un0596447-scaled-e1651151591208.jpg

Det här är ett kärleksbrev

till någon vi aldrig träffat!

Skribent |

Publicerad |

2022 04 28

Uppdaterad |

2022 04 28

Det här är ett kärleksbrev till någon vi aldrig träffat!

Han hette James Phipps. År 1796, när James var åtta år gammal, fick han det första moderna vaccinet. Ett vaccin som gav honom skydd mot smittkoppor. 

Utvecklingen av vaccin bygger på århundraden av innovation från tusentals människor. Alla sökte de sätt att skydda kommande generationer mot sjukdomar och död. 

Detta är ett sökande vi på UNICEF känner väl till. Under de senaste 76 åren har vi varit världens största upphandlare av vaccin med ansvar för att vaccinera 45 procent av barnen på jorden. Så det här är ett kärleksbrev från alla oss här på UNICEF, och från varje barn som lever idag tack vare att de blivit vaccinerade.  

Tack till virologen Jonas Salk för vaccinet mot polio. Tack Kati Kariko, som genom sitt livslånga arbete kring mRNA-tekniken hjälpte oss bekämpa COVID-19. Och tack till Nobelpristagaren Max Theiler, som matade myggor med sitt eget blod för att skapa vaccinet mot gula febern. 

Tack till arbetarna som jobbar med att fylla injektionsflaskorna på fabrikerna. Tack till er som designar solcellskylskåpen som håller vaccindoserna kalla. Tack till er som arbetar med båtfrakt, tack till piloterna som levererar via luften och tack till chaufförerna som trotsar översvämmade floder under monsunsäsongen. Tack till er som vandrar flera kilometer i snön för att ge barnen sin första dos.  

Tack till kamelerna i Pakistan som förra året bar vaccin till isolerade samhällen när 90 miljoner barn vaccinerades mot mässling och röda hund. Tack till läkarna och sjuksköterskorna som ger vaccinationer med en rolig röst så att det inte ska göra för ont. Och tack till Elvis Presley som år 1956 själv fick sitt vaccin minuterna innan han skulle gå upp på scenen för att sprida kunskap om polio. För att det är vad kungar gör. 

Det här är kärleksbrev till er alla, för kärlek är vad som krävs. Det är ett kärleksbrev till Jim Grant, UNICEFs högsta chef som under 1980-talet såg till att öka den globala vaccinationstäckningen från 20 procent till 80 procent. Det är ett kärleksbrev till Världshälsoorganisationen som år 1966 lanserade ett grundläggande program för rutinvaccination, ett program som på bara 11 år utrotade smittkoppor från jordens yta.

Varje år räddar vaccin livet på tre miljoner barn. Men det finns fortfarande några barn som inte nås. När vi nu investerar för att skapa en bättre värld efter pandemin har vi ett unikt tillfälle att bygga hälso- och sjukvårdssystem som når varje barn. Så det här är ett kärleksbrev till våra ledare i regeringen, de som tar hälsa på allvar. Vi har redan kommit väldigt långt och det enda sättet att ta oss ännu längre är genom att investera i hälso- och sjukvård för alla.

Nu återstår bara en person att tacka - och det är du. Det här är ett kärleksbrev till dig. För om du har blivit vaccinerad, eller har vaccinerat dina barn, då är du en del av kedjan som håller oss alla säkra. Du är ett levande bevis på vad mänskligheten kan göra genom engagemang, samarbete och kärlek. Så från alla oss här på UNICEF, och från varje barn som överlevt tack vare vaccin - tack. 

Tack! Tack! Tack!

Laddningsbild från YouTube

Här finns egentligen en YouTube-video.

För att visa den behöver du tillåta marknadsföring i dina cookie-inställningar.

Ändra cookie-inställningar

Läs mer om hur UNICEF jobbar med vaccination här: https://unicef.se/fakta/vaccinationer

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.

Vaccinerat barn - Indien 2022
Barnadödlighet

De senaste tre åren har 67 miljoner barn i världen inte vaccinerats mot de mest dödliga barnsjukdomarna, det visar en rapport från UNICEF som släpptes den 20 april. Det är den största tillbakagången av vaccinationer på decennier. Redan ser vi konsekvenserna i form av mässlings- och polioutbrott. UNICEF varnar för allvarliga bakslag för barns liv och hälsa.