Gå till innehållet

Tack och gott nytt år!

Idag vill vi önska alla ett riktigt gott nytt år och passa på att tacka alla som är med och kämpar för barn världen över!

Utan alla fantastiska Världsföräldrar, alla som handlar produkter i gåvoshopen, engagerar sig i våra opinionsfrågor och stödjer oss på annat sätt skulle vi inte kunna finnas. UNICEF är helt beroende av frivilliga bidrag.

Vi vill också passa på att dela en god nyhet från året som har gått och som vi tidigare berättat om på vår blogg. Under fyra dagar i mars genomförde vi världens största vaccinationskampanj tillsammans med bl.a. WHO. I 20 länder i Afrika vaccinerade vi varenda unge under fem år mot polio – totalt 111 miljoner barn.

polio_nigeria

Vi fortsätter kämpa tills polio är helt utrotad i hela världen. Som en del av det arbetet har vi sålt poliovaccin och andra fältprodukter under vår julkampanj. Och vi kan glädjande nog nu berätta att vi slog rekord i år!

Tack igen och gott nytt år!

Vaccinationer avbryts på grund av dödade hälsoarbetare

De senaste dagarna har det rapporterats i ett flertal svenska medier om de hälsoarbetare i Pakistan som har dödats. Hälsoarbetarna var en del av en massiv vaccinationskampanj som UNICEF utför tillsammans med WHO och Pakistans regering. Nu tvingas vaccinationskampanjen avbrytas.

De dödade var del av ett team på tusentals hälsoarbetare som var ute i landet för att vaccinera barn mot den dödliga sjukdomen polio.

– Att döda dem som försöker rädda barns liv är inget annat än dubbel ondska – det är djupt upprörande, säger Unicefs talesperson Patrick McCormick, när svenska TT pratar med honom per telefon i Genève.

Hälsoarbetare på väg till avlägsna områden i Pakistan för att vaccinera barn mot polio. Fotot är från september och de deltog i den vaccinationskampanj som nu är avbruten. Foto: © UNICEF

Hälsoarbetare på väg till avlägsna områden i Pakistan för att vaccinera barn mot polio. Fotot är från september 2012 och de deltog i den vaccinationskampanj som nu är avbruten. Foto: © UNICEF

 

Polio är en barnsjukdom som kan ge svåra funktionshinder och leda till döden. Sjukdomen är idag utrotad i många delar av världen. Det är en mycket smittsam sjukdom som framför allt drabbar barn under fem års ålder. Idag är Pakistan, tillsammans med Nigeria och Afghanistan, de enda länder där polio fortfarande finns. Vi har därför ett nära samarbete med regeringen och WHO för att vaccinera alla barn.

– Vi var så nära att lyckas och visst finns det risk för att siffrorna stiger igen. Men att vi nu tvingas göra ett uppehåll med vaccinationerna betyder inte att vi ger upp, säger Patrick McCormick.


UNICEF arbetar outtröttligt över hela världen för att utrota polio och det är inte långt kvar till en poliofri värld. 
Hjälp oss vaccinera ännu fler barn genom att köpa vaccin i vår gåvoshop.

Yngre mer benägna att köpa sista-minuten-klappar till ett gott ändamål

Var fjärde person bland yngre svenskar uppger att det med åren blivit allt vanligare att de är ute i sista minuten med sina julklappsinköp. De yngre är också mest benägna att handla sista-minuten-klappar som går till ett välgörande ändamål. Det visar en undersökning som UNICEF gjort.

Sex av tio svenskar har ännu inte klarat av sina julklappsinköp sista veckan inför jul. Näst efter chokladasken är gåva till ett gott ändamål den populäraste klappen i sista minuten för personer mellan 18 och 34 år.

Svenskarnas inköpsmönster återspeglas hos UNICEF där man i gåvoshopen på nätet kan köpa vaccin, mediciner och skrivböcker som skickas till barn i världens fattigaste länder.  Antalet kunder som köper i gåvoshopen inför jul har stadigt ökat de senaste åren och försäljningen når sin kulmen den 23 december. En av fem som handlar i UNICEFs gåvoshop inför julen gör det den 23 eller 24 december.

En tredjedel av de som svarat på enkäten uppger att de har hänt att man missat att köpa julklapp till någon som man får en gåva av på julafton.

– Det är dags att byta chokladasken mot nötkräm som går till undernärda barn. Vår gåvoshop på unicef.se har öppet även på julafton, säger Per Westberg, vice generalsekreterare på UNICEF Sverige.

Undersökningen är genomförd på uppdrag av UNICEF under perioden 7-9 december 2012 via YouGov Sveriges Internetpanel. En inbjudan till undersökningen har skickats ut via e-mail till kvinnor och män i åldern 18 -74 år i Sverige, ett representativt urval av den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region. Totalt har 1014 personer genomfört undersökningen. 

Våra fältprodukter som räddar barns liv säljs förutom på unicef.se även hos StatoilH&M och Apotek Hjärtat.

Pengar från fredspriset går till barn i Pakistan

Fler barn i Pakistan kommer att få gå i skolan. Det blir följden av EU:s beslut att skänka en del av pengarna från Nobels fredspris till UNICEF.

UNICEF är en av fem humanitära organisationer som får dela på de motsvarande tio miljoner svenska kronor som EU fick i samband med mottagandet av årets fredspris.  Förutom prissumman utökar EU dessutom donationen så att den totalt uppgår till 2 miljoner euro.  Pengarna ska användas till utbildningsprojekt i katastrofer.

Katastrofer kan sätta djupa och långvariga spår hos barn – fysiskt, psykiskt och känslomässigt.  Men utbildning hjälper barnen att utveckla färdigheter och värderingar som bygger fred och motverkar konflikter.

De pengar som UNICEF nu får från EU kommer att gå till 3000 barn i Pakistan i åldrarna 3-9 år som går i tältskolor i Khyber Pakhtunkhwa. I stödet till barnen ingår skolmaterial, utbildning av lärare samt psykosocial rådgivning som ska hjälpa barnen att komma över svåra upplevelser.

De övriga organisationer som också får pengar från EU är Norska flyktingrådet, UNHCR, Rädda barnen samt Agency for Technical Cooperation and Development, ACTED.

H&M skänker 100 000 dollar till barn som flytt från Syrien

Som en reaktion på den akuta situationen för alla de barn som drabbats av konflikten i Syrien donerar H&M 100 000 USdollar för att stödja UNICEFs arbete.

UNICEF finns på plats i Syrien och i fyra grannländer för att leverera hjälp till hundratusentals barn och deras familjer. UNICEF distribuerar stora mängder förnödenheter som behövs inför de kommande vintermånaderna.

H&Ms donation kommer att användas för att förse barn som flytt från Syrien till grannlandet Turiket. För nävarande befinner sig över 120 000 flyktingar i landet och fram till årsskiftet beräknar man att 280 000 människor ska ha registrerat sig som flyktingar. Ungefär hälften av alla flyktingar är barn.

Många syriska barn har flytt från sina hem enbart iklädda sina sommarkläder. Nu blir det snabbt allt kallare, med temperaturer ända ner under noll grader Celsius. UNICEF förbereder för att dela ut mer än 100 000 uppsättningar med vinterkläder för barn och 160 000 filtar, tillsammans med andra förnödenheter inför vintern, till barn på flykt inne i Syrien samt i grannländerna.

Sedan 2006 har H&M gett 500 000 dollar till stöd för UNICEFs olika katastrofinsatser.

Hjälp barn i krig och katastrofer genom att skänka en gåva till UNICEFs katastrofarbete. Eller handla livsviktiga förnödenheter som filtar i gåvoshopen.

Vi måste vaccinera varenda unge i varenda by

Världsdel efter världsdel blir poliofri och möjligheten att helt radera den dödliga sjukdomen från jordens yta är inom räckhåll. Det är ingen lätt uppgift men det går.

Foto: © UNICEF

En pojke vaccineras mot polio utanför sitt hem i Karachi i Pakistan. För ett år sedan hade Pakistan det högsta antalet poliofall i världen. Tillsammans med landets regering och partners gör UNICEF därför massvaccinationer i landets mest utsatta delar. Under 2011 vaccinerade vi 38 miljoner barn under fem år med hjälp av 89 000 hälsovårdare och utbildade frivilliga.

Förra året upptäcktes endast 650 nya fall av polio i världen. Det är inte många men bara några få fall gör att sjukdomen sprids och skördar barns liv. För att helt utrota polio krävs att man vaccinerar varenda unge i varje by. Det gör UNICEF.

Vill du hjälpa till och utrota polio? Köp poliovaccin på unicef.se eller hos H&M som också säljer gåvokort med poliovaccin i jul. Har du en blogg har vi tagit fram unikt bloggmaterial och koden till en widget som visar hur mycket poliovaccin som sålts under julen. 

Bäst i klassen – Statoil Järna

I vår julkampanj har vi härliga samarbetspartners som säljer livräddande produkter i sina butiker. Efter förra årets julkampanj stod det klart att en butik hade utmärkt sig och sålt hela 721 gåvokort vilket motsvarade 61 285 påsar vätskeersättning. Flest gåvokort av alla butiker och apotek som var med i kampanjen.

Halvvägs in i årets kampanj får vi nya rapporter om att samma gäng jobbar ännu hårdare i år. De har redan slagit sitt eget rekord från förra året och sålt hela 750 gåvobevis vilket motsvarar 10 500 påsar näringskräm. Jag tog med mig kameran och åkte till Statoil i Järna för att få ställa lite frågor. Jag träffade stationschefen Mikael Larnefeldt samt Ellen Cedgård Jobs och Theresia Ögren, som fått ansvar för försäljningen av årets gåvobevis av näringskräm.

Mikael Larnefeldt är stationschef på Statoil i Järna. Han håller i ett av gåvokorten och klockan som de ringer i för varje kort de säljer.

Ni har hittills sålt över 750 gåvokort. Vad är er hemlighet? Hur gör ni?

Mikael – Vi ställer frågan till alla kunder. Det är inte svårare än så.

Theresia – Ja, vi frågar alla, men vi varierar hur. För att det inte skall bli för långtråkigt och tjatigt. Ibland spinner man på vädret och ibland kör jag ett julrim helt enkelt.

Theresia berättar också att de olika helgskiften utmanar varandra att sälja så många gåvokort som möjligt under helgerna.

Men räcker det bara att tävla och utmana varandra?

Theresia – Nä, man måste peppa och hjälpa varandra när det går trögt.

Mikael – Ja, sen är det viktigt att det blir en rolig grej att samlas kring. Inför årets kampanj har vi köpt in en whiteboard där vi drar ett streck för varje gåvobevis som säljs och en klocka vi ringer i.

Innan mitt besök i Järna hade jag fått höra att en enskild person hade ett superengagemang och själv sålt nästan alla gåvorkort. Det visade sig att vara helt fel.

Bakom Statoil Järnas succé står ett sammansvetsat team som bestämt sig för att de tillsammans skall göra en stor insats för barn. Och det lyckas de med! Som Theresia sa: ”Vi tror på produkten, på att hjälpen kommer fram”.

Jag åker från Järna med ett leende på läpparna, deras värme, glädje och stolthet har smittat av sig.

Våra fältprodukter som räddar barns liv säljs förutom hos Statoil också på H&M och Apotek Hjärtat. Och självklart på unicef.se 

Dags att diskutera vår tids barnsyn

Varje tid och varje samhälle har sin syn på barn. Hur vi ser på barn får stor betydelse för hur vi agerar mot barn och hur barnet formar sin egen identitet. Därför är det viktigt att varje tid och alla som arbetar med barn, eller själva är föräldrar, reflekterar över vilken barnsyn som formar ens eget beteende.

Synen på barn har skiftat genom historien. Den medeltida kyrkans såg barnet som i grunden ont, född med otyglade drifter och med arvssynden som bara kunde bekämpas genom hård kontroll och aga. Under 1700-talet växte en annan barnsyn fram som framhöll barndomen som en period skiljt från vuxenlivet full av lek och oansvarighet. Barn och barndomen jämställdes ofta med natur, ljus och luft, blommor och växande. Detta syns inte minst i konstens romantiska skildringar av barn från den här tiden.

Under 1900-talet får utvecklingspsykologin stort genomslag som beskriver barndomen som indelad i mer eller mindre förbestämda utvecklingsfaser, från okunnighet till den högsta utvecklingsfasen – den som vuxen.

Detta förhållningssätt ifrågasattes till viss del under 1980-talet då en ny radikal barnsyn växte fram som framhåller barnets förmågor. Från att barn hade setts som okunniga och ofullständiga och barndomen som en förutbestämd utvecklingskedja lyfter man fram barnets kompetens där förutsättningen för barnet att växa ligger i vuxenvärldens förmåga att se och bekräfta barnet.

Det är viktigt att vi diskuterar vilken barnsyn som påverkar vårt beteende och vad får det för konsekvenser för barnen – på förskolan, i domstolar, i hemmet och i samspelet med barn. Finns fortfarande spår av den medeltids kyrkans syn på barnet kvar i TV-serier som Nanny-akuten? Lever föreställningen om det naturliga och romantiska barnet kvar även i vår tid? Innebär de moderna teorierna kring det kompetenta barnet att vi lägger för stort ansvar på barnen?

UNICEFs arbete utgår från barnkonventionen som genomsyras av en syn på barn som fullvärdiga individer med egna rättigheter och barndomen som en unik period i en människas liv med lika högt värde som vuxenlivet. Barnkonventionen framhåller både barnets speciella behov av skydd och barnets rätt att bli behandlad med samma respekt som alla andra människor

Vi vill gärna öka kunskapen om barnkonventionen och sätta igång diskussioner om vår tids barnsyn – också bland barn själva.  Därför är vi stolta och glada över att vi, med stöd av Svenska Postkodlotteriet, har möjlighet att skicka ut en inspirationsbox om barnkonventionen till alla landets förskolor i början av nästa år.

Det är dags att diskutera vår tids barnsyn. Håll utkik!

Kaos på Filippinerna efter tyfonen

Den kraftiga tyfonen över Filippinerna har ödelagt det mesta i sin väg. 5,4 miljoner människor har drabbats och nästan hälften av dem är barn. UNICEF finns på plats och hjälper barnen och deras familjer. Vatten, näring och tak över huvudet är högsta prioritet.

Foto: © UNICEF/Jmitem

Tyfonen Bopha anses vara den värsta på flera årtionden. Befolkningen i de bergiga områdena ute på landsbygden överraskades av tyfonen som drog fram över landet för en vecka sedan. Utan förvarning forsade lera och vatten fram genom byarna och ödelade hus och infrastruktur.

Över 300 000 hemlösa

Nära 700 människor har mist livet och nära 800 människor saknas fortfarande. Över 300 000 har blivit hemlösa. 150 000 barn och 35 000 gravida eller ammande kvinnor hotas av undernäring.

Förödelsen är enorm. 28 000 hektar åkermark har förstörts och över 300 skolor har skadats. Över 70 000 hem har skadats eller förstörts och elektriciteten fungerar fortfarande inte. De områden som drabbades värst var provinserna Surigao del Sur, Davao Oriental och Compostela Valley, där Filippinernas president nu har utlyst katastroftillstånd.

Foto: © UNICEF/Jmitem

UNICEF finns på plats

UNICEF som finns på plats i Filippinerna sedan 1948 har ständig katastrofberedskap och kunde omedelbart börja hjälpa de drabbade barnen och deras familjer. Eftersom stora delar av vattensystemet har förstörts eller förorenats, är tillgången till rent vatten högsta prioritet.

Smutsigt vatten och trånga flyktingläger innebär stor risk för epidemier. UNICEF kämpar för att förhindra att barnen blir sjuka och dör av svåra diarréer eller luftvägsinfektioner.  Hittills har man hunnit dela ut 3000 vattenpaket, 3000 hygienpaket samt 1000 presenningar. Hygienpaketen innehåller till exempel vattendunkar, vattenreningstabletter, tvål, tandborstar, tandkräm och blöjor.

UNICEF har också levererat utrustning för att bygga enkla latriner vilket är absolut nödvändigt i ett område där de flesta familjer har förlorat sina hem. En annan av UNICEFs prioriteringar är att hitta och identifiera ensamma barn som kommit ifrån sina familjer i kaoset under tyfonen.

Nya hjälpleveranser från huvudstaden Manila är också på väg med bland annat näringstillskott som räcker till 90 000 barn.

UNICEF stannar hos barnen i Filippinerna så länge det behövs, men mer pengar behövs omgående för att det livsviktiga hjälparbetet ska kunna fortsätta. UNICEF vädjar till omvärlden och ber om 65 miljoner dollar till hjälparbetet under de kommande månaderna.

Din hjälp behövs

Stöd vårt katastrofarbete runt om i världen. Eller handla dina julklappar i gåvoshopen, som till exempel vattenreningstabletter, vatten- och hygienpaket och näringskräm.

Publicera en bloggpost för att utrota polio

Är du bloggare? Vill du göra något viktigt i jul? Hjälp oss sprida budskapet om UNICEFs arbete för att vaccinera barn mot polio. Tillsammans kan vi utrota den dödliga sjukdomen.

Bloggtext + Bild

En bloggpost för att utrota polio

Världsdel efter världsdel blir poliofri och möjligheten att helt radera den dödliga sjukdomen från jordens yta är inom räckhåll. Det är ingen lätt uppgift men det går. Och du kan hjälpa till.

Mayen är en månad gammal och ligger i sin mammas famn där han får en dos poliovaccin. Foto: © UNICEF/Brian Sokol

Förra året upptäcktes endast 650 nya fall av polio i världen. Det är inte många men bara några få fall gör att sjukdomen sprids och skördar barns liv. För att helt utrota polio krävs att man vaccinerar varenda unge i varje by. Det gör UNICEF. Genom världens största hälsokampanj ser de till att miljontals barn världen över får vaccin och skyddas mot sjukdomen. Köp vaccin och hjälp till att utrota polio!

Poliovaccin i gåva

För att barn ska få ett fullgott skydd behövs tre doser vaccin. I UNICEFs gåvoshop kostar 60 doser 72 kronor. Det räcker för att rädda livet på 20 barn.

ps. Har du också en blogg och vill göra något viktigt i jul? Hämta bloggmaterial här! Tillsammans räddar vi barns liv.

Bilder att lägga upp:

Mayen är en månad gammal och ligger i sin mammas famn där han får en dos poliovaccin. Foto: © UNICEF/Brian Sokol

Poliovaccin 72 kr för 60 doser finns på unicef.se/gåvoshop. Foto: © UNICEF/Pelle Bergström

Lägg en widget på din site:

Du kan också publicera en widget i ett inlägg eller som en banner på din site. Den räknar alla poliovaccin som har sålts i UNICEFs gåvoshop under december. Kopiera in koden nedan (precis som när du bäddar in ett filmklipp).

Stor widget (max 540 x 620)
klistra in koden: <iframe src=”http://widgets.unicef.se/poliovaccin” width=”540″ height=”620″></iframe>

Mellanstor widget: (250 x 520)
klistra in koden: <iframe src=”http://widgets.unicef.se/poliovaccin” width=”250″ height=”520″></iframe>

Långsmal widget: (150 x 620)
klistra in koden: <iframe src=”http://widgets.unicef.se/poliovaccin” width=”150″ height=”620″></iframe>

Ta ett helhetsgrepp om barnets mänskliga rättigheter!

Idag är det internationella dagen för mänskliga rättigheter. Vad har barns mänskliga rättigheter för status i Sverige?

Varje dag tar vi emot brev, mail och telefonsamtal som handlar om kränkningar av barns rättigheter i Sverige: barn som säljs och köps inom människohandel, barn som har flytt till Sverige och inte får gå i skolan, barn som lever med missbruk och våld i hemmet och inte får hjälp, omhändertagna barn som utsätts för övergrepp etc. Många av de berättelser vi möts av visar tydligt att barnets rättigheter och barnkonventionen avfärdas av domstolar och myndigheter eftersom den inte är svensk lag. Perspektivet kring barnets behov och rättigheter uteblir vilket får svåra konsekvenser för barnen. Tre nyligen avgjorda fall från domstolar och myndigheter utgör tydliga exempel på varför barnkonventionens juridiska status behöver stärkas:

Slag med bälte utgör inte misshandel eller ofredande

En pappa och hans son har hamnat i en diskussion kring läxläsning och begränsande av dataspelande. Sonen har blivit upprörd, varpå pappan har slagit sonens rygg med ett barnskärp. Pojken har berättat om händelsen för skolpersonalen, han har gråtit och uppgett att slaget har gjort mycket ont. Pappan har friats i rätten med motiveringen att det inte är utrett att barnet har tillfogats sådan smärta att det ska utgöra misshandel. Pappan har också friats från ofredande med följande motivering: ”Pappan har visserligen inte handlat i överensstämmelse med förbudet mot aga, men alla former av mindre lämpliga beteenden i det sociala samspelet mellan närstående kan inte betecknas som ofredande. Pappans agerande har framstått mer som ett överilat och olämpligt handlande i en upprörd situation” (Mål nr B 271-12).

Enligt barnkonventionen har alla barn rätt att skyddas mot våld från föräldrarna. Vi ställer oss kritiska till att domstolen inte gör en tydlig markering kring barnets rätt till skydd mot alla former av våld. Vi ställer oss kritiska till rättens formulering kring pappans agerande och den förskjutning som därmed sker kring vad som är ett acceptabelt beteende i det sociala samspelet mellan närstående.

Fråga om 2-årig omhändertagen flickas rätt till uppehållstillstånd bedöms utifrån föräldrarnas rättigheter

Ett spädbarn har omhändertagits av socialtjänsten och placerats i ett familjehem p.g.a. mamman har övergett barnet och lämnat det hos en man som har misshandlat henne. Barnet har bott i familjehemmet fram till två års ålder, då Migrationsverket har beslutat att flickan ska utvisas för att återförenas med den biologiska mamman. Migrationsverket har motiverat beslutet med att barn inte ska skiljas från sina föräldrar samt att föräldrarnas rättigheter och skyldigheter måste respekteras enligt i barnkonventionen.

Enligt barnkonventionens grundprinciper ska barnets bästa komma i främsta rummet vid alla beslut som rör barn. Ett barn har rätt till skydd mot våld och vanvård och barnet ska få kontinuitet i sin uppfostran när det är placerat i familjehem.  Vi ställer oss kritiska till att Migrationsverket har bedömt ärendet av ett omhändertaget barn med skyddsbehov, utifrån de biologiska föräldrarnas rättigheter. Beslutet saknar ett helhetsperspektiv kring barnets situation samt en barnkonsekvensanalys – vad har barnet varit med om och vad riskerar det vid en eventuell utvisning för att återförenas med den biologiska mamman?

Par frias från människohandel efter att ha fört in en 14-årig flicka i landet för giftermål med deras 27-årige handikappade son

Ett gift par har åtalats för att ha rekryterat ett 14-årigt barn till Sverige för att hon ska exploateras sexuellt av deras 27-årige, handikappade son. Flickans pappa har träffat en överenskommelse med en av de åtalade om ett kommande giftermål. Flickan har kommit till Sverige under 2010 för att bli flickvän eller hustru åt 27-åringen. Hon har bott med 27-åringens familj under ett år, under denna tid har hon genomgått två graviditeter. Flickan har inte haft tillgång till sitt pass, hon har inte kunnat någon svenska och har inte gått i skolan. Hon har hjälpt till med disk, matlagning, dukning samt barnpassning av småbarn som har funnits i lägenheten. Rätten har friat paret från människohandel då de inte anser att det går att dra den slutsatsen att 27-åringens personliga särdrag och situation varit sådana att en relation med honom skulle ha inneburit ett nödläge. Även om det är visat att 27-åringen och flickan haft samlag med varandra kan denna omständighet inte betraktas som sexuell exploatering i lagens mening (Mål nr B 1689-12).

Enligt barnkonventionen har barn rätt att skyddas mot alla former av utnyttjande. Barn ska skyddas mot att bli bortförda för att exempelvis säljas till en annan familj. Vi ställer oss kritiska till bristen på barnperspektiv och barnrättsperspektiv i domen. Vi ställer oss kritiska till att rätten inte tar ställning till att det här handlar om ett barn som har sålts till Sverige, som har hållits isolerad och saknat möjligheter att påverka eller kunna ta sig ur sin situation.

Vi fortsätter att lyfta fram fall som visar att barnets rättsliga ställning måste stärkas i Sverige. Våra politiker måste se de barn som lever under svåra förhållanden och ge deras situation och rättigheter ett tydligt erkännande. Det är dags att ta ett helhetsgrepp om barnets mänskliga rättigheter genom att göra barnkonventionen till svensk lag.

UNICEF massvaccinerar barn i Syrien

UNICEF genomför just nu en omfattande vaccinering av barn i Syrien för att skydda dem mot mässling och polio. Målet är att nå 1,4 miljoner barn – av vilka många befinner sig på flykt undan striderna.

En pojke vaccineras mot mässling och polio på ett hälsocenter i Damaskus. Foto: ©UNICEF/Bassel Halabi

Skyddet mot mässling och polio är viktigt under den pågående konflikten eftersom många människor är på flykt, och sjukdomarna då snabbt kan spridas. Striderna har också inneburit stora svårigheter för att genomföra vaccinationskampanjen. Att få fram vaccinet till olika delar av landet har varit ett mycket farligt arbete.

— Tuffast har det varit för chaufförerna som har hämtat förnödenheter i Damaskus, och sedan levererat dem, ofta via omvägar, till kampanjarbetare i olika delar av landet, säger Iman Bahnasi, som arbetar med barns överlevnad för UNICEF i Syrien.

— Men tack vare deras beslutsamhet och mod har alla provinser fått det vaccin som behövs.

Vaccinationskampanjen startade den 26 november, och hittills visar inkomna data från de olika provinserna att mer än 630 000 barn under fem års ålder har vaccinerats mot polio, och att drygt 510 000 barn har vaccinerats mot mässling. Barn under ett års ålder har också fått en dos A-vitamin, vilket minskar sjukdomar som luftvägsinfektioner och diarré.

— Vi tror att antalet barn som har vaccinerats egentligen är betydligt högre, men säkerhetsläget gör det svårt att omedelbart få in rapportering från vissa områden, säger Youssouf Abdel-Jelil, chef för UNICEF i Syrien.

— Det som står helt klart är att vaccinationskampanjen fungerar. Vi får rapporter om långa köer med föräldrar som väntar med sina barn vid vaccinationscenter runtom i landet, även i städer som Homs.

Vaccinationerna sker delvis vid 1200 hälsocenter, men fokus för kampanjen ligger på de barn som befinner sig på flykt och har sökt tillfälligt skydd på olika platser i Syrien. Dessa barn nås med 100 mobila vaccinationsteam.

UNICEF har bland annat försett kampanjen med  1,5 miljoner doser av mässlingsvaccin, sprutor och kylutrustning för vaccinet. UNICEF genomför arbetet tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO), det syriska hälsoministeriet och flera organisationer som till exempel syriska Röda Halvmånen.  Kampanjen beräknas vara slutförd den 10 december.

UNICEF har även fortsatt sina övriga hjälpinsatser sedan striderna inleddes. Hundratusentals barn har nåtts av exempelvis förstahjälpen-förnödenheter, vatten, sanitet, skydd och utbildning.

Hjälp barn i krig och katastrofer genom att skänka en gåva till UNICEFs katastrofarbete. Eller handla poliovaccin och mässlingsvaccin i vår gåvoshop.

Strategi saknas för att bryta barns utanförskap

Idag publicerades Rädda Barnens tionde årsrapport om barnfattigdom i Sverige. Enligt rapporten är barnfattigdomen i Sverige på fortsatt höga nivåer.

Rapporten från Rädda barnen visar att 242 000 barn levde i ekonomisk utsatthet under 2010. Den uppmärksammar också att skillnaderna är fortsatt stora beroende på var i landet ett barn bor eller vilka föräldrar det har.

UNICEF släppte i våras rapporten Report Card 10 – Measuring child poverty där barnfattigdom har undersökts I 35 rika länder. Rapporten visar att Sverige ligger dåligt till när man mäter barnfattigdomsgapet, det vill säga hur djupt barn faller under fattigdomsgränsen. Barn i Sverige tillåts barn falla 21 procent under fattigdomsgränsen, vilket ger en överraskande dålig placering på 22:a plats bland de jämförda länderna. Följderna för barnen innebär förutom ett ekonomisk och socialt utanförskap, även sämre hälsa, sämre självkänsla, svårigheter att klara av skolarbetet, risk för fortsatt ekonomisk utsatthet etc. Barnen hamnar i en ond cirkel som är svår att ta sig ur.

Det fattigdomsgap som framkommer i rapporten visar att dagens insatser inte räcker till för de barn i Sverige som har det allra sämst ställt. Därför behöver regeringen ta fram en ny strategi som upptäcker och fångar upp de barn som halkar efter och hamnar i utanförskap. I en sådan strategi spelar skolan en nyckelroll. Skolan är den enskilt viktigaste faktorn när det gäller att bryta ett socialt utanförskap och ta sig ur fattigdom. Oavsett bakgrund eller boendekommun måste alla barn i Sverige få den kvalitativa utbildning de har rätt till enligt barnkonventionen.

Barnens egna röster kring ekonomisk utsatthet och socialt utanförskap återges i vår rapport Jag är bara femton år men ibland känns det redan som att det är kört, som var en del av vår kampanj #utanför – om barn i socialt utanförskap. Barnen berättar om känslor av underlägsenhet i förhållande till andra barn, oro över familjens situation, sänkta förväntningar på framtiden, svårigheter att hänga med i skolarbetet på grund av att det saknas datorer eller en lugn plats i hemmet att göra läxor på och om kriminalitet eller destruktiva handlingar som enda vägen ut ur en svår livssituation. Barnen efterlyser bland annat gratis läxhjälp, tillgång till datorer, fler ungdomsgårdar, fler engagerade lärare och vuxna förebilder som visar att det går att bryta det sociala utanförskapet.

UNICEF Sverige ser även att följande förändringar behövs för barn som lever i socialt utanförskap i Sverige:

  • att regeringen tar fram en strategi med åtgärder för att bryta socialt utanförskap bland barn
  • att samverkan blir bättre mellan myndigheter som skola, socialtjänst och BUP
  • att alla barn ska ha rätt till bra utbildning oavsett bakgrund eller boendekommun
  • att barnkonventionen blir svensk lag
  • att barn som lever i socialt utanförskap får komma till tals och vara delaktiga när det handlar om att hitta lösningar i deras

UNICEF utser Årets frivillig på Internationella frivilligdagen

Idag är det Internationella frivilligdagen vars syfte är att uppmärksamma och fira det ideella arbete som görs världen över för att skapa en bättre värld. I samband med detta delar UNICEF Sverige ut priset Årets frivillig för att synliggöra frivilligas insatser för UNICEF lokalt.

Internationella frivilligdagen den 5 december, instiftades av FN:s generalförsamling 1985 och sedan dess firas dagen för att lyfta fram och visa uppskattning för det ideella arbete som människor gör lokalt, nationellt och internationellt.

För UNICEF är vår frivilligverksamhet betydelsefull, inte minst på grund av våra frivilligas engagemang och glädje inför att bidra men också för att de hjälper oss att nå våra mål kring insamling, opinion och utbildning. Alla är viktiga i kampen för barns rättigheter.

Som FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon uttryckte det inför årets firande av Internationella frivilligdagen:

Let us also remember that volunteering can embrace all people, from the activist who works full-time for a cause to the occasional citizen who reaches out when he or she can. Each sets an example of the spirit of compassion we need. Each makes a valuable contribution to reaching our common goals.

Vi vill därför tacka alla våra frivilliga som gett av sin tid och sitt engagemang under året. Men vi vill också särskilt uppmärksamma Linn Nordli, som idag får utmärkelsen Årets frivillig 2012.

Årets Frivillig 2012, Linn Nordli.

Motivering

Linn Nordli är aktiv som barnrättsinformatör och kontaktperson för frivilliggruppen i Stockholm. Under året har Linn genomfört en mängd olika aktiviteter av utbildnings- och insamlingskaraktär vilka varit mycket uppskattade.

Linns kunskap och hennes engagemang är stort och hon har en förmåga att dela och sprida detta till andra. Linn är också ytterst lojal, tar stort ansvar och har goda organisatoriska färdigheter som krävs för att kunna fullfölja den mängd aktiviteter som genomförs.

Som exempel på vad Linn bidragit med under året kan nämnas att skapa struktur för en föränderlig lokal grupp med många nya personer, många aktiviteter och med målet att vara den grupp som samlat in mest pengar under året, vilket de också lyckats med. Vidare har Linn deltagit aktivt vid utbildningstillfällen och i sociala medier samt planerat och ansvarat för medverkan i aktiviteter under kampanjen För varenda unge, under Midnattsloppet och festivalen Peace & Love, vid utställning och workshops på Etnografiska- och Tekniska museet och vid ministerhearing den 20 november, Barnkonventionens dag.

UNICEF Sverige vill tacka och visa uppskattning för alla de insatser Linn gjort under året genom att utse henne till Årets frivillig 2012.

Är du intresserad av att veta mer eller själv engagera dig i en frivilliggrupp? Läs mer på unicef.se eller kontakta mig på cecilia.ahl@unicef.se.

Lotta Kühlhorn formger gåvobevis för UNICEF

När du köper någon av produkterna i UNICEFs gåvoshop får du ett fint gåvobevis att ge bort i stället för den vanliga julklappen. I år har Lotta Kühlhorn, en av Sveriges mest hyllade formgivare tagit fram två nya motiv.

Lotta är känd för sina färgstarka mönster som återfinns på både tyger, bruksföremål och bokomslag i många svenska hem. De två nya motiven i rosa, rött och guld känns typiska för Lottas produktion och kommer att sprida julglädje till många.

– Det är speciellt att göra julmotiv, för man gör de så långt i förväg och det är inte lätt att känna av vad som blir ”juligt”, berättar hon.

Lotta Kühlhorn. Foto: © Andreas Lind

Trots ett fullspäckat schema tvekade inte Lotta att bidra med de två motiven när vi på UNICEF ställde frågan. Delvis berodde det förstås på att Lotta älskar julen och har många uppslag på motiv i sina gömmor. Men det finns flera anledningar.

– Den här hösten har nyheterna om hur läget är på många håll i världen känts extra alarmerande. Därför känns det extra bra att kunna bidra till barn i världen, säger Lotta.