, varma filtar, skolmaterial och leksaker. Våra hjälpsändningar når åtta miljoner människor, varav två miljoner barn.

Hjälpen når fram, men behoven i Ukraina växer och kommer vara väldigt stora under lång tid framöver. Samtidigt fortsätter UNICEF att hjälpa barn med skydd, skola, sjukvård, näring och utveckling i alla de 190 länder där vi finns på plats för barnen. 

“Vi är glada över det stora engagemanget från företag att stötta UNICEFs arbete. Behoven är enorma. Tillsammans kan vi hjälpa barn här och nu och samtidigt arbeta långsiktigt för att bygga en framtid för barn och unga”, säger Pernilla Baralt.

Vill ni engagera er? Hör av er till oss

Annika Bränning
Biträdande chef företagssamarbeten
annika.branning@unicef.se

Håkan Ivemark
Affärsansvarig företag
hakan.ivemark@unicef.se

Kopiera länk

Relaterade artiklar

ig-fb-unicef_wp_43911 copy.png
Elfenbenskusten

I Elfenbenskusten går 1,5 miljoner barn och unga inte i skolan. Majoriteten är flickor. Ett nytt UNICEF-projekt som finansieras av Svenska Postkodlotteriet kommer nu ge flickor som slutat i skolan en andra chans. I projektet får 1 000 flickor möjlighet att uppfylla sina drömmar genom innovativa yrkesutbildningar som fokuserar på framtidsyrken.

efva-dont-judge-scaled.jpg
Sverige

Det var först när sonen frågade varför det stod not for sale i en silverring som allt föll på plats. Det lika starka som självklara budskapet om att ingen är till salu, inringat av taggtråd, blev symbolen i den smyckeskollektion Efva Attling sedan tog fram till förmån för UNICEF för att stödja arbetet mot våld och exploatering av barn. 

un0368244.jpg
Sverige

240 miljoner barn i världen lever med funktionsnedsättning. Oavsett var i världen de växer upp är sannolikheten stor att de utsätts för diskriminering på grund av isolering eller bristande möjligheter till delaktighet. En nyckel till förändring är ökad kunskap, representation och inkludering.