Gå till innehållet

Översvämningar i Pakistan drabbar barnen värst

Kraftiga monsunregn i södra Pakistan har återigen orsakat översvämningar i landet. Södra provinsen Sindh, den sydvästra provinsen Baluchistan och södra delarna i Punjab-provinsen tillhör de värst drabbade områdena. 2,8 miljoner människor är drabbade, varav 1,4 miljoner är barn (392 000 är barn under fem år).

– Barn drabbas alltid värst i alla katastrofer. Även denna gång är det de allra fattigaste barnen som har störst behov av hjälp. För många av barnen är det andra eller tredje gången på kort tid som de drabbas av en översvämning, säger Karen Allen, UNICEFs biträdande chef i Pakistan.

UNICEF vädjar om 15,4 miljoner dollar de närmaste sex månaderna för att kunna nå cirka 400 000 människor som saknar tillgång till bland annat rent vatten och sanitet.

Tack vare att UNICEF finns på plats i landet sedan tidigare, har man redan satt igång hjälparbetet tillsammans med  bland annat lokala organisationer. 180 000 människor i de drabbade områdena har redan fått tillgång till rent vatten. För att undvika utbrott av vattenburna sjukdomar som t ex diarré, kommer även 23 200 familjer att förses med hygienpaket (tvål, tvättservetter och vattenreningstabletter) inom de närmaste dagarna.

Hjälpbehoven är stora. Förutom rent vatten och sanitet behövs även insatser för att säkra barns rätt till utbildning, att de skyddas från våld och övergrepp och att de får tillgång till hälsovård.

Stöd UNICEFs katastrofinsatser världen över. Ge en gåva här.

Läs om mer om UNICEFs tidigare insatser i Pakistan.

Besök oss på Bokmässan!

UNICEF är med på årets Bokmässa i Göteborg 27-30 september. Vi kommer att ha en monter på Internationella Torget tillsammans med fyra andra FN-organisationer i Sverige. I våra montrar kommer du att hitta skolmaterial och mer information om FNs millenniemål. Du kommer även att kunna skicka ett budskap till biståndsminister Gunilla Carlsson och rösta på vilket millenniemål du tycker är viktigast.

Seminarier som UNICEF Sverige är medarrangörer till på Bokmässan 2012:

Torsdag 27 sep 11:20 – 11:40
Världskoll- Hur ser världen ut idag, egentligen?
Stämmer din bild av världen? Vilken bild förmedlar media? Journalister och forskare diskuterar. En programpunkt som särskilt vänder sig till unga mässbesökare.
Medverkande: Aleksander Gabelic, Marika Griehsel, Lennart Wohlgemuth

Fredag 28 sep 10.20-10.40
Blir världen bättre? Hur går det med FN:s millenniemål?
Fler barn går i skolan och andelen fattiga minskar. Samtidigt ökar gapet mellan de fattiga och de rika.
Medverkande: Staffan Landin, frilansande föreläsare

Lördag 29 sep 9.15-10.00 Frukostseminarium
Mål för hållbar utveckling
Vid FN-mötet i Rio i juni diskuterades nya utvecklingsmål efter 2015 då millenniemålen ska vara nådda. Hur ska vi nå ekologisk, ekonomisk och social hållbar utveckling?
Medverkande: Maria Wetterstrand, Sasja Beslik, Björn Andersson, Linda Nordin, Mikael Olsson moderator
Arr: FN-förbundet, Dag Hammarskjöldbibl, UNDP, UNICEF Sverige, UN Women Sverige

Lördag 29 sep 11.00
Om tvångsgifte
Mark Levengood, Christina Wahldén och Åsa Linderborg talar om tvångsgifte ur svenskt och internationellt perspektiv.
Arr: Rabén & Sjögren och UNICEF Sverige

Lördag 29 sep 12.20-12.40
Varför sätta upp mål?
Carolina Klüft och David Lega, framstående idrottare och engagerade i FN:s arbete, diskuterar betydelsen av att sätta upp mål.
Medverkande: Carolina Klüft och David Lega

Lördag 29 sep 16.00-16.20
Farligt uppdrag: Att föda barn
Varje dag dör runt 1000 kvinnor i världen i samband med graviditet och förlossning. Varför släpar detta millenniemål efter?
Medverkande: Medverkande: Margareta Winberg f.d. minister och ambassadör och Katarina Wennstam, författare

Söndag 30 sep 11.00-11.20
Kan damfotboll förbättra kvinnors rättigheter?
Kvinnors rättigheter påverkas av attityder hos kvinnor och män. Kan FNs millenniemål 3 förverkligas till 2015?
Medverkande: Margareta Winberg, ordförande UN WOMEN Sverige, Johanna Frisk, UN WOMEN Ambassadör i Tyresö FF Damfotboll

Välkommen!

Skolstart i Syrien trots oroligheter

Förra veckan var det skolstart i Syrien. Men konflikten, som beräknas ha drabbat över 2,5 miljoner människor, gör skolan till en otrygg plats för barnen. UNICEF trappar upp hjälpinsatserna för att så många barn som möjligt ska kunna återvända till skolan.

Rapporter visar att över 2 000 skolor i landet är förstörda och att ytterligare 800 används som skydd för familjer på flykt. UNICEF räknar med att hjälpa 75 000 barn att trots konflikten börja skolan. Exempel på dessa insatser är att göra grundläggande reparationer på 150 skolor och dela ut 30 000 ryggsäckar med skolmaterial.

– Många barn i Syrien har upplevt fruktansvärda trauman. Det är viktigt att de får gå i skolan så att något i deras liv känns normalt, säger Dina Craissati, UNICEFs utbildningsrådgivare för Mellanöstern och Nordafrika.

Skolstart även för barn på flykt

Även i flyktinglägren i angränsande länder till Syrien fokuserar UNICEF på utbildning. Det finns 66 900 registrerade flyktingbarn i Jordanien, Libanon, Turkiet och Irak men på grund av den stora flyktingströmmen beräknas siffran vara betydligt högre.

I Jordanien var det skolstart i början av september och där har UNICEF, tillsammans med partners, hittills hjälpt 17 000 barn till skolan. UNICEF hjälper till med skolavgifter, lön till lärare, tillfälliga klassrum och skolmaterial.

I flyktinglägret Za’atari finns det inga skolor alls till de 6 000 barn i skolålder i lägret. Planer finns på att öppna en skola nu i slutet av september men det saknas pengar till både lärarlöner, skolmaterial, toaletter och vattenförsörjning.

Mer hjälp behövs

– Om vi hade mer pengar skulle vi kunna hjälpa fler barn. Vi behöver omedelbart ökat stöd från det internationella samfundet, säger Maria Calivis som är UNICEFs chef för Mellanöstern och Nordafrika.


UNICEF finns på plats i Syrien och i angränsande länder har bland annat vaccinerat 285 000 barn mot mässling och gett psykosocialt stöd till 32 000 barn. Hjälp barn i krig och katastrofer genom att ge en gåva till vårt katastrofarbete. Eller handla skolpaket i gåvoshopen.

Fallet med tvååriga Haddile är inte unikt. UNICEF har tidigare lyft fram en rad liknande fall där barn utvisas tillsammans med föräldrar som tidigare har bedömts vara olämpliga. Barnen hamnar i kläm när utlänningslagen går före lagen om vård av unga, LVU.

Det är tyvärr en verklighet att alla barn inte har föräldrar som kan ta hand om dem på ett tillräckligt sätt. Det kan handla om barn som blir slagna, övergivna, negligerade eller utsatta för andra former av övergrepp eller omsorgsbrister i hemmet.

De här barnen är fråntagna sina mest grundläggande rättigheter: rätten till utveckling och omvårdnad, rätten till en trygg förälder. Samhället måste erbjuda de här barnen en alternativ omvårdnad och ett skydd. Skyddet ska finnas där så länge barnen behöver det. Det innebär i praktiken att det finns barn som aldrig kommer att flytta tillbaka till de biologiska föräldrarna – riskerna för barnet kan vara för stora, barnet kan under en lång tid ha funnit trygghet i en ny miljö.

Det som ska styra ett sådant beslut är alltid vad som är bäst för barnet. Inte vad föräldrarna vill eller har rätt till, utan vad som är bäst för barnet.

Det här gäller alla barn i Sverige, men barn som samtidigt söker uppehållstillstånd får inte den rättigheten respekterad. De kan utvisas tillsammans med en vårdnadshavare som tidigare har bedömts utgöra en fara för barnet.

Till skydd för de här barnen har vi krävt att inget barn ska kunna utvisas under pågående samhällsvård. Vi har också krävt att det ska förtydligas i lagen att Migrationsverket och migrationsdomstolarna alltid ska ta hänsyn till barnets hela situation innan de tar beslut i frågan om uppehållstillstånd – vad framgår av utlåtanden, intyg och underlag från psykologer, läkare och socialtjänst?

Fallet Haddile uppmärksammar behovet av att se till helheten kring ett barn vid de beslut som fattas. Barn har enligt barnkonventionen en mängd rättigheter och behov, som man sammantaget måste ta hänsyn till. Det går inte att lyfta ut en princip, exempelvis barnets rätt till återförening med sina föräldrar, och mena att den ska gälla till varje pris. Vad är det bästa för det individuella barnet sett utifrån helheten? Barnets bästa ska alltid vara avgörande.

UNICEF har under många år kämpat för att barnkonventionen ska bli svensk lag, det är därför glädjande att frågan om barns rättigheter nu uppmärksammas så brett. Men vi får inte glömma alla de barn som aldrig syns eller hörs, de barn vars historier vi aldrig får ta del av i medierna. Därför är barnkonventionen så viktig, för att alla barn ska få tillgång till samma rättigheter i samhället. Barnkonventionen behövs för att ALLA barn ska få sina rättigheter respekterade och tillgodosedda.

/Emma von Corswant,
Barnrättsjurist UNICEF Sverige

Fallet om den 2-åriga flickan Haddile som fått stor uppmärksamhet i media under helgen sätter återigen fokus på att barnkonventionen måste bli svensk lag. Christina Heilborn, chef för opionion & påverkan på UNICEF Sverige, medverkade under måndagen i SR:s P1 Morgon i ett samtal med Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik. Lördagens blogginlägg av Emma von Corswant citerades i Dagens Nyheter och Anders Lindberg skrev på ledarsidan i Aftonbladet idag ”Barnkonventionen bör bli lag i Sverige”. Även barnombudsmannen Fredrik Malmberg bloggade under söndagen ”Skärpning, Socialstyrelsen och Migrationsverket!”.

Under senare år har UNICEF Sverige vid flera tillfällen lyft fram exempel på fall där barn samhällsvårdas och samtidigt söker uppehållstillstånd. De drabbade barnen är inte garanterade en kontinuitet i vården på samma sätt som övriga svenska barn. De kan när som helst fråntas rätten till samhällets omvårdnad, skydd och stöd.

Det här agerandet strider mot artikel 2 i barnkonventionen – alla barns rätt till skydd mot diskriminering. Nu är fallet om 2-åriga Haddile på agendan, som bland annat uppmärksammas av flera medier, organisationer och privatpersoner, se till exempel Aftonbladets ledare, SVT nyheter och Expressen.

Återigen ett fall där ett barn diskrimineras och ingen hänsyn tas till bankonventionen. Vi har tidigare krävt en lagändring för att skydda de barn som söker uppehållstillstånd och samhällsvårdas då vi kräver att:

1) Inget barn ska kunna utvisas eller avvisas under pågående samhällsvård
2) Migrationsverket och migrationsdomstolen ska i sina bedömningar ta hänsyn till socialtjänstens underlag i dessa frågor,
vilket måste framgå av lagen.

Med anledning av fallet med Haddile skriver bland andra Stockholms Centerkvinnors ordförande Stina Bengtsson på Newsmill om att barnkonventionen borde inkorporeras med svensk lag, något som också Socialdemokraternas migrationspolitiske talesperson Fredrik Lundh Sammeli påpekar till TT. Detta är ett krav som UNICEF Sverige drivit under flera års tid.

Frågan vi återigen ställer oss är hur många trauman dessa barn ska tvingas gå igenom innan de får sina behov och rättigheter tillgodosedda? Om barnkonventionen vore svensk lag skulle barns rättsliga ställning stärkas. En politisk majoritet i riksdagen vill att barnkonventionen ska bli svensk lag, men inget händer. När blir det verklighet?

Senast den 21 augusti i år tog vi upp frågan om att barn som lever gömda eller som papperslösa i Sverige fortfarande inte hade laglig rätt till skolgång trots år av löften om detta. 

Men nu kan vi konstatera att vårt påverkansarbete givit resultat. Idag presenteras regeringens budgetproposition för 2013 och i den ingår att även gömda och papperslösa från 1 juli 2013 ska ha laglig rätt till skola.

Ett barn som lever gömd befinner sig i extrem osäkerhet, ovisshet och hopplöshet. De vuxna som finns runt omkring är själva förtvivlade och klarar ofta inte att ge barnet struktur och rutiner i vardagen. Det kan skolan hjälpa till med. Skolan kan bli ett andrum för barnet och skapa någon form av ordning i kaoset, något de också har rätt till enligt barnkonventionen. Vi är mycket glada att regeringen äntligen gör detta till verklighet!

Även Ekot lyfter idag denna nyhet.

Hon var fjorton år när hon lämnade hemmet. Hennes pappa hade börjat dricka igen och misshandlade henne, hon sökte hjälp hos polisen men fick ingen. Till slut jagade pappan bort henne. Hon hade inget annat val än att prostituera sig. Hon var femton år då. Hon och en kompis fick hjälp att hitta kunder. Hon fick veta att hon skulle tjäna bättre om hon åkte till Sverige så hon reste med färjan. Det var uttalat att hon skulle prostituera sig och det förekom inga direkta hot. Första gången var hon i Sverige i ungefär en månad. Sedan reste hon hem igen, sedan tillbaka till Sverige. Så höll det på. Hon började arbeta för en kvinna i Sverige som en kompis kände. Det var tungt. Hon hade precis genomgått en operation men tvingades börja arbeta efter bara några dagar. Det var inte ett direkt tvång, men hon kände ett indirekt tvång. Kvinnan hittade kunder åt henne och hon kunde inte säga nej. Det var en viss hotfullhet i situationen. Hon hade ingen annan utväg.

Så berättar ett av de barn som har utnyttjats inom människohandel i Sverige. FN uppskattar att ungefär 1,2 miljoner barn utsätts för människohandel varje år, exempelvis inom sexhandel, som arbetskraft, för att delta i stöldligor eller för att tigga. Det saknas statistik över hur många barn som förs till Sverige varje år för att utnyttjas inom människohandel. Så länge barnen inte syns i någon statistik, finns de inte. De är ett osynligt problem.

Sannolikheten att barnen själva ska berätta om sin situation och be om hjälp är liten. Barnen är oftast helt utlämnade till och står i beroendeställning till människohandlarna, de ser inget annat alternativ än att leva det liv de lever just nu. Risken för att brotten ska upptäckas och människohandlarna straffas är också väldigt liten. I dagarna kom en friande dom från hovrätten gällande en fjortonårig flicka. Ett gift par friades från människohandel efter att ha fört in flickan i Sverige till deras 24-årige handikappade son (läs rättsfallet).

Att barn köps och säljs som handelsvaror är både obegripligt och oacceptabelt. Ett av de krav vi ställer för att synliggöra dessa barn är att statistiken ska förbättras så att överblick skapas kring hur många barn som faller offer för människohandel i Sverige. Vi kräver också att barnkonventionen blir svensk lag så att barnrättsperspektivet stärks i myndighetsutövningen kring dessa barn.

Ilon Wikland och Lisa Larson bidrar till UNICEFs butik

Den klassiska julkulan, två kökshanddukar och en adventskalender är några av nyheterna när UNICEF presenterar julens katalog från UNICEFs webbutik. Bland formgivarna märks folkkära Ilon Wikland och Lisa Larson tillsammans med yngre designers som Tina Backman och Kenneth Andersson.

UNICEFs unika handmålade julkula i glas är ett kärt samlarobjekt. I år är det Ilon Wikland som, exklusivt för UNICEF, bidragit med en illustration som består av två änglar på blå botten.

Något till barnen

En röd t-shirt illustrerad med en blå hund av Lisa Larson passar till de minsta. Kenneth Anderssons julkalender med monstermotiv gör det enklare för barnen att hålla ut fram till julafton och ett kramvänligt, virkat mjukisdjur är en passande gåva till de allra yngsta. Klippans mjuka barnfilt med djurmotiv är en annan uppskattad gåva till nya familjemedlemmar.

Användbart till hemmet

I katalogen återfinns flera produkter som kan förgylla hemmet till jul och året runt. Lisa Larson och hennes dotter Johanna Larson, även hon formgivare, har i samarbete med Ljungbergs textilfabrik designat kökshanddukar i grönt och rött med inspiration av vaser i olika former.

UNICEFs eftertraktade bordskalender är tillbaka i år och har liksom väggalmanackan färgfotografier av barn som skildrar UNICEFs verksamhet runt om i världen.

Tina Backmans grytunderlägg ”People” i HDF-material pryder det dukade bordet och under julgranen kan vi lägga julklapparna inslagna i Lisa Larsons julpapper i cerise med änglamotiv.

Design av hög kvalitet

I UNICEFs julkatalog hittar man också andra lämpliga julklappar, t ex julgranspynt och stora ullfiltar från Klippan samt ett färgglatt pusselspel.

För många är det en självklar tradition att skicka UNICEFs julkort i december. Olika paket med julkort finns därför att köpa i butiken även i år.

Genom att köpa presenter i UNICEFs webbutik ger man en gåva till UNICEFs arbete för barns rättigheter runt om i världen. Samtidigt får köparen en fin designprodukt av hög kvalitet att ge bort eller behålla. Med sin webbutik riktar sig UNICEF både till befintliga givare och till nya målgrupper. 50 procent av den totala försäljningsintäkten går till UNICEFs verksamhet.

– Webbutiken är ett komplement till övriga sätt att ge till UNICEF. Våra Världsföräldrar hittar gärna sina presenter i vår butik. Det blir ett sätt för dem att ge ännu mer och samtidigt inspirera andra att bidra till UNICEF, säger Véronique Lönnerblad UNICEF Sveriges generalsekreterare.

De nya produkterna kommer att finnas på, unicef.se i början av oktober samtidigt som en tryckt katalog distribueras ut.

Det är enkelt. Vi vet precis vad som måste göras och hur det ska göras. Vad som behövs är pengar och politisk vilja. Jag syftar på det skamliga faktum att det fortfarande idag dör 19000 små barn om dagen runt om i världen. 800 barn varje timme, dygnet runt berövas sin rätt att leva. Det mest frustrerande med detta faktum är att de flesta barn dör av väldigt enkla åkommor. Diarré på grund av att de druckit smutsigt vatten. Lunginflammation. Malaria. Komplikationer under graviditet och födseln.

Små barn är sköra och vi kommer tyvärr aldrig att uppnå en situation där alla barn får uppleva vuxen ålder. Till och med i ett land som Sverige dör årligen ungefär 3000 barn innan de fyllt 5 år. Dock mestadels av andra orsaker.

Men vi kan göra otroligt mycket för att få ned de höga talen runt om i världen. Det är viktigt att påminna oss om att framsteg görs hela tiden. För 20 år sen var det nästan dubbelt så många barn under fem år som dog. Många länder, som till exempel Laos, Bangladesh och Liberia har gjort så stora insatser att de lyckats minska barnadödligheten med runt 70 %. Detta inger hopp. Trots dessa framsteg ser dock världen i nuvarande takt inte ut att kunna nå FNs millenniemål om en minskning med två tredjedelar fram till 2015. Längst från målet är länder drabbade av konflikt.

Och det är som sagt inga konstiga saker. Mobilisera resurser för att bygga ut mödra- och barnahälsovården – framför allt på landsbygden och städernas slumområden i de fattigaste länderna, öka tillgången till rent vatten, införa vaccinationsprogram mot de vanligaste barnsjukdomarna (polio, mässlingen, stelkramp), öka kunskapen hos föräldrar om näringsbehov och amning osv.

Även länder med snabb BNP tillväxt som t.ex. Indien och Kina har fortfarande långt kvar innan de kan känna sig nöjda på detta område. Och fram till dess kommer UNICEF att fortsätta sätta press på beslutsfattare att prioritera barnen högre. Inte av välgörenhet. Utan för att det är dessa barns rättighet.

Igår släppte UNICEF rapporten ”Committing to Child Survival: A Promise Renewed”. Repporten visar att barnadödligheten fortsätter att minska men att det fortfarande är 19000 små barn som dör varje dag. Många av barnen dör av sjukdomar som enkelt hade kunnat förebyggas, som diarré och lunginflammation. Rapporten lyftes av ett flertal svenska medier bl.a. DN, Aftonbladet, SvD och Studio Ett i P1.

Barnadödligheten minskar i världen

Barnadödligheten fortsätter att minska. Men fortfarande är det 19 000 små barn som dör varje dag. Barnen dör av sjukdomar som enkelt hade kunnat förebyggas, som diarré och lunginflammation, visar en ny rapport från UNICEF.

1990 var det närmare 12 miljoner barn som årligen dog innan de hade hunnit fylla fem år. Enligt de nya siffrorna, som baseras på statistik från 2011, har antalet små barn som dör varje år sjunkit till 6,9 miljoner.

— Dessa barns liv hade kunnat räddas med hjälp av vaccin, näring och grundläggande sjukvård. Kunskapen och teknologin finns där. Utmaningen är att se till att alla barn får del av dem, säger UNICEFs högsta chef Anthony Lake.

Rapporten slår fast att arbetet för att minska barnadödligheten inte nödvändigtvis avgörs av om ett land är rikt eller fattigt. Låginkomstländer som exempelvis Bangladesh, Liberia och Rwanda har gjort dramatiska framsteg och lyckats få ner dödligheten med två tredjedelar mellan 1990 och 2011.

De afrikanska länderna söder om Sahara och länderna i Sydasien har allra högst barnadödlighet. Mer än 80 procent av alla dödsfall under 2011 inträffade där. I genomsnitt dör vart nionde barn i länderna söder om Sahara innan de har uppnått fem års ålder.

Några länder går tvärs emot den positiva trenden med minskad barnadödlighet. Det gäller Kongo-Kinshasa, Tchad, Somalia, Mali, Kamerun och Burkina Faso där antalet dödsfall istället ökar.

Fem länder står ensamma för hälften av alla dödsfall bland barn under fem år: Indien, Nigeria, Kongo-Kinshasa, Pakistan och Kina.

De vanligaste orsakerna till att små barn dör är lunginflammation, diarré, malaria samt komplikationer innan och i samband med förlossningen.

Ladda hem rapporten ”Committing to Child Survival: A Promise Renewed” på Mynewsdesk.

Nu är barnarbete helt förbjudet i Indien

Över hela världen för UNICEF en hård men ibland ojämn kamp för att förhindra att barn utnyttjas i arbete. Indien har i dagarna skärpt en redan befintlig lag och därmed underlättat UNICEFs arbete för barns rättigheter.

Redan 1986 antogs i Indien en lag som förbjöd barnarbete för barn upp till 14 år. Men bara i yrken eller verksamheter som klassas som farliga för barnets hälsa. Denna lag antogs för att skydda barn men uteslöt en av de största grupperna barnarbetare – de som arbetar inom jordbruket.

23 år senare kom en ny lag för barns rätt till utbildning då Indien 2009 fick en lag som säger att det är skolplikt i landet och att utbildning ska vara gratis för alla barn upp till just 14 års ålder.
Förra veckans glädjande beslut att skärpa lagen om barnarbete kom efter en landsomfattande rörelse som UNICEF varit en del av. Ett exempel på det är i Tamil Nadu där UNICEF fört samtal och påverkat på statlig nivå för att sätta stopp för barnarbete inom bomullsproduktionen.

 

Barnarbete runt om i världen ökar oroväckande snabbt i både industri- och utvecklingsländer. Exakt hur många barn som arbetar är svårt att beräkna eftersom många arbetar i familjer och på gatan. Över hela världen kämpar UNICEF för att stoppa den här exploateringen av barn. Vill du stödja UNICEFs arbete klicka här.

UNICEF trappar upp insatserna i Syrien

Uppskattningsvis 1,3 miljoner barn har drabbats av krisen i Syrien och nu kartlägger UNICEF hälsan bland tusentals barn för att undvika undernäring. UNICEF vädjar om mer pengar för att kunna möta de ökade behoven.

I flyktinglägret  Za’atari i norra Jordanien sker kartläggningen på en mobil hälsoklinik. Inom kort kommer UNICEF, i samarbete med Världshälsoorganisationen WHO och lokala partners, också inleda en vaccinationskampanj i lägret. Målet är att vaccinera 100 000 barn mot polio och mässling.

– Konflikten i Syrien har lett till att merparten av flyktingbarnen och deras familjer saknar tillgång till grundläggande hälsovård som vaccinationer och hälsokontroller, säger Mahendra Sheth, UNICEFs hälsorådgivare i området.

– I en kris som denna är det alltid barnen som är mest utsatta. Och extra utsatta är barnen som lever i läger som Za’atari.

UNICEF arbetar i området under många gånger mycket svåra förhållanden. Tack vare ett nära samarbete med lokala partners har man lyckats nå familjer som gömmer sig i skolor i Damaskus. Åtta mobila team har skickats ut för att nå 175 000 människor i Aleppo, Damaskus, Dara’a, Hama och Homs, de områden som bedöms ha drabbats hårdast. Kartläggningen av hälsan bland barn i och kring Damaskus är också på väg att skalas upp.

– Behovet av näring och hälsovård bland barnen i Syrien ökar alarmerande snabbt. Vi måste agera nu och säkerställa att barnen är skyddade, säger Maria Calivis, UNICEFs chef för Mellanöstern och Nordafrika.

UNICEF vädjar till det internationella samfundet om mer pengar till katastrofhjälp som rör vatten, sanitet, utbildning, hälsa och näring.  Insatserna når idag tiotusentals syriska barn och deras familjer, såväl inne i Syrien som i grannländerna.

Hjälp barn i krig och katastrofer genom att skänka en gåva till UNICEFs katastrofarbete. Eller handla livsviktiga förnödenheter i gåvoshopen.

Foto: UNICEF.

Under september månad firar IKEA och UNICEF sitt tio år långa samarbete i Indien. Samarbetet har betytt att över 74 miljoner barn får en möjlighet att skapa en bättre framtid för sig själva och sina familjer.

Samarbetet lanserades med en banbrytande kampanj för att främja barns rättigheter i “mattbältet” i Indiens folkrikaste delstat Uttar Pradesh och utvidgades sedan 2006 till att gälla även delstaten Andhra Pradesh. Under 2008 expanderade arbetet i över 15 delstater i ett land där mer än 28 miljoner barn är involverade i barnarbete och uppskattningsvis 4 700 barn under fem års ålder dör varje dag.

– Genom att arbeta tillsammans under de senaste 10 åren, och bidra med mer än 100 miljoner Euro till UNICEF-projekt i Indien hittills har vi skapat bättre förutsättningar för mer än 74 miljoner barn, förklarar Per Heggenes, vd på IKEA Foundation. Genom att fortsätta att tänka långsiktigt och samarbeta med UNICEF inger vi hopp åt miljonstals familjer.

– IKEA:s ledarskap har fått bestående effekter för barn runt om i världen, säger UNICEF:s högsta chef Anthony Lake. Fler barn får den näring de behöver för att överleva och växa, fler barn får tillgång till renare vatten och bättre sanitet och fler barn stannar i skolan istället för att utnyttjas som illegal arbetskraft. UNICEF ser fram emot det kommande decenniet av detta viktiga samarbete med IKEA.

Här är några exempel på vad som åstadkommits under de senaste årtiondet.

Hälsa och hygien:
– 370 000 barn har undersökts för undernäring och 56 500 barn har behandlats.
– Över två miljoner kvinnor har lärt sig om fördelarna med amning
– 32 miljoner hushåll har fått toaletter och 67 procent av skolorna har tillgång till toaletter, handfat och förbättrat dricksvatten.

Barnets rättigheter och utbildning:
– Barn i 13 120 skolor får bättre förutsättningar med nyutbildade lärare och bättre läroplan.
– 15 000 barn i Indiens bomull- och mattbälten har fått möjlighet att gå i skolan och lära sig läsa, skriva och räkna.
– 600 nya barnrättskommittéer har inrättats för att få bukt med barnarbete.
– Mer än 500 000 lokala ledare och tjänstemän har utbildats för att skydda barn.

Länk till en detaljerad rapport

Rekordresultat för Operakällaren Trophy

2,8 miljoner kronor till UNICEF, det var slutresultatet när arrangörerna igår summerade alla aktiviteter under årets upplaga av Operakällaren Trophy.

Abbe Ibrahim, VD på Operakällaren, med checken på 2,8 miljoner son går till UNICEFs arbete med vatten. <br />Foto: Joakim von Ditmar

Operakällaren Trophy till förmån för UNICEF.

Golftävlingen Operakällaren Trophy genomfördes för sjätte året i rad och de pengar som samlades in kommer nu att gå till att ge barnen på Afrikas horn rent vatten.

Dagen inleddes med ett frukostseminarium under ledning av UNICEF-ambassadören Mark Levengood. Grevinnan Alexandra, beskyddare för UNICEF Danmark, Angélique Kidjo, artist och internationell UNICEF-ambassadör, Scott Weber, organisationen Interpeace och tv-profilen Fredrik Lindström talade med vatten som gemensam nämnare.

Abbe Ibrahim, VD på Operakällaren och initiativtagare till Operakällaren Trophy berättar om sitt engagemang för UNICEF och barns rätt.

Angélique Kidjo, internationell UNICEF-ambassadör, fanns på plats och berättade inspirerande om UNICEF och sitt ambassadörskap. ”My people in Africa are not numbers, they are human beings.”

Alexandra, grevinnan av Fredriksborg, var också där och berättade om vikten av tillgång till rent vatten. Alexandra är UNICEF Danmarks beskyddare.

På golfbanan fick deltagarna, de flesta representanter för olika företag, sedan mötas i en tävling där missade slag genererade intäkter till UNICEFs arbete. Kvällens bankett bjöd förutom mat även på ett färgstarkt uppträdande av världsartisten Angélique Kidjo och en auktion med intensiv budgivning.

Det var Operakällarens vd Abbe Ibrahim som 2006, just hemkommen från en resa till Kenya, tog initiativ till golftävlingen. Abbe hade på nära håll sett barnens behov av rent vatten och ville göra något konkret. Det första året samlade evenemanget in 100 000 kronor, men sedan dess har intäkterna ökat i rask takt. I går var det alltså dags att toppa förra årets rekord på 2,4 miljoner med fantastiska 2,8 miljoner kronor.

– Gårdagens kväll var magisk. Alla kan förändra världen och jag vet att UNICEF är effektiva och ser till att hjälpen når fram. Jag har själv sett deras insatser på plats i Kenya. Jag är rörd och oerhört tacksam över alla som hjälpt till sa Abbe Ibrahim.

Ett stort tack riktar vi till Abbe, Operakällaren och alla de som var på ett eller annat sätt bidrog till en fantastisk dag och kväll till förmån för barnen på Afrikas horn.