un0694843.jpg

Miljontals barn drabbade av

översvämningar i Pakistan

Mer än tre miljoner barn är i akut behov av humanitär hjälp efter en av de värsta monsunregnen i landets historia. Barn och deras familjer flyr just nu vattenmassorna, och miljontals människor har förlorat sina hem. UNICEF finns på plats och arbetar för att snabbt nå fram med hjälp till de mest utsatta.

Skribent |

Publicerad |

2022 09 01

Uppdaterad |

2022 09 01

Miljontals barn drabbade av översvämningar i Pakistan

Texten uppdaterades: 16 september 2022

un0694843.jpg
Barn står i kö för att få rent dricksvatten som levererats av UNICEF ochpartners i Pakistan. ©UNICEF/Azam

Sommarens kraftiga monsunregn i Pakistan har orsakat katastrofala översvämningar. Situationen för barn och familjer är akut. Över 1000 människor har dött, av dem minst 528 barn. Men vi befarar att dödssiffran kommer stiga under de kommande veckorna. Översvämningarna har svept med sig hela byggnader och förstört hem, skolor, sjukhus, vägar och viktig infrastruktur för vatten.

Bli Världsförälder - som månadsgivare är du med och räddar barns liv

– När katastrofer inträffar är det alltid barnen som är de mest sårbara, säger Abdullah Fadil, UNICEFs representant i Pakistan.

un0696517.jpg
Marwa, 6 år, tvingades fly från sitt hem tillsammans med sin familj när vattenmassorna svepte in över hennes by. "Vi har förlorat allt, vi har inga böcker eller kläder kvar. Allt jag vill är att åka hem igen", säger Marwa.©UNICEF/Zaidi

Sjukdomar sprids och barn riskerar att dö

Kolera sprids redan i landet, och om inte barnen får hjälp nu riskerar tusentals att dö i vattenburna sjukdomar eller av undernäring och brist på mediciner. UNICEF arbetar intensivt tillsammans med våra partners och Pakistans regeringen för att nå barn och deras familjer. De senaste veckorna har vi levererat bland annat rent dricksvatten, medicinsk utrustning, vaccin och hygienkit till omkring 300 000 människor. 

Ge en gåva – Köp katastrofpaket

Katastrofen slår även hårt mot utsatta områden där barn redan innan led av undernäring, inte gick i skolan och saknade tillgång till vatten och sanitet. I samma områden bor även cirka 400 000 människor som tvingats fly på grund av situationen i Afghanistan.

un0696500.jpg
Översvämningarna har förstört hela bostadsområden i flera provinser. Den här bilden är fotad 30 augusti och visar hur ett helt bostadsområde förstörts i provinsen Khyber Pakhtunkhwa i Pakistan. ©UNICEF/Zaidi

– Det här handlar om klimatkrisen, vilket många länder bidragit till. Det har inte Pakistan gjort, däremot drabbas landet av en stor del av klimatkatastroferna, säger Abdullah Fadil till TT. 

Vad gör UNICEF?

Vi är på plats i de värst drabbade områdena och hjälper barn och deras familjer med rent dricksvatten, medicinsk utrustning, vaccin, näringstillskott för behandling av undernäring och hygienkit till barn och deras familjer. Vi har satt upp tillfälliga lärocenter, och ger även psykosocialt stöd till barn som drabbats. 

I katastrofer är det livsviktigt att prioritera barnen. De drabbas värst och måste snabbt få sjukvård, tak över huvudet, mat, rent vatten, vaccin, skydd mot övergrepp, hjälp att återförenas med sina familjer och möjlighet att fortsätta sin skolgång. Det är vår uppgift att skydda deras rättigheter.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.

Pojke Rafah - 2023 - cropped
Gaza

Akut brist på mat och snabb spridning av smittsamma sjukdomar hotar hundratusentals barns liv i norra Gaza, enligt en ny rapport.