Gå till innehållet

Över 620 000 unga ska vaccineras i Uzbekistan

I en stor vaccinationskampanj kommer över 620 000 unga i Tashkent, Uzbekistans huvudstad, att vaccineras mot mässling och röda hund. Kampanjen pågår till och med juldagen.

I en stor vaccinationskampanj kommer över 620 000 unga i Tashkent, Uzbekistans huvudstad, att vaccineras mot mässling och röda hund. Kampanjen pågår till och med juldagen.

I kampanjen kommer personer mellan 10 och 29 år att vaccineras gratis, oavsett om de vaccinerats tidigare eller inte. Vaccinationerna genomförs av Uzbekistans hälsodepartement i samarbete med UNICEF och USAID.

– Vaccinering är livsviktigt för alla, särskilt för barn. Detta är dessutom en billig metod för att skydda hela samhället mot mässling, säger UNICEFs representant i Uzbekistan, Reza Hossaini.

Över 1000 hälsoarbetare mobiliserade

Unga människor kommer att kunna vaccineras på vårdcentraler och i skolor, på universitet och flera andra ställen i stan. Över ettusen hälsoarbetare mobiliseras, efter att ha utbildats av hälsodepartementet.

UNICEF har arbetat tillsammans med lokala aktörer för att sprida information till föräldrar om hur viktigt det är att vaccinera sina barn. Man har spridit budskapet genom media, besök hos föräldrar och vårdnadshavare och genom stöd från kända personer. De 750 000 vaccindoser som behövs för kampanjen i Tashkent har donerats av USAID.

Mässlingsvaccination viktig ekonomisk investering

Det finns tunga ekonomiska argument för länder att investera i mässlingsvaccin. Av alla hälsoinsatser är vaccination mot mässling det som ger allra mest tillbaka för pengarna. Det betyder att flest liv kan räddas per krona. Mässlings- och rödahundvaccin, som har funnits tillgängligt i över 30 år, kostar drygt 4 kronor (0,65 dollar) per dos, inklusive steril vaccinationsutrustning.

UNICEFs arbete är helt beroende av frivilliga bidrag. Vill du skänka pengar till UNICEFs arbete för barns rättigheter? Skänk en gåva här »

Jämställd mamma får friskare barn

Barn världen över mår bättre när deras mammor får ökad jämställdhet. Jämställdhet mellan könen ger direkt positiva resultat när det gäller barns överlevnad och utveckling. Det visar UNICEFs årliga rapport The State of the World's Children.

Barn världen över mår bättre när deras mammor får ökad jämställdhet. Jämställdhet mellan könen ger direkt positiva resultat när det gäller barns överlevnad och utveckling. Det visar UNICEFs årliga rapport The State of the World’s Children.

Rapporten lyfter fram den starka koppling som finns mellan jämställdhet och barns hälsa och utveckling. När kvinnor får mer att säga till om, får det också en positiv effekt för barns rättigheter. Till exempel får kvinnor som har gått i skola och som har inflytande över de beslut som fattas inom familjen, också barn som är friskare, och som går i skola i högre utsträckning än andra barn.

Miljoner kvinnor diskriminerade

Men trots de framsteg som har gjorts de senaste decennierna, lever fortfarande miljontals flickor och kvinnor liv som präglas av diskriminering, brist på inflytande och fattigdom.
Flickor och kvinnor drabbas oproportionellt hårt av hiv/aids, och kvinnor världen över får nästan alltid sämre betalt än män när de utför samma arbete. Miljoner kvinnor utsätts för fysiskt och sexuellt våld, utan att kunna sätta något hopp till rättvisan. Som en följd av diskriminering går flickor mer sällan i skolan än pojkar. Enligt rapporten måste kvinnors rättigheter och inflytande stärkas inom tre områden: hemmet, arbetsplatsen och politiken.

Barn får mer mat när kvinnor bestämmer

När kvinnor inte har lika mycket att säga till om i hemmet som männen, kan det få negativa följder för barnen. I bara 10 av 30 undersökta utvecklingsländer uppgav 50 procent eller fler av kvinnorna att de deltog i alla beslut som fattades i familjen, även sådana som rörde viktiga utgifter, kvinnans egen sjukvård eller besök hos vänner och släktingar utanför hemmet.

Färre undernärda barn när kvinnor har inflytande

Samtidigt slår rapporten fast att kvinnans möjlighet att kontrollera sitt eget liv och fatta beslut, starkt påverkar barnets näringsintag, hälsa och utbildning. I familjer där kvinnan har ett starkt inflytande, är nämligen de resurser som avsätts för barnen betydligt större än i familjer där kvinnan har en svagare ställning.
Om män och kvinnor hade samma inflytande i hemmet skulle antalet underviktiga barn under tre års ålder i Sydasien sjunka med 13 procentenheter, vilket i praktiken innebär 13,4 miljoner barn i regionen som inte längre skulle vara undernärda. I länder söder om Sahara i Afrika, skulle ytterligare 1,7 miljoner barn få tillräckligt att äta.

Stora inkomstskillnader

Inkomstgapet mellan könen är också en faktor som påverkar barns välbefinnande. Kvinnors inkomst ligger uppskattningsvis runt 30 procent av vad män tjänar i de länder som undersökts i Mellanöstern och Nordafrika, runt 40 procent i Latinamerika och Sydasien, 50 procent i länder söder om Sahara i Afrika och runt 60 procent i Östeuropa och det forna Sovjetunionen, Östasien och i industrialiserade länder, enligt rapporten.

Kvinnor i politiken bra för barnen

Kvinnors ökade engagemang i politiken kan också ha en positiv effekt när det gäller barns rättigheter. Det finns växande belägg från både utvecklingsländer och industrialiserade länder som visar att kvinnor i lagstiftande församlingar ofta arbetar särskilt aktivt för barnen.
Samtidigt utgjorde kvinnorna bara knappt 17 procent av alla världens parlamentariker i juli 2006.

Flera åtgärder föreslås

The State of the World’s Children föreslår en rad åtgärder för att stärka jämställdheten mellan könen:

  • Utbildning: Avskaffa skolavgifter och att uppmuntra föräldrar och samhällen att satsa på flickors utbildning.
  • Pengar: För att uppfylla FN:s millenniemål om ökad jämställdhet krävs ekonomiska resurser. Regeringarna måste investera i insatser mot könsdiskriminering.
  • Lagstiftning: Nya lagar om äganderätt och arvsrätt kan förbättra läget för kvinnor, liksom åtgärder för att förhindra och bestraffa våld i hemmet samt i krig och konflikter.
  • Lagstadgad kvotering: Kvotering är en beprövad metod för att se till att kvinnor får delta i politiken. Av de 20 länder som har flest kvinnliga parlamentariker, använder 17 någon form av kvotering.
  • Män och pojkar: Utbildning av män och pojkar,liksom av kvinnor och flickor, om vilka fördelar som jämställdhet mellan könen för med sig.
  • Förbättrad forskning: Bättre forskning och data behövs, särskilt när det gäller dödsfall i barnsäng, våld mot kvinnor, utbildning, arbete, löner, obetalt arbete och politiskt deltagande.

UNICEFs arbete är helt beroende av frivilliga bidrag. Vill du skänka pengar till UNICEFs arbete för barns rättigheter? Skänk en gåva här »

Internationella frivilligdagen

Den 5 december infaller Internationella frivilligdagen. Då utser UNICEF Sverige "årets frivillig.":http://www.unicef.se/stod_oss/engagera_dig_som_frivillig/arets_frivillig_2006

Den 5 december infaller Internationella frivilligdagen. Då utser UNICEF Sverige ”årets frivillig.”:http://www.unicef.se/stod_oss/engagera_dig_som_frivillig/arets_frivillig_2006

Internationella frivilligdagen är en förkortning av Internationella frivilligdagen för ekonomisk och social utveckling och instiftades av FN:s generalförsamling 1985. Sedan dess har regeringar, FN-systemet och organisationer förenats med frivilliga runt hela jorden för att fira Internationella frivilligdagen varje år. Syftet är att lyfta fram och hylla allt det ideella arbete som människor gör lokalt, nationellt och internationellt för att uppnå FN:s millenniemål.

Dagen uppmärksammas på olika sätt

Olika organisationer gör på olika sätt, några bjuder volontärerna på tårta, julkaffe, andra ordnar konferenser, konserter etc. Vi på UNICEF Sverige har instiftat ett pris; Årets frivillig för att synliggöra människor som gjort fina insatser för UNICEF lokalt. Vi vill också passa på att tacka alla andra som gett av sin tid och sitt engagemang till UNICEF under året.

Läs mer om Internationella frivilligdagen och frågor som rör internationellt frivilligarbete på FN:s volontärweb: www.worldvolunteerweb.com

Är du intresserad av frivilligarbete i Sverige, kontakta frivilligsamordnare Ulrika Sundler Lycke eller läs mer här »

UNICEF hjälper orkandrabbade i Filippinerna

För fjärde gången på två månader har Filippinerna drabbats av en orkan. UNICEF finns på plats och distribuerar förnödenheter till de överlevande.

För fjärde gången på två månader har Filippinerna drabbats av en orkan. UNICEF finns på plats och distribuerar förnödenheter till de överlevande.

Hundratals människor har dött, många saknas fortfarande och åtskilliga tusentals har förlorat sina hem efter den senaste orkanen som drabbade Filippinerna. Åtta byar i närheten av vulkanen Mayon rapporteras ha begravts i lermassor.

Hjälp till 10 000

UNICEF finns på plats och redan i slutet av förra veckan har vi distribuerat förstahjälpen-utrustning som kan hjälpa 10 000 personer under tre månaders tid. Ytterligare förnödenheter i form av mediciner, mat och skydd kommer att distribueras.

Svårt få grepp om läget

UNICEF bedömer kontinuerligt läget på plats och har beredskap för att kunna sända ännu mer förnödenheter och hjälpa befolkningen. UNICEF befarar att situationen kan vara värre än vad hittills rapporterats, eftersom vägar och annan kommunikation förstörts och det därför är mycket svårt att få besked om situationen på flera håll. UNICEF sänder ut personal för att bedöma läget. De rapporter som kommit hittills talar om många förstörda eller skadade bostäder.

Hälsovård och traumabearbetning

UNICEF prioriterar hälsovård till hemlösa samt rent vatten och sanitet för att förhindra att de överlevande drabbas av sjukdomar. Vidare kommer UNICEF att bidra till att sätta upp tillfälliga skolor med hjälp av school-in-a-box,, som räcker till 80 elever och en lärare, samt skapa trygga områden där traumatiserade barn kan få en fristad där de kan bearbeta sina upplevelser.

Skänk pengar till UNICEFs katastrofinsatser runt om i världen »

Ett ljus i minuten för aidsdrabbade barn

Ljusmanifestationer äger rum på nio orter runt om i landet på Internationella aidsdagen

Ljusmanifestationer äger rum på nio orter runt om i landet på Internationella aidsdagen

Varje minut dör ett barn i aids. 15 miljoner barn är föräldralösa på grund av aids. Mindre än fem procent av världens alla hiv-smittade barn får medicinsk behandling.

Barnen är aidsepidemins glömda offer. De drabbas oerhört hårt, men är bortglömda i debatten och får inte den hjälp de har rätt till.

För att göra barnen synliga driver Unicef den globala kampanjen Unite for Children, Unite against Aids.

Som ett led i detta arbete kommer Unicef i samarbete med RFSL, Afrikagrupperna och Noaks Ark, att hålla en ljusmanifestation på Sergels torg på den Internationella aidsdagen den 1 december. Dessutom ordnas ljusmanifestationer av lokala UNICEF-grupper i Örebro, Lund, Helsingborg, Norrköping, Göteborg, Kristianstad, Sollefteå och Sundsvall.

Som en symbol för alla barn som dör i aids, kommer ett ljus i minuten att tändas under två timmar. Det första ljuset i Stockholm tänds av Unicefambassadören Kajsa Bergqvist. Véronique Lönnerblad, generalsekreterare för UNICEF Sverige, inledningstalar.

I anslutning till manifestationen i Stockholm visas fotoutställningen ”Aids nya ansikte” på Lava i Kulturhuset. Utställningen skildrar tre barn i Etiopien som drabbats hårt av aidsepidemin.

Kamp mot våld mot kvinnor och barn i Afrika

22 länder i Afrika har förbundit sig att samarbeta för att stoppa våldet mot kvinnor och barn.

22 länder i Afrika har förbundit sig att samarbeta för att stoppa våldet mot kvinnor och barn.

Samarbetet skrevs under i Benoni i Sydafrika på avslutningsdagen av FN:s 16-dagars kampanj för Aktivism mot våld. Kampanjen hålls varje år från den 25 november (internationella dagen mot våld mot kvinnor) till den 10 december (internationella dagen för mänskliga rättigheter).

170 deltagare från 22 länder har lovat att följa initiativet, som tagits av UNICEFs representant Macharia Kamau för att stoppa våld mot kvinnor och barn i de afrikanska länderna.
— Vi skapar ett gemensamt mål och arbetar tillsammans för att nå målet, sa Macharia Kamau.

Jämlikhet ett måste för utveckling

Deltagarna har lovat att samverka under ledarskap av den Afrikanska Unionen, för att öka samarbetet över nationsgränserna och förbättra jämställdheten över hela den afrikanska kontinenten. När ojämlikheten mellan könen ignoreras hotas all utveckling, det var delegaterna överens om.

Allt är möjligt

Mötet som hållits mellan den 23 och 27 november ordnades av den sydafrikanska regeringen tillsammans med UNICEF och den danska regeringen. Syftet var att diskutera och dela erfarenheter och lärdomar om könsrelaterat våld och vilka speciella åtgärder som kan vidtas för att skydda barn och kvinnor. UNICEFs representant Macharia Kamau gratulerade den sydafrikanska regeringen och delegaterna från de andra afrikanska länderna.
— Om apartheid inte avskaffats skulle vi inte sitta här i samma rum idag, sa Macharia Kamau. Det skedde för bara tolv år sedan. Om vi kan åstadkomma sådana enorma demokratiska framsteg, måste vi också kunna stoppa våldet mot barn och kvinnor.

UNICEFs arbete är helt beroende av frivilliga bidrag. Vill du skänka pengar till UNICEFs arbete för barns rättigheter? Skänk en gåva här »

Den globala aidsepidemin fortsätter att öka

Nya uppgifter visar att åtgärdsprogram som fokuserar på de mest utsatta grupperna når bättre resultat.

Nya uppgifter visar att åtgärdsprogram som fokuserar på de mest utsatta grupperna når bättre resultat.

Den globala aidsepidemin fortsätter att växa. Det finns dessutom oroande tecken på en förnyad ökning i vissa länder, som tidigare haft stabila eller nedåtgående kurvor. Goda nyheter finns dock också; positiva förändringar i unga människors sexualvanor och en minskad hiv-spridning kan ses i vissa länder.

Nästan 40 miljoner hiv-smittade

Enligt de senaste siffrorna som publiceras i rapporten UNAIDS/WHO 2006 AIDS Epidemic Update lever 39,5 miljoner människor med hiv. Under 2006 har 4,3 miljoner nya personer smittats, varav 2,8 miljoner eller 65 procent bor i Afrika söder som Sahara. Stora ökningar sker i Östeuropa och Centralasien, där antalet smittade i vissa områden har ökat med mer än 50 procent sedan 2004. Under 2006 dog ca 2,9 miljoner människor i aidsrelaterade sjukdomar.

Läs hela rapporten här »

Rapporten från UNAIDS visar att i områden där åtgärdsprogram inte har fått fortsätta eller inte anpassats efter epidemins förändringar, har antalet smittade i vissa länder legat kvar på samma nivå eller återigen ökat. I Nordamerika och Västeuropa har åtgärdsprogram sällan bibehållits och antalet nya infektioner har legat kvar på samma nivå. Liknande erfarenheter finns från låg- och medelinkomstländer. Det finns egentligen mycket få exempel där antalet nya hiv-smittade faktiskt har gått ner. Några länder som tidigare kunnat visa på en nedåtgående kurva har saktat ner eller upplever nu återigen en ökning.

— Detta är oroande eftersom vi vet att åtgärdsprogrammen har varit framgångsrika i dessa länder tidigare, säger UNAIDS generalsekreterare Peter Piot. Uganda har varit paradexemplet. Det betyder att vi ligger steget efter epidemin. Vi måste intensifiera våra förebyggande åtgärder samtidigt som vi utökar behandlingsprogrammen för de smittade.

Förebyggande program fungerar

Nya uppgifter visar att förebyggande program som särskilt fokuserar på riskgrupper når resultat. Positiva förändringar i unga människors sexualvanor som ökad användning av kondomer, senare sexualdebut och färre sexpartners, har skett under de senaste tio åren i många hiv-drabbade länder. En minskning av hiv/aids bland unga mellan år 2000 och 2005 är tydlig i Botswana, Burundi, Elfenbenskusten, Kenya, Malawi, Rwanda, Tanzania och Zimbabwe.

I andra länder visar sig även begränsade aktioner ha betydelse när satsningar väl görs på dem som löper störst risk att smittas. I Kina finns exempel på fokusprogram för sexarbetare som har lett till ökad användning av kondom och färre sexuellt överförbara sjukdomar. Program för narkomaner har också nått framgång i vissa områden. I Portugal har hiv-smittan bland sprutnarkomaner gått ned med nästan en tredjedel (31 %) från 2001 till 2005, som en följd av förebyggande program specifikt för drogberoende personer.

Riskgrupperna nås inte av hjälpen

I många länder når inte åtgärdsprogrammen de grupper som löper störst risk att smittas, som t ex unga människor, kvinnor, män som har sex med män, sexarbetare och deras kunder, sprutnarkomaner och etniska minoriteter. UNAIDS rapport visar att flickor och kvinnor behöver större uppmärksamhet i hiv/aids-frågor. I Afrika söder om Sahara löper kvinnor fortfarande större risk att smittas av hiv än män och i de flesta regioner är det även kvinnorna som får ta hand om andra hiv-smittade.

Enligt rapporten finns det ökade tecken på en stor smittospridning av hiv bland män som har sex med män i Kambodja, Kina, Indien, Nepal, Pakistan, Thailand och Vietnam. Men de flesta aktioner misslyckas med att nå dessa grupper. I Latinamerika, Karibien, Mellanöstern och Nordafrika nås inte heller de mest utsatta grupperna eftersom det saknas kartläggning av dem.

– För att minska onödiga dödsfall och lidande är det viktigt att vi fortsätter att satsa på förebyggande insatser och behandling, säger WHO:s generaldirektör Anders Nyström. I Afrika söder om Sahara, den värst drabbade regionen, är medellivslängden nu bara 47 år. Det är 30 år lägre än i de flesta höginkomstländer.

Dåliga kunskaper

Kunskaperna i sexualkunskap och hiv/aids är fortfarande dåliga i många länder och medvetenheten om de egna riskerna är liten. Även i länder med mycket hög hiv-förekomst som t ex Swaziland och Sydafrika, tror en stor del av befolkningen att de inte löper någon risk att smittas.

– För att bekämpa aids på allvar är kunskaperna om epidemin och om det som hindrar kampen mot den, som t ex ojämlikhet mellan könen, det viktigaste av allt. Vi måste inte bara agera mer, utan även mer strategiskt och långsiktigt så att våra satsningar når dem som behöver det mest, säger Peter Piot, UNAIDS generalsekreterare.

Läs hela rapporten här »

Ingen jodbrist i Armenien

Jodbrist, som kan leda till allvarliga utvecklingsstörningar hos barn, är nu helt utrotat i Armenien.

Jodbrist, som kan leda till allvarliga utvecklingsstörningar hos barn, är nu helt utrotat i Armenien.

Vid en ceremoni lämnade UNICEFs representant i Armenien, Sheldon Yett, över en plakett till landets hälsominister.

— Utrotningen av jodbristsjukdomar är ett viktig delmål i kampen för skydd och välfärd åt barnen i Armenien, säger Sheldon Yett. Omkring 20 miljoner barn i utvecklingsländer drabbas av jodbristsjukdomar varje år. Varenda ett av dem kan förhindras genom jodberikat salt.

Allvarliga effekter

Jodbrist är den vanligaste orsaken till förebyggbara mentala funktionshinder hos barn och kan i värsta fall leda till allvarlig utvecklingsstörning. Mildare former av jodbrist kan resultera i stora inlärningssvårigheter. Effekter hos vuxna är ökad risk för missfall och dödfödda barn.

Jodberikat salt är det mest effektiva sättet att förebygga jodbristsjukdomar eftersom salt konsumeras av alla och jodberikning är enkelt och billigt. Sverige har jodtillsatt salt sedan 1936. Att utrota jodbrist är en nyckelfaktor i UNICEFs uppdrag att ge alla barn chans att överleva och utvecklas.

Stor ökning av jodkonsumtion

1995 genomförde det armeniska hälsodepartementet tillsammans med UNICEF en studie som visade att över 50 procent av alla gravida kvinnor i landet led av jodbrist. Sedan 1997 har UNICEF och hälsodepartementet samarbetat med en saltfabrik för att utrota jodbristen genom heltäckande jodberikning.

En undersökning bland skolbarn i Armenien förra året fann att andelen hushåll som konsumerade jodberikat salt hade ökat till 97 procent från 70 procent 1998.
— Att jodbristen nu är utrotad betyder att 40 000 barn som föds i Armenien varje år nu skyddas mot bristsjukdomarna, säger Sheldon Yett. Nu krävs förbättrade regelsystem för att bibehålla detta resultat.

UNICEFs arbete är helt beroende av frivilliga bidrag. Vill du skänka pengar till UNICEFs arbete för barns rättigheter? Skänk en gåva här »

Barn och unga frågar ut ministrar

Idag, på barnkonventionsdagen, är det dags för den årliga utfrågningen av ministrar i riksdagen. Barn och unga samlas för att pressa delar av regeringen på vad de tänker göra för barns rättigheter.

Idag, på barnkonventionsdagen, är det dags för den årliga utfrågningen av ministrar i riksdagen. Barn och unga samlas för att pressa delar av regeringen på vad de tänker göra för barns rättigheter.

Utfrågningen anordnas av Nätverket för barnkonventionen som består av över 50 partipolitiskt obundna frivilligorganisationer, däribland UNICEF Sverige.

Barnkonventionen 17 år

Idag för 17 år sedan föddes FN:s konvention om barnets rättigheter, barnkonventionen. Totalt har 192 nationer har ställt sig bakom, ratificerat, barnkonventionen. Detta gör konventionen till den mest spridda i världen.

Läs mer om barnkonventionen »

Detta gör Nätverket för barnkonventionen.

  • Bevakar Löpande hur Sverige lever upp till sina åtaganden i Barnkonventionen, bland annat ordnas en hearing varje år med regeringen.
  • Sprider information och kunskaper om Barnkonventionen
  • Verkar för att barn och unga ska känna till sina rättigheter, som beskrivs i Barnkonventionen.
  • Initierar informations- och erfarenhetsutbyten med till exempel Barnombudsmannen.

Poliovaccinering på gång i Irak trots oroligheter

En rikstäckande vaccinationskampanj mot polio kunde i veckan dras igång med målet att vaccinera 4,8 miljoner irakiska barn.

En rikstäckande vaccinationskampanj mot polio kunde i veckan dras igång med målet att vaccinera 4,8 miljoner irakiska barn.

Kampanjen har försenats en vecka på grund av alltför stora säkerhetsrisker i delar av landet. Under de kommande fem dagarna kommer över 5 400 mobila vaccinationsteam att åka runt från dörr till dörr över hela landet och vaccinera alla barn under fem år. Kampanjen är nödvändig för att Irak ska behålla sin status som poliofritt område. Iraks senaste poliofall rapporterades år 2000.

UNICEF bistår med vaccin och stöd till vaccinationsteamen för att de ska kunna nå barnen i de allra mest avlägsna och osäkra områdena. WHO, Världshälsoorganisationen, har också hjälpt den irakiska regeringen att planera kampanjen och utbilda lokal hälsopersonal.

Ny fara för polio

Polio är en smittsam sjukdom som inte går att bota och som kan orsaka livslång förlamning. De flesta som faller offer för sjukdomen är under fem år. Även om polio har utrotats i Irak finns det nu åter en risk för virusets spridning i regionen. Jemen, Saudiarabien och Sudan har alla haft nya poliofall sedan 2004, vilket gör denna kampanj desto viktigare för Iraks barn.

FN uppmanar nu alla i Irak att underlätta för vaccinationskampanjen.

UNICEFs arbete är helt beroende av frivilliga bidrag. Vill du skänka pengar till UNICEFs arbete för barns rättigheter? Skänk en gåva här »

Nytt TV-program av unga för unga i Libanon

I dagarna lanserar UNICEF tillsammans med den libanesiska televisionen en tv-serie som är den första i sitt slag i Mellanöstern. Programmet, som heter SAWTNA som betyder ungefär ”Vår röst”, är helt igenom producerat av ungdomar mellan 15 och 21 år och kommer att sändas två gånger i veckan.

I dagarna lanserar UNICEF tillsammans med den libanesiska televisionen en tv-serie som är den första i sitt slag i Mellanöstern. Programmet, som heter SAWTNA som betyder ungefär ”Vår röst”, är helt igenom producerat av ungdomar mellan 15 och 21 år och kommer att sändas två gånger i veckan.

Ungdomar utgör nästan en tredjedel av Libanons befolkning. Landets komplicerade sociala, politiska och ekonomiska omständigheter sätter ungdomar i många olika svåra situationer. Genom att få tillgång till en offentlig plattform där ämnen som rör unga kan tas upp, kan ungdomar på ett lättare sätt delta i diskussioner om sin egen framtid. På så sätt kan också en större medvetenhet och öppenhet skapas. TV-serien kommer att ta upp allt från rökning och depressioner till diskriminering och fattigdom.

”Vår röst” ännu viktigare efter kriget

Filmningen av ”Vår röst” började redan för två år sedan, men fick avbrytas pga. den politiska turbulensen. Libanonkriget i somras innebar ännu större förseningar men lanseringen genomförs ändå vid ett passande tillfälle. De första avsnitten behandlar teman som blivit aktuella efter kriget, med t ex information om fara för icke-exploderad ammunition, den besvärliga situationen för familjer som flytt sina hem och hur konflikten har påverkat unga. Ett avsnitt om äldre generationers reflexioner på tidigare konflikter kommer också att sändas.

– Ungdomar är de som har störst behov av att uttrycka sig, säger Roberto Laurenti, UNICEFs representant i Libanon. De förtjänar att få göra det på ett meningsfullt sätt och få göra sina röster hörda.

– Vi har fortsatt vår satsning med ”Vår röst” eftersom det ger ett forum för unga som aldrig förr har funnits i Libanon eller ens i hela Mellanöstern. Även om projektet började före kriget har det blivit viktigare än någonsin som verktyg för ungdomar för att aktivt kunna delta i landets återhämtning.

Ungdomar från hela landet

TV-programmet finansieras framför allt genom UNICEF av den nederländska regeringen. De unga medverkande representerar Libanons olika regioner, kulturer och religioner. UNICEF har samarbetat med frivilligorganisationer över hela landet för att rekrytera de totalt 45 ungdomarna från alla olika områden. Efter en utbildning i journalistik kunde ungdomsteamen i Beirut, Beqaa, norra Libanon, Mount Lebanon och i söder börja utveckla sina reportageidéer och påbörja sina produktioner.

TV-program viktiga

En av deltagarna, Mohamed (19) från Tripoli, filmade ett avsnitt om ungdomsdepression — ett ämne som sällan diskuteras offentligt i Libanon. Mohamed säger att tv-programmen har en viktig roll för att höja medvetenheten så att folk vågar börja prata.

Med undantag för teknisk hjälp har projektet genomförts enbart av ungdomar. TV-serien ger tittare i hela Libanon — ungdomar och vuxna — chans att se tv-program med ett brett spektrum av teman sedda från lite nya håll.

UNICEFs arbete är helt beroende av frivilliga bidrag. Vill du skänka pengar till UNICEFs arbete för barns rättigheter? Skänk en gåva här »

Mikael Persbrandt ny UNICEF-ambassadör

Skådespelaren Mikael Persbrandt utsågs på onsdagen till ny svensk ambassadör för FN:s barnfond UNICEF. - Jag är glad och stolt över att få arbeta tillsammans med UNICEF, säger Mikael Persbrandt.

Skådespelaren Mikael Persbrandt utsågs på onsdagen till ny svensk ambassadör för FN:s barnfond UNICEF.

– Jag är glad och stolt över att få arbeta tillsammans med UNICEF, säger Mikael Persbrandt.

Nyutnämnde UNICEF-ambassadören Mikael Persbrandt på resa i Brasilien.© Melker Dahlstrand Mikael Persbrandt har samarbetat med UNICEF i ett par års tid. Han har rest till Liberia och Brasilien och gjort reportagefilmer som har visats i insamlingsprogrammet Världens humorkväll i TV4. Han har även gjort reportage i Sverige med utgångspunkt från ett av FN:s millenniemål som handlar om att utrota fattigdomen.

– Mötet med barnsoldater i Liberia gjorde ett starkt intryck. Det är oacceptabelt att barn utsätts för våld och övergrepp, och för mig är det därför en självklarhet att vilja jobba för barns rättigheter.

Djupt och äkta engagemang

Persbrandts nya uppgift blir att skapa medvetenhet kring de frågor som UNICEF driver — exempelvis att skydda barn som drabbas av krig, att flickor ska ha samma rätt till utbildning som pojkar och att handeln med barn måste stoppas. Han hamnar i sällskap med internationellt kända namn som Roger Moore, Nicole Kidman och David Beckham. De ställer alla upp ideellt för UNICEFs arbete för barn i världen.

– Mikael Persbrandt har länge visat prov på ett djupt och äkta engagemang för alla barns rätt till ett värdigt liv, säger Véronique Lönnerblad, generalsekreterare för UNICEF Sverige.

Förutom Mikael Persbrandt är Lill Lindfors, Liza Marklund och Kajsa Bergqvist UNICEF-ambassadörer i Sverige.

Läs mer om de svenska UNICEF-ambassadörerna här »

Läs mer om UNICEFs internationella ambassadörer »

Elle besökte hiv-projekt

ELLEs chefredaktör Kristina Adolfsson reste tillsammans med UNICEF till Kambodja och Thailand och besökte projekt där barn och kvinnor får grunden till ett bättre liv. Här kan du läsa Catrin Lindströms, som arbetar på UNICEF Sverige, berättelse om ett av de barn de träffade i Thailand.

ELLEs chefredaktör Kristina Adolfsson reste tillsammans med UNICEF till Kambodja och Thailand och besökte projekt där barn och kvinnor får grunden till ett bättre liv. Här kan du läsa Catrin Lindströms, som arbetar på UNICEF Sverige, berättelse om ett av de barn de träffade i Thailand.

Läs också Elles artikel om besöket i Kambodja ? här?

Besök till Chiang Rai i Thailand

Chiang Rai är det område i landet som har drabbats hårdast av aids-epidemin. UNICEF kämpar för att förhindra spridningen och hjälpa de drabbade i landet genom bl.a. upplysning och information, medicin till gravida kvinnor, hjälp till föräldralösa barn mm.

Siffror om hiv/aids i Thailand

  • Omkring 41 000 barn har smittats av hiv
  • Varje år smittas mellan 1 800 och 2 000 barn
  • 70% av barnen är i förskoleåldern

Aids Access hjälper barn som drabbas

UNICEF arbetar bl.a. med regeringen och olika frivilligorganisationer. En av dessa organisationer är Aids Access, vars projekt vi besökte.

Aids Access arbetar med att förhindra spridningen av aids i Chiang Rai. De ger vård och stöd till barn och familjer som är drabbade av hiv/aids. De informerar och arbetar med att förändra unga människors attityder till sjukdomen.

Den trettonåriga flickan som följde oss under hela vistelsen i Chiang Rai bor med sin mormor och tre kusiner. Hennes mamma har dött och hon vet inte var pappan är.

Mormodern försörjer sina barnbarn på 500 baht i månaden (ca 90 kr). Hon vikarierade tidigare som bibliotekarie och tjänade 120 baht om dagen (ca 22 kr), men arbetet var sporadiskt. Mormodern har nu tagit hand om barnen i fyra år.

Redan när flickan var två år separerade hennes föräldrar och när mamman dog försvann pappan helt. Medan mamman levde bodde hon och flickan i Kyoto under sju års tid med en ”vän” till mamman, men de återvände sedan till Chiang Rai. Där dog mamman i aids.

Flickan och mormodern får nu hjälp och stöd från Aids Access. Flickan tyr sig mycket till en av de kvinnliga medarbetarna på Aids Access, Khun Oy. Khun Oy är gift men har inga egna barn. Hon arbetar i stort sett dygnet runt med att hjälpa och stödja barn som har drabbats av hiv/aids. Flickan följer ofta med Khun Oy till arbetet.

Hon har inte gått i skolan på fyra år eftersom andra föräldrar i byn hotade med att inte låta sina barn gå dit om hon var där. Aids Access arbetar med upplysning för att stoppa diskrimineringen av hiv-smittade och med psykosocial hjälp för de som drabbas.

Besök på det lokala sjukhuset

Barn som är smittade av hiv/aids i området får hjälp på det lokala sjukhuset. Läkare och sjuksköterskor förbereder barnen på vad det innebär att dagligen sköta sin egen medicinering.

Barnen lär sig förbereda sin medicin och hur den ska delas. De får en armbandsklocka med alarm som påminner dem två gånger om dagen att tabletterna ska tas och de får en pillerlåda och en pillerdelare. De får prata och leka tillsammans kring frågor om hiv/aids. Att spela rollspel och teater är ett sätt att bearbeta i grupp vad de går igenom. Efter tre-fyra förberedelsemöten gör Aids Access hembesök för att se att barnet tar medicinen som det ska. Sedan fortsätter barnen med regelbundna gruppmöten, aktiviteter såsom målning och teater och har möten med sin kontaktperson på Aids Access och sjukhuset. De får månatliga hembesök och läger anordnas.

Yo är elva år och har hiv

Yo har funderat på framtiden. Hon är elva år och har hiv. Antagligen blev hon smittad av sin mamma vid födseln. Hennes mamma är död nu. Men, hon vill inte prata om det för hon vill inte skuldbelägga sin mamma.

_Tillsammans med sina vänner på sjukhuset har Yo målat tavlor om sin situation. Tavlorna har blivit en utställning och en bok. Yos tavla visar hennes liv innan hon visste att hon hade hiv; det liv som handlade om att leka med kompisar, hemmet och skolan. Det liv som ljussattes av stadens gatulampor om kvällen. _

Idag, med vetskapen om sin sjukdom, är hiv hennes enda egentliga vän och hennes tankar och känslor det enda ljus som lyser, i hennes inre.

När, om, Yo blir stor ska hon bli poet. Jag säger till henne att hon redan är en poet. En stor poet.

Bas är elva år och har hiv

Bas är elva år. Han bor med sin farmor som egentligen inte tycker om att han bor där eftersom han är smittad av hiv.

Bas mamma är död och han vet inte var hans pappa är.

När han fick veta att han var hiv-smittad slutade han gå i skolan. Mest för att hans vänner slutade att prata med honom. Nu när han får bromsmedicin och behandling känner han för att börja skolan igen, men har missat så mycket att han inte vågar gå dit. Istället stannar han hemma och gör ingenting på dagarna. När farmor gått till jobbet, sätter han sig framför tv:n. Han drömmer om att bli mekaniker om han blir stor. Fast han vet att det inte är troligt att han blir det om han inte går till skolan eller blir lärling på någon verkstad. Han stannar i soffan. Där sitter han tills farmor kommer hem igen.

Ghana satsar för att rädda 20 000 ungas liv

En landstäckande barnhälsokampanj drog igång i Ghana den första november för att rädda livet på 20 000 barn under nästa år. Steg 1: att dela ut över två miljoner impregnerade myggnät.

En landstäckande barnhälsokampanj drog igång i Ghana den första november för att rädda livet på 20 000 barn under nästa år. Steg 1: att dela ut över två miljoner impregnerade myggnät.

Det är första gången någonsin i Ghana som alla barn under två år får insektsnät helt gratis. Under den veckolånga kampanjen kommer miljontals barn också att få A-vitamintillskott och vaccineras mot mässling och polio. Barnen i de norra regionerna får även avmaskningsmedicin.
Kampanjen leds av Ghanas hälsodepartement och sjukvårdsmyndighet, och har sjösatts för att få bukt med barnadödlighetssiffrorna som inte har förbättrats något under de senaste fem åren. Omkring 80 000 barn under fem år dör varje år i Ghana, de flesta av sjukdomar som kan behandlas eller förebyggas genom vaccination.
? Kampanjen är ett ypperligt tillfälle för Ghana att förhindra onödiga dödsfall bland barn, säger hälsoministern Honourable Courage Quashigah. Så många barn i Ghana förtjänar en bättre start i livet än vad de får nu, och det är vår plikt att se till att de får det.

Myggnäten kan rädda många liv

Malaria är mycket utbrett i Ghana och svarar för en fjärdedel av alla dödsfall bland barn under fem år. Konsekvent användande av myggnät skulle kunna minska barnadödligheten i Ghana med 20 procent, men användningen av myggnät är fortfarande låg bland barn och gravida kvinnor.

Över 28 000 volontärer

Hälsoteam och volontärer kommer att delta i kampanjen och finnas vid 9 500 vaccinationsstationer över hela landet. Över 28 000 volontärer har utbildats. En och en halv miljon flygblad har delats ut till föräldrar via skolor och lokalreportrar har bjudits in till workshops om malaria. Trossamfund och kyrkor har kontaktats för att informationen ska nå ut till alla.
? Den här kampanjen drivs inte bara för att se till att vi arbetar mot millenniemålen. Den är också en investering i framtiden ? Ghanas barn, säger doktor Joaquim Saweka, WHO’s representant i Ghana. Vi sparar mycket på att i ett slag se till att våra barn skyddas mot mässling, polio, A-vitaminbrist och malaria.
Kampanjen är ett i raden av välkomna steg för att sänka barnadödligheten i Ghana. Efter ett lyckat pilotprojekt i nordöstra Ghana lanserade regeringen ?High Impact Rapid Delivery’ (HIRD), ett rikstäckande program för att öka landets chanser att nå millenniemål 4 och 5; att minska barna- och mödradödligheten.

UNICEFs arbete är helt beroende av frivilliga bidrag. Vill du skänka pengar till UNICEFs arbete för barns rättigheter? Skänk en gåva här »

UNICEF lanserar dataspel om hiv/aids på swahili

UNICEF lanserar nu sitt första dataspel på swahili, ett online-spel som lär unga att ta kloka beslut i relationer och hiv/aids.

UNICEF lanserar nu sitt första dataspel på swahili, ett online-spel som lär unga att ta kloka beslut i relationer och hiv/aids.

Spel på swahiliSpelet, som heter ”Ungefanyaje” på swahili (ung. ”Vad skulle du ha gjort?”), sätter speldeltagaren i en rad svåra situationer där kompis- och kärleksrelationer tas upp. Lärdomen är vikten av att testa sig och skydda sig mot hiv.
? Genom att översätta spelet till swahili gör vi det tillgängligt för ungdomar i Östafrika, säger Voices of Youth-koordinatorn Amber Oliver. Om vi talar öppet med ungdomar om hiv/aids kan vi ge dem den kunskap de behöver för att skydda sig.

Få vet hur hiv smittar

Trots att skydd mot smitta är en absolut nödvändighet för att halvera spridningen av hiv/aids, är det alarmerande 80 procent som fortfarande inte vet hur man skyddar sig mot viruset. Afrika söder om Sahara har drabbats allra hårdast av epidemin.
? Av de 2,3 miljoner barn under femton år som lever med hiv, bor uppskattningsvis 2 miljoner i Afrika söder om Sahara, säger Amber Oliver. Att ge unga människor kunskaper om hur man skyddar sig och möjligheter att testa sig är ett livsviktigt steg mot en hiv/aids-fri generation.

Vill du spela spelet på engelska eller swahili»

Om Voices of Youth, VOY

VOY har sedan 1995 utvecklat möjligheterna till interaktivt lärande på Internet. Genom websidor, frågesporter och chatsidor har VOY gett ungdomar från över 180 länder möjligheter att själva lära sig och delta i debatter och diskussioner om barns rättigheter och utveckling.