Gå till innehållet

Utökad katastrofhjälp till syriska flyktingar i Jordanien

De våldsamma striderna i Syrien har lett till en kraftig ökning av flyktingar till Jordanien. Tusentals barn och kvinnor är i akut behov av hjälp och UNICEF har därför snabbt utökat sitt katastrofbistånd till området.

UNICEF stödjer bland annat det nya flyktinglägret Za’atari, som ligger nära Mafraq i norra Jordanien. Lägret kommer att ha en kapacitet att hysa upp till 150 000 människor. De första 5000 syriska flyktingar flyttar in i lägret om några dagar.

I samarbete med den tyska katastrof- och räddningsmyndigheten THW ansvarar UNICEF för vattenförsörjning, hygien och sanitet i lägret. Hittills har leveranserna innefattat rent vatten, 80 mobila toaletter och 80 duschar, vilket ska täcka behoven för upp till 5000 personer. För att ytterligare öka tillgången till vatten kommer UNICEF att köra dit vattentankers. 

Humanitär kris hotar

UNICEF har även försett lägret med andra förnödenheter, som ska räcka till uppemot 25 000 flyktingar. Det handlar om vatten- och hygienpaket till familjer, school-in-a-box, tält för att kunna upprätta barnvänliga platser och tillfälliga skolor, presenningar, mattor, och leksaker för rekreation. 

– Mängder av människor flyr i denna stund kriget i Syrien och kommer till Jordanien. Det kommer att resultera i en humanitär kris. Vi tävlar mot klockan för att allt ska finnas på plats i Za’atari när de första flyktingarna anländer om några dagar, säger Dominique Hyde, chef för UNICEF i Jordanien.

Sedan början av juli har över 13 000 syrier kommit till fyra uppsamlingsställen för flyktingar i Jordanien. Hälften av dem har kommit bara den senaste veckan. Platserna var från början avsedda att kunna ta emot 2160 nyanlända, de är alltså redan överbelastade.

Stöd till traumatiserade barn

UNICEF bistår med vatten, sanitet och hygien till de fyra uppsamlingsställena. Därtill arbetar UNICEF för att skydda utsatta barn på dessa platser och se till att de får börja i skolan under vistelsen i Jordanien.

– Över hälften av flyktingarna är barn och ungdomar. De har upplevt hemska saker och kommer fortsätta att leva under svåra och stressande förhållanden under tiden de är på flykt. Vi måste göra allt vi kan för att hjälpa dem, säger Dominique Hyde.

För tillfället finns 38 800 syrier i Jordanien som redan är registrerade som flyktingar, eller som väntar på att bli registrerade.

UNICEF ger också stöd till tiotusentals fördrivna syrier i Libanon, Turkiet och Irak, samt till drabbade familjer som är kvar i Syrien.


UNICEF är helt beroende av frivilliga bidrag för att kunna bistå barn och deras familjer under kriser som denna. Ge en gåva till UNICEFs arbete i katastrofer.
 


 

Här berättar UNICEFs medarbetare Razan Rashidi från Syrien om situationen i Damaskus och om hur vanliga människor har blivit oumbärliga volontärer under kriget.

”Den senaste tiden har varit väldigt svår för alla här. Tusentals människor i Damaskus har lämnat sina hem för att söka skydd i säkrare områden, de flesta i skolor och moskéer. I veckan har minst 15 skolor i stadskärnan och ytterligare 18 skolor i utkanten av huvudstaden fungerat som tillfälliga flyktingboenden.

Lokala volontärer och syriska Röda halvmånen arbetar dag och natt för att ge stöd till alla utsatta. De har gjort ett helt fantastiskt jobb. UNICEF och andra internationella organisationer stödjer i sin tur Röda halvmånen och deras lokala samarbetspartners.

Vanliga människor har också varit snabba att organisera sig som volontärer för att kunna hjälpa flyktingar där de har sökt skydd. Många ungdomar har engagerat sig helhjärtat i hjälparbetet. Jag har träffat några som trotsat våldet på gatorna genom att gå runt och leta efter människor som inte hittat någonstans att bo, för att sedan visa dem vägen till skolor och moskéer som tar emot flyktingar.

I en skola träffade jag Oum Mustafa. Hon bor där tillfälligt med sina fyra barn och sin svägerskas familj. Oum berättade att de fick sova i en park första natten efter att de flytt hemmet. Dagen efter träffade de några ungdomar som hjälpte till att eskortera dem till en skola. En annan kvinna som befinner sig i samma skola sitter intill sin 9-åriga dotter som sover på en tunn madrass på golvet.

– Jag är så glad att hon sover nu. Du vet, vi har inte sovit på tre nätter. Det var extremt höga ljud utanför huset. Det lät som om bomberna föll över vårt hus och helikoptrarna flög tätt intill.

Några av de skolor som nu skyddar internflyktingar är sådana som har fått stöd från UNICEF under de senaste åren. De tillhör ett nätverk av barnvänliga skolor, där barns rättigheter är integrerade i undervisningen. Alla de skolorna har karaktäristiska pedagogiska målningar på väggarna.

En del familjer huserar andra familjer på flykt. En kvinna jag känner tog hand om släktingar från Homs under tre månader. Men häromnatten tvingades allihopa att fly från huset när kvarteret blev beskjutet. Nu bor de också i en skola.

Många butiker i Damaskus är stängda. Det är knappt så att lokalbefolkningen hittar tillräckligt med mat och förnödenheter. När folk inte ens har nog till sig själva är det svårt att vara generös mot tillfälliga inneboende.

Det är inte lätt att bo i skolorna heller. I en skola jag besökte samsades runt 600 personer om sju små toaletter. De gör sitt bästa för att hålla skolan ren. När så många människor trängs på en liten yta är det viktigt att hygienen är god, för att hålla sjukdomar borta.

UNICEF har distribuerat paket med tvättmedel, schampo, dambindor, tvål, handdukar och andra personliga hygienartiklar, för att underlätta för människor i skolor och moskéer.

Många ungdomar hjälper som sagt till på olika sätt. Jag träffade Naya, 14 år. Hennes familj hade redan tvingats flytta två gånger. Nu bor de i en skola och Naya kallar sig ”hygienexpert”. Volontärerna var så imponerade av hennes kunskaper att de beslutade att Naya skulle ansvara för att informera skolbarnen om hygien.

– De yngre barnen lyssnar på mig, men jag är inte lika säker på att de vuxna gör det, säger Naya och skrattar.

Hon har lovat att tillbringa sin lediga tid med att gå runt och berätta för andra elever hur viktigt det är att städa efter sig och spola efter de använt toaletten.

Ett annat sätt att hjälpa är att hålla barnen i skolorna och moskéerna sysselsatta. UNICEF distribuerar leksaker och sportartiklar, genom Röda halvmånen och lokala samarbetspartners, för att barnen ska ha något meningsfullt att göra och hålla uppe humöret.”

Razan Rashidi, informatör för UNICEF i Damaskus, Syrien.

Läs mer om UNICEFs insatser i Syrien och hjälp till syriska flyktingbarn i Jordanien.

Om ett par dagar invigs OS i London och jag är på väg dit för att ta plats som expertkommentator och prata friidrott i SVT. Ett helt liv av idrott har satt tydliga spår och skapat ett intresse som håller i sig.

Min resa till London har inget med mitt uppdrag som UNICEF-ambassadör att göra, men så här i OS-tider finns all anledning att reflektera kring vad idrott, lek och spel kan betyda för barn och ungdomar runt om i världen. Och mitt djupa idrottsintresse kan lätt kopplas till mitt engagemang för UNICEF och barns rättigheter.

Kajsa Bergqvist med idrottande ungdomar i Malawi

Att idrott har en positiv inverkan på barns och ungdomars utveckling och välbefinnande är något som alla kan skriva under på.  Lek och idrott nämns även i barnkonventionen, som säger att alla barn har rätt till lek och fritidsaktiviteter.

Det var också tack vare friidrotten som mitt eget engagemang för utsatta barn föddes. Mellan 1999 och 2007 tillbringade jag varje år en månad på träningsläger i Sydafrika.  Fattigdomen i kåkstäderna blev en väckarklocka för mig. Särskilt greps jag av det öde som drabbade de barn som levde i skuggan av hiv och aids.

Jag ville hjälpa till och fyllde varje år mina resväskor med gåvor till barnen. Men det var inte alltid lätt att hitta de rätta kanalerna för att ge. Och jag kände att jag ville åstadkomma mer. I rollen som UNICEF-ambassadör fick jag en möjlighet att lyfta mitt engagemang till en annan nivå. Jag kunde nå många andra med budskapet och få fler att ge.

Mitt första uppdrag som ambassadör var ett besök i Malawi i södra Afrika år 2005. Malawi har ungefär lika många invånare som Sverige, men där finns en miljon föräldralösa barn! Hälften av dem har förlorat minst en av sina föräldrar i aids.

Att träffa föräldralösa barn i ett land där nästan en hel föräldrageneration har dött på grund av hiv påverkade mig oerhört starkt. Men resan bjöd på både förtvivlan och hopp. Jag fick också se hur UNICEF jobbar på olika sätt för att ge dessa barn stöd och hjälp. Till exempel med hjälp av barncenter, så kallade ”Children’s Corner”, dit barnen kommer bland annat för att spela teater, leka och spela fotboll.

Ett besök jag särskilt minns är mötet med en idrottsklubb i Blantyre i södra Malawi. De tränade friidrott under mycket blygsamma former. Någon höjdhoppsställning eller matta fanns inte och många av ungdomarna tränade utan skor. Det blev mest löpträning eftersom de inte hade några redskap. Några var tvungna att vandra i två timmar för att komma till träningen och fick sedan träna på tom mage. Men mitt i allt det svåra var stunden med ungdomarna på idrottsplatsen ett väldigt glatt möte. Jag kunde identifiera mig med dem. De var ungdomar som satsade lika hårt som jag, de hade mål, vilja och framtidstro.

Idrott är en viktig del av UNICEFs programverksamhet runt om i världen och ett medel för att förbättra livet för barn, familjer och hela samhällen. Idrott kan hjälpa UNICEF att uppnå mål när det gäller bland annat hälsa, utbildning och jämställdhet.

Genom sport och lek kan barn och ungdomar lära sig värderingar, få bättre självförtroende, komma över traumatiska upplevelser, bygga vänskap och öva sig i samarbete och respekt. Det ger träning inför framtida utmaningar och förbereder dem för att ta ansvar och leda i framtiden. Därför är idrott så viktigt, inte minst för utsatta barn.

Hoppas att vi ses under OS!

 

PS. UNICEF och den Internationella olympiska kommittén har samarbetat sedan 1994. Tillsammans har de båda organisationerna kämpat för att fler barn och ungdomar runt om i världen ska få tillgång till sport- och idrottsaktiviteter. Ett exempel på samarbetet är projektet London 2012 International Inspiration programme vilket har hjälpt över 12 miljoner barn i 20 olika länder att börja med idrott:

Video om International Inspiration, med UNICEF-ambassadören David Beckham.

UNICEFs hjälp når fram i Syrien

Trots ökade strider i Damaskus och på andra håll i Syrien har UNICEF den senaste veckan kunnat nå tusentals interna flyktingar med förnödenheter och stöd. Människor som bott i krigsdrabbade områden har flytt sina hem och sökt säkerhet hos släktingar, eller i skolor och moskéer. Det är framförallt till dessa platser som UNICEF, i samarbete med ett stort antal lokala hjälporganisationer, riktar hjälpinsatserna inne i Syrien.

I lördags, den 21 juli, distribuerades paket med förnödenheter till fyra skolor som blivit tillfälliga bostäder för interna flyktingar. Paketen, som bland annat innehöll hygienartiklar och enklare mat och snacks, räckte till 1200 familjer. På grund av säkerhetsläget misslyckades leveranser till två andra platser.

I söndags nådde UNICEFs förnödenheter fram till 10 000 människor, främst kvinnor och barn, som tagit skydd i 15 skolor i olika delar av Damaskus.

Hjälpleveranserna kommer att kunna öka ytterligare så snart säkerhetsläget blivit bättre och logistiska problem, till exempel brist på fordon och bränsle, är lösta.

Från januari 2012 fram till idag har UNICEF med samarbetspartners kunnat nå 190 000 personer med humanitärt bistånd i Syrien, bland dem är 145 000 barn.

Säkerhetsrisken ständig utmaning

Yarmouk är ett stort flyktingläger för palestinier i Syrien som också drabbats av inbördeskriget. Förra onsdagen lyckades UNICEF och FN:s organ för palestinska flyktingar, UNRWA, leverera en lastbil med förnödenheter, bland annat mediciner och skolmaterial, till flyktinglägret.

– Säkerhetsrisken för vår personal och våra samarbetspartners är en ständig utmaning. Men behoven bland de barn och familjer som har fördrivits av våldet de senaste dagarna är enorma, oavsett om det gäller mat, vatten, sanitet eller andra grundläggande förnödenheter. Vi gör vårt yttersta för att hjälpa till, med de medel vi har till vårt förfogande, säger Youssouf Abdel-Jelil, UNICEFs chef i Syrien.

UNICEFs humanitära insatser bedrivs i samarbete med Röda halvmånen i Syrien och ett antal andra partners. För närvarande har UNICEF 30 anställda på plats i landet. 25 av dem är syrier och de övriga fem kommer från andra länder.

Som i alla katastrofer drabbas barnen värst. Hjälp oss att stödja de krigsdrabbade barnen i Syrien. Ge en gåva till UNICEFs arbete i katastrofer.

På söndag, den 22 juli, samlas engagerade och experter från hela världen då årets viktigaste internationella aidskonferens inleds i Washington D.C. Att konferensen hålls i USA, för första gången på två decennier, är i sig en stor framgång. Det beror nämligen på att hivpositiva människor får komma in i landet igen, både som besökare och invandrare, efter en diskriminerande lag slopades år 2009.

I videon ovan diskuterar Craig McClure UNICEFs roll i den globala kampen mot hiv- och aidsepidemin.

Enkla och smarta lösningar

Under konferensen ska UNICEF bland annat leda ett seminarium på temat ”Innovationer för att stoppa hiv-överföring från mamma till barn”. För samlade ledare från hela världen kommer UNICEFs högsta chef Anthony Lake att berätta om nya uppfinningar och smarta lösningar som snabbt kan få ner antalet nya hiv-infektioner bland barn. Det handlar dels om praktiska strategier för att kunna genomföra storskaliga förbättringar. Men även om viktiga tekniska och medicinska uppfinningar som gör att utvecklingen går åt rätt håll. Mötet, som hålls på söndag den 22 juli, kommer att direktsändas via internet på adressen new.livestream.com/unicef

Du som använder Twitter kan följa konferensen via uppdateringar av @unicef_aids

Video om UNICEFs nollvision för epidemin: Let’s get to zero!

 

Läs mer om hur UNICEF kämpar för att stoppa hivepidemin och hjälpa de barn som drabbas.

 

Läs mer om smarta lösningar och innovationer här (på engelska):

”UNICEF and partner awarded for Programme Mwana, programme using SMS messages to deliver HIV test results”

”Angola strengthens services to prevent paediatric HIV infections”

”In Lesotho, colour-coded Mother-Baby Packs save lives”

Afrikas horn – ett år efter katastrofen

Det har gått ett år sedan FN först klassade södra Somalia som svältområde. Andelen akut undernärda var då uppe i 30 procent av befolkningen i området. På hela Afrikas horn var över 13 miljoner människor i behov av humanitärt bistånd. Tack vare omvärldens engagemang och generösa bidrag har UNICEF kunnat öka sina akuta insatser och det långsiktiga utvecklingsarbetet i Somalia, Kenya, Etiopien och Djibouti.

Stödet från omvärlden, i kombination med regn och nya skördar, bidrog till att bromsa undernäringen och räddade oräkneliga liv under det gångna året. Men krisen är långt ifrån över. Över åtta miljoner människor i Somalia, Etiopien och Kenya behöver fortfarande humanitärt bistånd. Barnen är särskilt sårbara på grund av fattigdom, undernäring, sjukdomar och hotet om liknande katastrofer i framtiden.  

– Våra hjälpinsatser och förnödenheterna nådde miljoner barn och deras familjer. Tyvärr var det omöjligt att ta sig fram i vissa områden och där är barnen fortfarande utsatta. Vi måste fortsätta med katastrofhjälp där det behövs. Samtidigt behöver vi arbeta nära lokalsamhällena för att stärka deras egen kapacitet att klara av framtida kriser, säger Elhadj As Sy, chef för UNICEF i regionen.

Exempel på katastrofhjälp som nått fram

UNICEF fick sammanlagt in drygt 2, 7 miljarder kronor till katastrofhjälpen på Afrikas horn. Den budgeten har räckt till både akuta insatser och det långsiktiga utvecklingsarbetet i de drabbade delarna av Somalia, Kenya, Etiopien och Djibouti. Här är exempel på UNICEFs arbete under året som har gått:

  • Sedan juli 2011 har nära en miljon barn behandlats för undernäring på Afrikas horn.
  • Mellan juli och december 2011 distribuerades 63 000 ton förnödenheter. Hälften var näringsersättning och näringstillskott.
  • På kliniker för undernärda barn i Somalia kunde UNICEF, tillsammans med sina 76 samarbetspartners (de flesta lokala organisationer), behandla över 455 000 barn.
  • I Kenya behandlades 180 000 undernärda barn. En kombination av insatser inom områdena näring, vatten och sanitet i området Turkana ledde till att den akuta undernäringen minskade från 37,4 procent till 13,7 procent.
  • I Etiopien behandlades 288 000 akut undernärda barn.
  • I Etiopien anställdes 34 000 hälsoarbetare som framförallt arbetade med vård av undernärda barn i de drabbade områdena.

Långsiktig förbättring

För att förhindra framtida katastrofer arbetar UNICEF med att stärka lokalsamhällenas infrastruktur. Där ingår långsiktiga projekt inom områdena hälsovård, utbildning, näring och sanitet. UNICEF och samarbetspartners satsar även på särskilt utsatta familjer, bland annat genom direkta kontantöverföringar.

Under den värsta krisen flydde många människor sina hem. Fortfarande lever 626 000 somaliska flyktingar i Kenya och Etiopien. I Somalia är över en miljon människor interna flyktingar, nära 60 procent av dem är barn.

Konflikter och oroligheter, torka och fortsatt begränsad framkomlighet för hjälporganisationer, utgör ett stort hot mot de här barnen och deras familjer. Där finns redan tecken på att situationen återigen kan förvärras i södra Somalia, där väldigt många barn under fem år fortfarande lider av akut undernäring. Läs mer om insatserna mot undernäring i Somalia här.

Som i alla katastrofer drabbas barnen värst. Hjälp oss att fortsätta rädda liv. Ge en gåva till UNICEFs arbete i katastrofer.

Hungerkatastrof i Jemen

Politiska oroligheter och konflikter i Jemen har slagit hårt mot landets barn. Den humanitära krisen präglas också av en ekonomisk kollaps. Matpriserna har rusat i höjden och det råder brist på rent vatten. Nära en miljon barn beräknas vara akut undernärda och i behov av omedelbar vård. UNICEF finansierar i dagsläget 500 näringskliniker i landet, dit undernärda barn kommer för vård och näring. Men mer hjälp behövs snabbt.

UNICEFs högsta chef Anthony Lake har varit i Jemen i ett försök att förmå världens uppmärksamhet att vändas mot den pågående katastrofen.

– De här barnen riskerar att dö mycket snart. Läget är lika allvarligt i vissa regioner som det var i Somalia ifjol under hungerkatastrofen, säger Anthony Lake.

Landets humanitära situation har varit svår under många decennier. Jemen har en av världens högsta siffror för kronisk undernäring. Hela 58 procent av landets 12 miljoner barn är korta i växten, eftersom de inte får tillräckligt med näring. För att vända denna trend krävs en enorm ansträngning av många parter.

Hjälpen når fram

Trots våldet och oroligheterna är 90 procent av landet framkomligt för hjälporganisationer. UNICEF har bland annat kunnat starta och finansiera särskilda näringskliniker i Jemen, dit undernärda barn kommer för vård. De senaste tre månaderna har UNICEF ökat dessa insatser. Nu kan 500 kliniker ta emot undernärda barn tack vare finansiering från UNICEF.

UNICEF har även vidareutbildat över 1000 personer inom vårdsektorn i hur de bäst behandlar undernärda barn. För att kunna genomföra storskaliga behandlingsprogram samarbetar UNICEF med lokala volontärer. 1300 volontärer har utbildats i hur de ska identifiera vilka barn som är undernärda och se till att de kommer till närmsta klinik.

Långsiktiga insatser krävs

Den största orsaken till undernäringen bland barnen är den utbredda fattigdomen och konflikterna. Men barnens situation förvärras av bristen på kunskap bland föräldrarna. Många mammor känner inte till hälsofördelarna av att uteslutande amma bebisarna och att undvika att ge små barn förorenat vatten. Det smutsiga vattnet gör att barnen ofta blir mycket sjuka i diarrér. Föräldrarna har inte heller fått lära sig vilka allvarliga konsekvenser undernäring har för barnets mentala och fysiska utveckling. Därför arbetar UNICEF och samarbetspartners med informationskampanjer som handlar om barns hälsa, riktade till allmänheten.

Många fler investeringar är nödvändiga för att barnen ska få en långsiktig tillgång till hälsovård, säkert dricksvatten, toaletter och möjlighet till förbättrad hygien. Det här kan endast uppnås med stark politisk vilja, och satsningar på både ekonomisk tillväxt och social utveckling.

Hjälp barn i krig och katastrofer genom att skänka en gåva till UNICEFs katastrofarbete. Eller handla livsviktiga förnödenheter i gåvoshopen.

Det säger Katarina Johansson Mekoulou, som jobbar för UNICEF med att samordna hjälpinsatserna inom Unicefs verksamhet för barn i Mali. Som vi rapporterat tidigare är situationen för barnen i Mali akut. Mellan 175 000 till 220 000 barn i landet är undernärda och de lever dessutom i ett samhälle som präglas av våld och konflikter.

Enligt nya rapporter har barn i norra Mali dödats på grund av öppna strider. Beväpnade grupper ska också ha rekryterat barnsoldater och våldtagit minderåriga.

Sedan slutet på mars i år finns bevis för att:

  • Minst 175 pojkar mellan 12-18 år har rekryterats som barnsoldater;
  • Minst 8 flickor har blivit våldtagna eller sexuellt utnyttjade; och
  • Två pojkar i åldrarna 14 och 15 år har dött i två olika incidenter, medan 18 barn har lemlästats på grund av minor och andra explosiva kvarlämningar.

Ett av UNICEFs prioriterade områden är att barn i konfliktdrabbade områden ska skyddas mot våld och övergrepp. UNICEF arbetar bland annat med lokala samarbetspartners i de konfliktdrabbade regionerna Kidal, Gao och Timbuktu, samt den angränsande regionen Mopti. Samarbetet går ut på att stärka lokalsamhällenas förmåga att skydda barnen. UNICEF lär ut hur de kan identifiera och stödja barn som kommit bort från sin familj och öka medvetenheten om vilka risker barnen kan utsättas för.

Igår, den 11 juli, blev Katarina Johansson Mekoulou intervjuad av Göteborgs-Posten om situationen i Mali, hur UNICEF jobbar och hur dramatiskt det kan vara att jobba i ett land med beväpnade konflikter.

Läs hela artikeln här (med tillstånd av GP).

Här finns ett tidigare blogginlägg av Katarina om hennes jobb i Mali.

Katarina berättar för GP att hjälpinsatserna fokuseras främst på livsuppehållande åtgärder, näringstillskott, hälsovård till undernärda barn och distribution av rent vatten.

Hon berättar också att det är ett stort glapp mellan hjälpbehovet bland barnen och UNICEFs resurser.

Mali är en del av Sahelregionen. Den svåra torkan har brett ut sig över ett område som innefattar nio länder. I hela Sahel lider idag över 18 miljoner människor av undernäring.

Hjälp oss att rädda liv. Skänk en gåva till vårt katastrofarbete i Sahelområdet!

Katarina Johansson Mekoulou, UNICEF Mali

Höganäs kommun har utgått från barnkonventionen och infört en ny typ av sommarjobb för kommunens ungdomar. De har särskilt fokuserat på paragraf 12, som säger att barn och ungdomar har rätt att vara med och tycka till i beslut och frågor som rör dem. Resultatet: i sommar har åtta ungdomar jobbat som utvecklare av framtidens Höganäs. Kungsbacka har tidigare gjort en liknande satsning.

Ett lysande initiativ tycker vi på UNICEF och hoppas att fler kommuner kopierar modellen. Vi hoppas även att de styrande kommer ta med sig ungdomarnas synpunkter inför kommande beslut i kommunfullmäktige och kommunstyrelse.

Läs mer i Helsingborgs Dagblad.

UNICEF och WFP räddar liv i Mauretanien

Kumbaba är sju månader gammal och kommer från södra Mauretanien. Hans mamma lämnade hembyn för att söka vård, eftersom han var svårt undernärd. På UNICEFs näringsklinik i Kaédi har Kumbaba fått snabbverkande näringsersättning, vitamin- och näringstillskott. Han mår redan mycket bättre.

Matbristen i Mauretanien är alarmerande. 120 000 barn under fem år är drabbade i dagsläget. Det är en extremt hög siffra i ett land med endast 3,5 miljoner människor. Matbrist är alltid farligast för barnen. För ett litet barn kan undernäring snabbt leda till döden.

Vad gör UNICEF?

UNICEF stödjer hälsodepartementets insatser för att nå ut till alla utsatta barn i tid. Genom mobila hälsoteam i byarna och på särskilda näringskliniker blir undernärda barn identifierade, får näringstillskott och medicinsk behandling.

För att förhindra undernäring delar UNICEF, FN:s livsmedelsprogram WFP och andra samarbetspartners ut näringsrik mat till familjer som har barn under två år. Familjerna får mat som räcker en månad och blir uppmanade att komma tillbaka när maten är slut. Då blir barnen undersökta igen och familjerna får en ny matranson.

Hittills har UNICEF delat ut mat till drygt 34 700 barn i regionerna Assaba, Hod El Chargui och Hod El Garbi. Genom WFP och lokala hjälporganisationer kommer ytterligare 34 400 barn att få matbistånd i andra regioner.

UNICEF har också bidragit till att vidareutbilda vårdpersonal som tar hand om de undernärda barnen.

Flyktingströmmar från Mali

Situationen i Mauretanien har förvärrats på grund av den pågående konflikten i Mali. Hittills har 74 000 flyktingar, de flesta kvinnor och barn, sökt skydd över gränsen. Tillsammans med regeringen, UNHCR och andra samarbetspartners tillhandahåller UNICEF rent vatten, latriner och tvålar, hälsovård, mat och näringstillskott, utbildning och skolmaterial, samt skydd för barn i och runt flyktinglägren.

Mauretanien är en del av Sahelregionen. Den svåra torkan har brett ut sig över ett område som innefattar nio länder. Över 18 miljoner människor lider idag av undernäring i Sahel och skördetiden är först om tre månader.

UNICEF utökar sina insatser i hela Sahelregionen. Men vi behöver mer resurser för att kunna nå alla utsatta barn i tid. Hjälp oss rädda liv i Sahel! Skänk en gåva till vårt katastrofarbete!

För tidigt att fira för Sydsudan?

Idag firar världens yngsta nation, Sydsudan, ett år. Men stämningen dämpas av alla problem landet brottas med. Sydsudan har till exempel en av världens högsta siffror för mödra- och barnadödlighet. Bara en av tio har tillgång till rent vatten och toaletter. 70 procent av barnen mellan 6 och 17 år har aldrig satt sin fot i ett klassrum. Därtill kommer matbrist, flyktingströmmar och hot om ytterligare krig och konflikter. I dessa svåra tider är det viktigare än någonsin att se till att barnens rättigheter skyddas.

”Barns välbefinnande ett mått på framgång”

– Sydsudan kan bara bli fredligt och framgångsrikt om investeringar görs för de yngsta medborgarna. De måste vara allas prioritet – så nästa generation kan bygga den här nationen på ett aktivt och meningsfullt sätt. Konkreta resultat för barns välbefinnande är i sig ett mått på framgång. Vi måste öka chansen för Sudans yngsta att överleva sin femårsdag, att få gå klart skolan och skyddas från våld och otrygghet, säger läkaren Yasmin Ali Haque, UNICEFs chef i Sydsudan.

Trots de många utmaningarna har viktiga framsteg ändå gjorts under de senaste åren. Till exempel har tillgången till rent dricksvatten ökat med 40 procent på bara fem år, vilket UNICEF har bidragit till. UNICEF har även deltagit i omfattande vaccinationskampanjer där små barn fått skydd mot farliga sjukdomar. År 2011 vaccinerades 3 miljoner barn under fem år mot polio i Sydsudan,  som lilla Monyaguek Mayen på bilden ovanför.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka har över 400 000 människor återvänt till landet från Sudan.  UNICEF har deltagit i återanpassningen av de sydsudanesiska flyktingarna och på olika sätt bidragit till att barnets bästa kommit i första hand under denna process. Det här livsviktiga arbetet kommer att fortsätta, ända tills Sydsudans barn har fått sina rättigheter tillgodosedda.

200 000 barn i Tchad har fått näringstillskott

Ett av länderna i Sahelområdet som har drabbats av den pågående näringskrisen är Tchad. 127 000 barn i landet beräknas ligga i farozonen för svår undernäring, vilket är ett livshotande tillstånd. Mellan april och juni i år delade UNICEF ut näringstillskott till 200 000 utsatta barn mellan 6 och 23 månader. Det är UNICEFs största insats hittills för att förhindra undernäring i Tchad.

– Om barnen inte får hjälp i tid riskerar vi att mista dem, säger näringsexperten Roger Sodjinou som arbetar för UNICEF i Tchad.

I början av april började vad som i folkmun kallas ”den magra säsongen” i Tchad, vilket innebär usla skördar. Under den här tiden på året brukar undernäringen bland barnen stiga.

Effektiva näringstillskott

Tack och lov går det att nå fram till de utsatta barnen. När de väl fått näringstillskott brukar de återhämta sig snabbt. Allra bäst resultat brukar det bli av en näringsrik jordnötskräm, som är framtagen just för att stoppa undernäring hos små barn.  

I samband med utdelningen av jordnötskrämer distribuerade UNICEF också näringsrik mjölk och andra näringstillskott, A-vitamintillskott, mediciner och tvålar till familjerna. UNICEF samarbetar med Tchads hälsodepartement i kampen mot undernäringen i landet. Bland annat finansierar man gemensamt en vidareutbildning för vårdpersonal.

En logistisk utmaning

För att nå ut till alla i riskzonen har distributionen skett på hundratals olika platser. UNICEF har uppfört sju lagerbyggnader i de drabbade områdena för att underlätta den storskaliga insatsen. Många av de värst drabbade byarna ligger trots spridningen tiotals mil från lagren.

– Byarna vi åkte till låg verkligen avsides. Ofta saknas det vägar och bilarna kunde fastna i sanddynor och lera, eller så kanske motorn började koka av hettan. Så det var inte alltid helt enkelt att ta sig fram, berättar Abakar Mallaye, en av de nyutbildade vårdarna som deltog i insatsen.

Hjälp barnen i Sahel. Skänk en gåva till vårt katastrofarbete!

Så löd rådet idag på vårt fullsatta seminarium i Almedalen — ”Kan Twitter göra barnkonventionen till lag?”. Trots flera års opinionsbildning från flera barnrättsorganisationer och trots en politisk majoritet för att göra barnkonventionen till lag händer ingenting. Varför? Vilken inverkan kan digital opinionsbildning ha för att få till en förändring?

Twitter används ju idag av många för att hålla sig uppdaterade och som TV4s Anders Pihlblad uttryckte det tidigare idag: ”Jag börjar och slutar alltid dagen med Twitter”. Diskussionen gick varm mellan paneldeltagarna som leddes av moderatorn och mediestrategen Brit Stakston från JMW kommunikation:  Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap från Göteborgs universitet, Ann-Therése Enarsson, idag Systembolaget och årets Lobbyist 2004 för sitt arbete med att införa rökförbud på krogen, Elin Saga Kjørholt, jurist på Norsk senter for menneskerettigheter från Norge där barnkonventionen är lag samt Christina Heilborn, barnrättsjurist UNICEF Sverige.

Från vänster: Brit Stakston, Ulf Bjereld, Ann-Thérese Enarsson, Elin Saga och Christina Heilborn.

I Norge, där barnkonventionen är lag, kommer barns position fram på ett helt annat sätt än tidigare och ses som subjekt i rättssammhang, inte som objekt enligt Elin Saga. Att stärka barn i rättssammanhang är ett av flera argument för varför konventionen borde bli svensk lag. Som vår barnrättsjurist Christina Heilborn också påpekade  har barn egna rättigheter och får aldrig ses som som bihang till sina föräldrar. I  svenska domstolar idag nämns barnkonventionen bara som kuriosa. Vilka konkreta tips kom då fram från panelen då det gäller att göra barnkonventionen till lag med hjälp av digital opinionsbildning?

  • Underskatta inte behovet av långsiktigt kunskapsbyggande i opinionsarbetet för både politiker och allmänhet.
  • Lagen är  inte alltid den enda lösningen utan viktigare är ibland vad folk faktiskt tycker. Det tar minst fem år att vända en opinion, så det gäller att vara uthållig.
  • Precis som med traditionell opinionsbildning krävs en konfikt för att få frågan på agendan. Utnyttja det.
  • Twitter är ett av flera redskap, men grunderna i opinionsbildning har inte försvunnit, de behöver bara anpassas utifrån de nya sociala medierna.
  • Se Twitter som ett sätt att mobilisera medborgarna för att visa att frågan är viktig för många. Använd inte Twitter som megafon eller flygblad.
  • Viktigt att lyfta fram vilken skillnad t ex barnkonventionen som lag skulle innebära i verkligheten.
  • Våga förenkla och var kreativ. Ofta tar vi armkrok med de vi gillar och som redan är med oss. Skapa oväntade allianser.

Glädjande var också att  Stina Bengtsson från Centerkvinnorna i Stockholms län satt med i publiken och ställde frågan om hur hon kunde få stöd i att driva frågan vidare inom partiet. Hon har inför förra Riksstämman motionerat med Abir Alsahlani och Lena Ek  om att göra barnkonventionen till svensk lag, som de tyvärr inte fick igenom. Centerpartiet menar att barnkonventionen ska vara den naturliga utgångspunkten i allt arbete som rör barn men att den bästa metoden, än så länge, är en anpassning och skärpning av de svenska lagarna, det vill säga den nuvarande transformeringsmetoden. Moderaterna och Sverigedemokraterna är de enda partierna som aktivt motsätter sig en inkorporering. Läs mer om varför vi vill göra barnkonventionen till lag. 

Nu hoppas vi att vi kan ta debatten vidare och få fler partier och engagerade med på tåget. Fortsätt gärna twittra och använd gärna #barnkonventionen eller #BarnkonvNU. Det är viktigt att vi nu fokuserar på ”att mobilisera medborgarna med hjälp av Twitter”, för att citera Ulf Bjereld. Eller som Niklas Svensson från Expressen sade i morse: ”Jag twittrar gärna frenetiskt om det hjälper till att göra barnkonventionen till lag”.

Tidigare inlägg från Almedalen 2012

Flyktingkatastrofen i Syrien kräver snabbt ökade resurser

Allt fler barn och unga drabbas av konflikten i Syrien. Nu vädjar UNICEF till världens länder, företag och privata givare om ytterligare 100 miljoner kronor för att kunna möta hjälpbehoven under det närmaste halvåret.

Redan nu är 86 000 syrier på flykt från sina hem. Hälften av dem är barn under 18 år. Många familjer flyr till grannländerna Jordanien, Libanon, Turkiet och Irak. FN:s flyktingorgan UNHCR räknar med att antalet syriska flyktingar i området kommer att stiga till hela 185 000 människor innan december i år.

UNICEF finns på plats i angränsande länder och har kapacitet att nå alla 90 000 nödställda barn och unga som detta innebär. Familjerna kommer att vara i stort behov av skydd, skolgång, hälsovård, vaccineringar, rent vatten och sanitet.

16 500 får skolgång i Jordanien

UNICEF har hittills i år nått 30 000 barn på flykt i området. Bland annat har UNICEF, tack vare ett framgångsrikt samarbete med Jordaniens regering och Rädda Barnen, kunnat erbjuda 16 500 skolplatser till syriska barn som flytt med sina familjer till Jordanien.

I Libanon och Jordanien har UNICEF utbildat vårdpersonal och socialarbetare i hur de kan stödja krigsdrabbade barn och kvinnor. UNICEF med samarbetspartners har också öppnat flera center som tar emot utsatta barn. Där ordnar lärare, socialarbetare och annan personal aktiviteter för att barnen ska kunna bearbeta sina upplevelser.

Mer rent vatten behövs

I områden där flyktingar har samlats har UNICEF hjälpt till att hitta lösningar för att förbättra sanitet och distribuerat hygienförpackningar och vatten. Fram till och med juni i år hade 7000 syriska flyktingar nåtts av denna hjälp.

Med sommartemperaturerna ökar behovet av dricksvatten. Att lagra och transportera rent vatten är ett dyrt projekt. Det är bland annat inom området vatten och sanitet som det behövs mer pengar för att kunna finansiera ytterligare nödvändiga insatser.

Stöd UNICEFs arbete i katastrofer

UNICEF är redo att utöka insatserna för Syriens barn och unga. Men vi behöver mer resurser för att kunna hjälpa alla som flyr striderna. Hjälp barnen i Syrien och i andra krigs- och katastrofdrabbade områden genom att lämna ett bidrag till UNICEFs insatser. Eller genom att handla livsviktiga förnödenheter i gåvoshopen.