unicef-concord-raddabistandet-1536x1024-1.png

Skriv under för att rädda

stödet till miljoner barn

Barnen i världen möter idag större utmaningar än på mycket länge. Krig, katastrofer, klimatkrisen och effekterna av pandemin gör att utvecklingen för barn går bakåt. 100 miljoner fler barn lever i fattigdom jämfört med 2020. 23 miljoner fler barn får inte vaccin mot de vanligaste dödliga barnsjukdomarna jämfört med innan pandemin. 70 procent av 10-åringarna i världen inte kan läsa eller förstå en enkel text, en ökning från 53 procent sedan 2020.

Skribent |

Publicerad |

2022 06 28

Uppdaterad |

2022 06 28

Skriv under för att rädda stödet till miljoner barn

Problemen vi står inför kan bara tacklas tillsammans. Rika länder har ett särskilt ansvar att bidra. Därför ger Sverige sedan flera decennier tillbaka en procent av vår bruttonationalinkomst (BNI) i bistånd. Det är ett stöd som är erkänt effektivt och som är avgörande för miljoner barns framtidsutsikter.

Samtidigt som investeringar i skola, rent vatten, sjukvård och vaccinationsprogram är akuta har regeringen valt att använda flera miljarder kronor från biståndsbudgeten till att finansiera mottagandet av flyktingar till Sverige. Pengar som tas från arbetet för att hjälpa de allra mest utsatta barnen i världen.  

Andra partier går till val på att skära ner ännu mer. Sådana sänkningar får katastrofala följder, som att 760 000 människor som hungrar inte får mat, två miljoner barn inte kan gå i skolan och två miljoner människor inte får tillgång till rent vatten.

Våra politiker behöver veta att vi är många som inte accepterar att Sverige sviker dessa människor. Sverige ska inte vara ett land som vänder världen ryggen.

Därför har UNICEF Sverige tillsammans med ett stort antal organisationer tagit initiativ till ett upprop för att rädda biståndet. Syftet är att samla tusentals namnunderskrifter och visa våra politiker att det finns en stark opinion för ett Sverige som tar ansvar och visar solidaritet med de i störst utsatthet. Efter valet den 11 september kommer samtliga namnunderskrifter att lämnas över till de valda riksdagsledamöterna.

Uppropet samordnas av plattformen CONCORD Sverige som arbetar för en rättvis och hållbar värld.

Skriv på för att rädda biståndet här:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka - guatemala 2024
Barnadödlighet

Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.

Hand-Vietnam-2023
Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.

Flicka - guatemala 2021
En kväll för alla barn

Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.