Gå till innehållet

Tack och gott nytt år!

Idag vill vi önska alla ett riktigt gott nytt år och passa på att tacka alla som är med och kämpar för barn världen över!

UNICEF tillhandahåller tält, skolmaterial och annat som behövs för att barnen i FIlippinerna ska kunna fortsätta sin utbildning.

UNICEF tillhandahåller tält, skolmaterial och annat som behövs för att barnen i FIlippinerna ska kunna fortsätta sin utbildning.

Utan alla fantastiska Världsföräldrar, alla som handlar produkter i gåvoshopen, engagerar sig i våra opinionsfrågor, våra samarbetspartners och alla som stödjer oss på annat sätt skulle vi inte kunna finnas. UNICEF är helt beroende av frivilliga bidrag.

I år har vi varit på plats i flera konflikter och katastrofer och kämpat för att hjälpa de drabbade barnen. Vi har vaccinerat barn i Syrien och skapat trygga platser för barn i Cetralafrikanska republiken. Vi har befriat barnsoldater i Burma och bidragit till gratis sjukvård för alla barn under fem år i Sengal. Vi har sett till att barnen i Filippierna kan börja skolan igen, när jag nyligen besökte landet såg jag med egna ögon hur all hjälp ni bidragit med kommit till nytta för de drabbade barnen.

2013-12-19 09-40-51

Efter upprepade samtal med regeringen i Senegal har landets president, Macky Sall, infört en ny hälsovårdspolicy som kommer att ge 2,5 miljoner barn under fem år gratis hälsovård.

Tack igen och gott nytt år!

”Med vårt stöd så når hjälpen fram”

Världsföräldern Johanna Janemon reste i september tillsammans med UNICEF och Pampers till Mauretanien, ett av världens fattigaste länder. Pampers har sedan 2006 drivit den globala kampanjen “Ett paket=ett vaccin” för att stödja UNICEFs projekt för att utrota stelkramp bland mödrar och spädbarn. Nu berättar Johanna om sina upplevelser, och om hur hon sett att hjälpen når fram.


Vad står i ens makt att göra när man ser och hör om barns utsatthet i krisdrabbade delar av världen? Kanske känner man vanmakt?

För mig var det aldrig ett svårt beslut att ta, att bli Världsförälder. Jag räknade med att mitt månadsbidrag skulle stötta UNICEFs arbete för världens yngsta medmänniskor. Men, när jag i höst fick möjligheten att åka till Mauretanien och följa Unicefs arbete under en intensiv, omvälvande vecka ute i fält såg jag hur den hjälpen faktiskt når fram. Kylboxen och vaccinen som jag tidigare bara hade sett i UNICEFs gåvoshop låg plötsligt framför mig. Mammor, likt mig själv, satt med sina små söner och döttrar i knät och fick dem måttade för undernäring.

Jag fylldes av gränslös beundran för de oerhört dedikerade UNICEF-medarbetarna som jobbade lokalt, för deras kunskap om behoven och professionalismen i deras arbete. Jag kände allt annat än vanmakt. Jag kände trygghet. Trygghet att med vårt stöd så når hjälpen fram.

/Johanna Janemon, Världsförälder

Var med du också och kämpa vid barnens sida varje dag, året runt. Anmäl dig här för att bli Världsförälder.

Ute i sista minuten? Det gör inget!

Tiden har gått ut för att hinna få hem ett tryckt gåvokort när du beställer julklappar som räddar barns liv i vår gåvoshop. MEN. Du får fortfarande alltid ett digitalt gåvobevis direkt till din e-post som du kan skriva ut och ge bort. OCH. Du kan fortfarande få tag på tryckta kort hos årets återförsäljare: Apotek Hjärtat, Gina Tricot, IKEA och Pressbyrån.

UNICEF-ambassadören Lill Lindfors besökte Apotek Hjärtat i Åhlens city i Stockholm. Det i personalen vann nämligen Apotek Hjärtats tävling och sålde först slut sina gåvokort.

IKEA i Uppsala var de som först sålde slut på sina gåvokort av alla IKEA varuhus runt om i landet.

UNICEF Sveriges gåvoshop.

För 49 kr kan du på Apotek Hjärtat köpa 1018 vattenreningstabletter, på Gina Tricot 72 påsar vätskeersättning, på Pressbyrån 37 doser poliovaccin och för 59 kr kan du hos IKEA köpa 2 myggnät som skyddar barn mot malaria.

Mark Levengood reser med UNICEF till Palestina

Idag bloggar UNICEF-ambassadören Mark Levengood om sin resa till Västbanken och Gaza tidigare i höst. De palestinska barnen lever många gånger ett mycket begränsat och hårt liv, fångna i vuxenvärldens våld och konflikter. UNICEF finns på plats och stöder en rad olika center för barn och unga där de i en skyddad miljö får möjlighet att utvecklas och uttrycka sig.

Copyright/Photo: Melker Dahlstrand melker@dahlstrand.se +46-70-630 20 88

Foto: © Melker Dahlstrand

”Då stod Herrens ängel framför dem och Herrens härlighet lyste omkring dem, och de greps av stor förfäran” står det i julevangeliet. Här är jag, i Betlehem, men några änglar ser jag då rakt inte, och inga herdar heller. Det enda som återstår är den stora förfäran.

Hela staden är öde, det löper en stor mur runt alltsammans, och även denna stad har blivit skådeplats för denna evinnerliga konflikt.

Jag är här med Unicef, och besöker ett projekt där palestinska barn får bearbeta sina traumaupplevelser genom att rita och berätta. På herdarnas äng står huset, och där inne är en grupp på 15 barn samlade. Jag går runt, småpratar lite med barnen som för en inre kamp mellan blyghet och nyfikenhet.

En flicka, vars bror blev dödad i våras, har ritat en bild av sitt happy place, sitt lyckliga ställe dit hon kan dra sig tillbaka när livet innanför muren känns otryggt. Hon visar och berättar, här är huset, här är trädgården där hon leker med sina vänner. Hennes ögon börjar glittra, och hon påminner så om min egen dotter. ”Här är en gunga, och det här är regnbågen!”

”Var på jorden är ditt happy place?” frågar jag. Och något i henne slocknar igen, och blir sådär stumt och uttryckslöst. ”Var som helst” svarar hon. ”var som helst utom här”.

Lektionen går uppenbarligen i fel riktning, läraren skyndar fram och jag går ut i trädgården. Föreståndaren frågar om jag vill se grottan där herdarna fick besök av änglarna. Det vill jag ju. Vi går genom en allé av poppelträd mot en sluttning som överblickar Betlehem. Grottan är stor och rymlig, här rymdes både herdar och deras hjord. Faktiskt är det en ganska fin grotta, med släta väggar och en vacker pelare i mitten som nog inte stod där under herdarnas tid.

Från grottans öppning ser jag muren, den slingrar betonggrå och stram runt de gamla gatorna och gränderna. Nej, änglarna har lämnat Betlehem, och snart också jag. Jag går tillbaka till huset. Barnen håller på att avsluta. Flickan med sitt happy place har gjort en före och efter bild, hur det var före den här kursen och hur det är nu.

På bilden före gråter hon och håller en bild av sin döda bror.

På efter-bilden skrattar hon och håller en bild av sin döda bror. ”Hon har gjort framsteg”, säger föreståndaren, ”nu pratar hon igen och går i skolan”.  Hon stryker sin hand över den späda axeln och flickan tittar upp och ler mot henne. Märkligt hur hopp alltid kan födas på nytt, även i de svåraste situationerna. Och det slår mig, att bara vi orkar hjälpa varandra, så kommer kanske ängeln igen.

/Mark Levengood
Programledare, författare och UNICEF-ambassadör

Projektet Mark besökte stöds av Svenska PostkodLotteriet och är ett samarbete mellan lokala organisationer och UNICEF och omfattar 45 000 ungdomar.

Köp julklappar som räddar barns liv i vår gåvoshop. Där hittar du bland annat vår pedagogiska leklåda som skickas till katastrof- och konfliktområden och som innehåller allt från block och pennor, till klossar, pussel och dockor för att ge upp till 50 barn möjligheten att lära sig mer, leka och komma över sina traumatiska upplevelser.

”Det känns alltid lika fantastiskt att se hur väl Unicef fungerar”

Totalt är det närmare 5,5 miljoner barn på flykt undan kriget i Syrien. För att hjälpa de tiotusentals barn som befinner sig i det överbefolkade flyktinglägret Za'atari i Jordanien genomför UNICEF bland annat massvaccinationer. UNICEF-ambassadören Liza Marklund besökte tidigare i höst en av de barnavårdscentraler som utför vaccinationerna.

På Barnavårdscentralen i flyktinglägret Za’atari intill den syriska gränsen vaccineras barnen mot polio, tuberkulos, hjärnhinneinflammation, gulsot, stelkramp, difteri och kikhosta, mässling, påssjuka och röda hund. Mammorna får rådgivning om amning, hygien och spädbarnsvård. Jag är med när en kvinna i burka får rådgivning om preventivmedel.

Här träffar jag Israa från Syrien som var gravid i fjärde månaden när hon flydde över bergen.

— Bomberna bara föll och föll. Vi var så rädda för barnens skull.

— Vi var en stor grupp, vi började gå tidigt på morgonen och gick hela dagen. Klockan två på morgonen nästa dag var vi framme vid gränsen. Det var väldigt kallt, vi försökte hålla barnen varma.

Nu har hon varit i lägret i över ett år. Hennes dotter Islam föddes här för ett halvår sedan. Idag får flickan polio, hib (mot hjärnhinneinflammation och lunginflammation), gulsot och andra trippelsprutan. Hon skriker till när sköterskan sticker henne, men det går fort över.

Vaccinationerna som Unicef står bakom är oerhört viktiga i lägret. Sjukdomar kan spridas snabbt om de får fäste. Faktum är att läkarna här har lyckats stoppa en spirande epidemi av både polio och mässling genom att blixtsnabbt gå in och massvaccinera miljontals barn. Tält och plåtskjul är märkta med något som liknar graffiti, men som i själva verket indikerar vilka familjer man besökt.

Det känns alltid lika fantastiskt att se hur väl Unicef fungerar – men vi är beroende av pengar för att bekosta vaccinet och sjukvården.

På gåvoshopen på Unicefs hemsida kan man köpa vaccin som sedan används här på kliniken.

/Liza Marklund
Författare och UNICEF-ambassadör

UNICEF behöver omedelbart ytterligare medel för att kunna ge katastrofhjälp till flyktingbarnen och deras familjer. Ge en katastrofgåva till Syrien eller köp vaccin i vår gåvoshop.

”Om de får rätt vaccin så blir möjligheten att överleva så mycket större”

Tidigare i höst reste Hannah Widell och Amanda Schulman till Mauretanien för att besöka UNICEF-projekt i landet. Resan anordnades av Pampers som sedan 2006 drivit den globala kampanjen “Ett paket=ett vaccin” för att stödja projekt för att utrota stelkramp bland mödrar och spädbarn. Idag bloggar de om sina upplevelser av resan.

Jag och Amanda lämnade Stockholm en tidig morgon i slutet av september. Vi lämnade våra trygga hem och våra familjer för att ge oss ut på en resa som vi visste skulle förändra oss för alltid. Senare samma dygn landade vi i Mauritanien med uppdraget att berätta för Sverige om hur UNICEF och Pampers tillsammans gör ett livsviktigt samarbete. 

Tre dygn senare hade vi fått vara mitt i och lärt oss att om alla hjälper till så kan vi faktiskt rädda världen.

Vi reste genom landet och besökte förlossningar, deras så kallade BVC, träffade mammor och deras barn. Det var 40 grader varmt. Det som slog oss var att alla var så glada och så fyllda av hopp. Trots att de mammorna vi träffade aldrig vet om deras barn kommer att överleva sin treårsdag. Osäkerheten kring mat- och vattenbrist, krig och väderkatastrofer är en verklighet för dem. Det är omständigheter som alltid ligger och lurar bakom hörnet. Vi har gratis sjukvård i det här landet, vi och våra barn blir fullproppade med vaccin mot allt farligt. Vi tar det säkra före det osäkra – alltid. Vi är så oerhört privilegierade. 

Det vi kan göra med den här resan är att berätta de här barnens historia, berätta hur de har det och vad de behöver. Att om de får rätt vaccin så blir möjligheten att överleva så mycket större. 

Du och jag kan göra skillnad.

Genom att se den här filmen är du också med på vår resa.

För varenda unge!

/Hannah Widell & Amanda Schulman
Driver mediabolaget Perfect Day och sänder podcasten ”Fredagspodden”. Nyblivna UNICEF-supportrar.

http://youtu.be/HXQm7dLTc1Q

I UNICEFs gåvoshop hittar du julklappar som räddar barns liv, som till exempel vaccin och vätskeersättning.

Barn måltavlor för våldet i Centralafrikanska republiken

Våldet mot barn i Centralafrikanska republiken fortsätter med oförminskad styrka. Dödandet och övergreppen som nu riktas mot barn är en skymf mot mänskligheten, säger UNICEF i ett uttalande.

Paul är 14 år och har flytt från rebellgruppen Front Populaire Pour le Redressement (Popular Front for Recovery). Paul har flytt till ett center som UNICEF stödjer i Bangui. Foto: © UNICEF/Jordi Matas

Paul är 14 år och har flytt från rebellgruppen Front Populaire Pour le Redressement (Popular Front for Recovery). Paul har flytt till ett center som UNICEF stödjer i Bangui. Foto: © UNICEF/Jordi Matas

UNICEFs högsta chef, Anthony Lake, framhåller att fakta om denna bortglömda konflikt i Centralafrikanska republiken finns mitt framför våra ögon. Konflikten drabbar just nu 2,3 miljoner barn i landet.

— Barn dödas för att de antingen är kristna eller för att de är muslimer. Barn tvingas att fly från sina hem och gömma sig i skräck för att undkomma striderna. Barn får bevittna fruktansvärda våldsdåd. Barn rekryteras som soldater – det gäller troligen så många som 6000 barn. Dessa brutala attacker mot barn är en skymf mot mänskligheten, säger Anthony Lake.

Mer än en halv miljon människor har hittills tvingats fly från sina hem, och enligt de senaste rapporterna var det i genomsnitt tre människor i timmen som dödades enbart under den andra veckan i december. Trots det instabila säkerhetsläget fortsätter UNICEF att stödja viktiga insatser för familjer på flykt i konfliktdrabbade områden i landet, som Bangui, Bossongoa och Kaga Bandoro.

Hittills i år har UNICEF tillsammans med sina samarbetspartners vaccinerat mer än 480.000 barn under fem år mot mässling. Mer än 47.000 människor på flykt, mestadels i Bossangoa, har fått exempelvis filtar och hygienartiklar. 280.000 människor har fått tillgång till rent vatten. UNICEF fortsätter också att upprätta trygga och säkra platser för barn där de kan få undervisning och rekreation, som ett led i arbetet med att hjälpa barnen att bearbeta sina trauman.

I fredags landade ett flygplan i Bangui med 77 ton förnödenheter från UNICEF. Lasten innehåller medicin, filtar, tvål, utrustning för barnmorskor och hälsovårdspaket samt vattenreningstabletter. Katastrofhjälpen i planet räcker till 37.500 människor.

Under de senaste tolv månaderna har UNICEF skickat fyra andra fraktflygplan med livräddande förnödenheter till familjer som har drabbats av striderna.

— Vi måste alla göra mer. Men det yttersta ansvaret för att avsluta denna grymma och bittra konflikt ligger hos dem som är inblandade i våldshandlingarna. Skolor, sjukvårdsinrättningar och flyktingläger måste vara skyddade. Och de som fortsätter att skada barn måste ställas till ansvar, säger Anthony Lake.

Ge en gåva till barn som drabbats av katastrofer eller hjälp genom att köpa en förstahjälpenväska i vår gåvoshop.

NYHQ2012-2305

Robert, 18 år, kliver in på ett center för före detta barnsoldater i Brie som UNICEF stödjer. Foto: © UNICEF/Jordi Matas

Svenska DJ:n Otto Knows ger till UNICEF och Filippinernas barn

Med anledning av tyfonen som drabbade Filippinerna i november månad har den svenska DJ:n Otto Knows valt att donera sitt gage från sin spelning i Manila den 14 december till UNICEFs hjälparbete. De donerade pengarna är ett bidrag till de massiva insatser som kommer att krävas under en lång tid framöver.

Foto: © Fredrik Skogkvist

Foto: © Fredrik Skogkvist

6,3 miljoner barn har drabbats av katastrofen i Filippinerna. Otto Knows generösa bidrag kommer ytterligare hjälpa oss att tillgodose dessa barns rättigheter. Tillsammans med partners i landet har vi hittills vaccinerat fler än 10 000 barn mot mässling och polio, ordnat barnvänliga och trygga platser för lek och utbildning, gett 200 000 människor i Tacloban tillgång till rent vatten samt sett till att 8 000 barn fått plats i tillfälliga skolor.

Vill du hjälpa oss att hjälpa ännu fler barn i Filippinerna kan du ge en gåva till vårt katastrofarbete eller köpa vaccin vår gåvoshop.

Fyra av tio vill själva göra jobbet

Nej, han har inte ens volontärjobbat, den alldeles vanliga killen i vår nya film, han som möter tre av världens mest goda personligheter för att prata om allt som uträttats och vad vi kan göra för att rädda barns liv. Jesus, Gandhi och Moder Teresa – ingen ifrågasätter deras stora påverkan på mänskligheten. Men hur kan vi helt vanliga människor också vara med och göra något som bidrar till världens utveckling och barns rättigheter?

I en undersökning som UNICEF gjorde i november svarade 42 procent av svenskarna att de kan tänka sig att ge pengar till en hjälporganisation i stället för att ge bort en julklapp. Men undersökningen bekräftar också en annan trend; att svenskar i allt högre grad vill se den de hjälper i ögonen. 31 procent av svenskarna anser till och med att det mest effektiva sättet att bidra är att bidra fysiskt på plats. Delvis beror det nog på viss misstro mot etablerade organisationer. Kanske har vi hittills varit bättre på att visa på problemen än på att visa på de positiva resultat som uppnåtts.

Fyra av tio drömmer alltså om att själva resa iväg och jobba som volontärer utomlands och de yngsta är särskilt angelägna att dra iväg. Visst är allt detta engagemang positivt, men det är ett misstag att tro att volontärarbete skulle ge större effekt än att stödja via etablerade organisationer som har lång erfarenhet och god lokalkännedom. Ibland kan en välmenande insats till och med få motsatt effekt och vara till skada för barnen.

I Sveriges radios program Kaliber lyfte man tidigare i höstas problemet med barnhemmen i Kambodja som växer upp längs turiststråken. Många av dessa barnhem tar också emot volontärer, alltifrån för några dagar till längre tidsperioder. Min kollega Rana Flowers, som är chef för UNICEF i Kambodja, är starkt kritisk till detta fenomen. Enligt en undersökning som UNICEF gjorde för något år sedan blir antalet barnhem i Kambodja fler samtidigt som antalet föräldralösa barn minskar och 75 procent av barnhemsbarnen i Kambodja är enligt UNICEF inte föräldralösa. Det är helt klart något som inte stämmer. Det handlar om en industri där fattiga familjer lämnar bort sina barn, så att de kan sjunga för turister och ge betalande volontärer arbetsuppgifter. I vissa fall handlar det om barnarbete. Jag tycker att man ska tänka sig för både en och två gånger innan man ger sig iväg på ett sådant uppdrag. Det gäller att ta stöd av barnkonventionen, flytta fokus och tänka sig in i barnets perspektiv.

Jag måste betona att det naturligtvis finns bra och seriösa barnhem och att de kan behövas som en sista utväg för barn som är föräldralösa och som inte kan få komma till en fosterfamilj. Jag vill också hylla alla de tusentals människor som lägger ner sin själ i att jobba frivilligt för något de tror på. En sådan frivillighet är en viktig grund i varje samhälle. Vi har våra frivilligt engagerade i de lokala UNICEF-grupperna runt om i landet som hjälper oss sprida kunskap om barns rättigheter och samla in, vi har våra UNICEF-ambassadörer som ställer upp helt utan ersättning för att hjälpa oss nå ut med vårt budskap och i fält spelar lokala ideella organisationer en viktig roll som samarbetspartners till UNICEF, allt för att vi ska nå ända ut till barnen i de mest avlägsna byarna.

Både arbetskraft och kompetens finns i stor utsträckning i de länder där UNICEF arbetar, det som saknas är ekonomiska medel för att UNICEF ska kunna göra mer för barns rättigheter. Det finns många sätt att stödja UNICEFs långsikta arbete. Men just nu inför julen vill jag gärna tipsa om vår gåvoshop där hjälpen bara är några knapptryck bort. Livräddande produkter som exempelvis vaccin, näringskräm och malariatabletter skickas till de barn som bäst behöver det. Till exempel till flyktinglägret Za ’atari utanför Amman, som jag besökte för en vecka sedan, och där jag kunde se hur UNICEF når fram med hjälpen till de tusentals barn som flytt från striderna i Syrien.

Tre miljoner syriska barn har tvingats sluta skolan

Att miljontals syriska barn går miste om sin skolgång är det värsta och snabbaste förfallet någonsin i regionen och kommer att få enorma konsekvenser i framtiden. Det visar en studie som publiceras i dag av UNICEF med flera.

En pojke i åk 1 tittar igenom sitt skolpaket som han fått. Paketen är en del av UNICEFs "Back to Learning"-kampanj för att ge 1 miljon lågstadieelever tillgång till utbildning. Foto: © UNICEF/Halabi

En pojke i åk 1 tittar igenom sitt skolpaket. Paketen är en del av UNICEFs ”Back to Learning”-kampanj för att ge 1 miljon lågstadieelever tillgång till utbildning. Foto: © UNICEF/Halabi

Studien ”Education Interrupted”, som tagits fram av UNICEF, UNHCR, Rädda barnen och World Vision, uppmärksammar att nästan tre miljoner syriska barn har tvingats sluta skolan på grund av den våldsamma konflikten. Före 2011 var Syrien ett föredöme i regionen med 97 procent av barn i skolåldern inskrivna i skolan. Men det stabila skolsystem som byggts upp under årtionden har nu raserats på mindre än tre år.

1 av 5 skolor används

Inne i Syrien kan endast 1 av 5 skolor användas på grund av att de har förstörts av striderna eller används som flyktingläger och militärförläggningar. Miljontals barn har tvingats fly från hem och skolor. Massor av lärare har flytt eller dödats och många föräldrar vågar helt enkelt inte skicka barnen till skolan.

I bästa fall får barnen sporadisk undervisning. Och i värsta fall slutar de skolan helt och tvingas arbeta för att hjälpa till med familjens försörjning. I de områden som drabbats värst av våldsamheterna går endast sex procent av eleverna fotfarande i skolan. Som till exempel i Aleppo, Dara’a, Hama och A-Raqqa.

Även i grannländerna har syriska flyktingbarn svårt att fortsätta sin utbildning på grund av skillnader i språk och skolplaner, brist på klassrum, fattigdom och spänningar mellan flyktingar och lokalbefolkningen. I dessa områden går 500 000 – 600 000 syriska barn inte alls i skolan.

Akuta åtgärder krävs

Studien visar att akuta insatser är nödvändiga för att vända den negativa utvecklingen. Några exempel:

  • Skydda infrastrukturen inne i Syrien, stoppa användningen av skolor för militära ändamål, göra skolor till fredade zoner och straffa dem som inte respekterar detta.
  • Fördubbla det internationella biståndet till utbildning i grannländerna, för att bygga ut och förbättra skolorna, anställa fler lärare och minska kostnaden för att få in barn i klassrummen.
  • Hitta övergångslösningar när det gäller betyg och skolplaner för att underlätta för syriska flyktingbarn att fortsätta sin utbildning i grannländerna.
  • Öka specialinsatser som till exempel hemundervisning, informell skolundervisning och så kallade barnvänliga trygga platser där barn får psykosocialt stöd.

Pengar saknas

UNICEF finns på plats i Syrien och i grannländerna och arbetar för att alla syriska barn ska få möjlighet att gå i skolan. Men mer resurser behövs omgående för att fortsätta de livsviktiga insatserna. Ge en katastrofgåva till Syrien, eller köp ett skolpaket för fyra barn i vår gåvoshop. Din hjälp är ovärderlig.

Blogga och rädda barns liv i jul

Du behöver inte vara Gandhi, Moder Theresa eller Jesus för att förändra världen. Det räcker med att du köper dina julklappar i gåvoshopen. Hjälp oss att sprida budskapet – publicera en bloggpost, dela våra filmer och lägg upp en bild på instagram.

Sprid gärna våra filmer

För att publicera filmerna på din blogg klicka på länken högst upp i filmfönstret, välj dela under filmen, välj bädda in och kopiera sedan koden i rutan under. Koden klistrar du in på din blogg/sajt. Det går att anpassa filmens storlek genom att skriva in bredd i rutan anpassad.

The Dinner Party

The Greatest Story

Jesus Goes Online

Bloggtext

Exempel på bloggtext:

Köp julklappar som räddar barns liv

Nu är det enklare än någonsin att göra något gott. Genom att handla UNICEFs fältprodukter hjälper du barn över hela världen att överleva och utvecklas. I gåvoshopen på unicef.se hittar du allt från vaccin och medicin till fotbollar och skrivböcker. Produkterna skickas till de barn som behöver dem mest och du får ett fint gåvobevis att ge bort i julklapp. Köp julklappar som räddar barns liv!

Vill du också sprida budskapet? Hämta material här! Tillsammans räddar vi barns liv.

Bilder

Använd gärna våra kampanjbilder. Glöm ej att ange fotograf UNICEF/Pelle Bergström

unicef_jul

Foto © UNICEF/Pelle Bergström

instagram

Foto © UNICEF/Pelle Bergström

Banners

Lägg gärna upp en av våra banners. Du hittar dem på http://unicef.se/sprid-budskapet/blogga-och-radda-barns-liv-i-jul. Kopiera koden under bannern och klistra in på din sajt/blogg.

Tack!

Årets julkampanj: The Good Guys’ Christmas

Det har aldrig varit enklare att göra något stort. Du behöver inte vara Gandhi, Moder Theresa eller Jesus för att förändra världen. Det räcker med att du köper dina julklappar i UNICEFs gåvoshop.

Julklappar som räddar barns liv

Varje dag levererar vi förnödenheter som hjälper barn att överleva och utvecklas. I gåvoshopen hittar du allt från vaccin och medicin till fotbollar, skrivböcker och till och med motorcyklar. Produkterna skickas till de barn som för tillfället behöver dem mest och du får ett fint gåvobevis att ge bort i julklapp. Köp julklappar som räddar barns liv!

Kampanjen är framtagen av reklambyrån Forsman & Bodenfors.

Arbetsgrupp Forsman & Bodenfors
Copywriter: Marcus Hägglöf & Jacob Nelson
AD: Johanna Hofman-Bang och Agnes Stenberg-Schentz
Produktionsledare: Lena Birnik
Byråproducent: Magnus Kennhed

Film: ACNE Production
Fotograf, print: Pelle Bergström
Mediabyrå: Maxus
Webbyrå: Oktavilla
Radio: Flickorna Larsson

Barnen som inte finns

Cirka 230 miljoner barn runt om i världen registreras aldrig, varken vid födseln eller senare. Detta innebär att de heller inte får något födelsebevis. Detta är ett brott mot deras rätt enligt barnkonventionen att registreras vid födseln och även rätt till ett namn och en nationalitet.

Prashenjit och hans mamma Hoimanti Bhaumik bor i Bangladesh. Hoimanti håller i Prashenjits födelsebevis. Foto: UNICEF/Mawa

Prashenjit och hans mamma Hoimanti Bhaumik bor i Bangladesh. Hoimanti håller i Prashenjits födelsebevis. Foto: © UNICEF/Mawa

När jag för några år sedan bodde och arbetade i Zambia behövde man söka uppehållstillstånd hos Immigration Office i huvudstaden Lusaka. Detta var det enda stället i landet där man kunde lämna in denna ansökan. Kontoret var inhyst i ett kalt och slitet kontorshus. I rummen låg pappersakterna med ansökningarna överallt i meterhöga staplar, till synes helt utan ordning. Jag blev skickad mellan minst fyra olika handläggare vid varje besök, då ingen visste var just min ansökan var. Till slut fick jag dock min stämpel i passet. För min man tog det nästan ett halvår att få sin stämpel, då det enligt lagen endast var utländska kvinnor som kunde vara medföljare till sin man, inte tvärtom. Detta är bara ett exempel på gammaldags och ineffektiv byråkrati och lagstiftning, vilket är alltför vanligt runt om i världen. Processen kring uppehållstillståndet blev för oss i Zambia mest komiskt och tidsödande.

Men för många miljoner barn i världen innebär det en avgörande skillnad i deras liv om byråkratin fungerar eller inte. Cirka 230 miljoner barn runt om i världen registreras aldrig, varken vid födseln eller senare. Detta innebär att de heller inte får något födelsebevis. Detta är ett brott mot deras rätt enligt barnkonventionen att registreras vid födseln och även rätt till ett namn och en nationalitet.

De oregistrerade barnen existerar inte för landets myndigheter. De räknas inte med i planeringen av vårdcentraler, skolor och infrastruktur. Deras föräldrar kan ofta inte utnyttja sjukvård, få en skolplats eller olika typer av bidrag för barnet och familjen. Barnet kan heller inte bevisa sin ålder, vilket gör att de till exempel kan bli bortgifta, involverade i barnarbete eller bli inkallad till värnplikt i för ung ålder. Senare i livet kan de bli nekade arbete, sociala bidrag, rätt att ärva egendom och rösta.

Långt avstånd till närmaste ställe där man kan registrera sitt barn, höga avgifter och blanketter på ett språk man inte förstår är några av anledningarna till varför barn inte registreras. Ibland står lagliga hinder i vägen, som till exempel att pappan måste skriva under vid registreringen.  Många föräldrar saknar också kunskap om varför det är viktigt och hur man ska gå tillväga. Störst är risk att aldrig registreras löper barn som föds på landsbygden, barn som tillhör diskriminerade grupper, barn i familjer som lever i fattigdom och barn till mödrar med låg utbildning.

Framgångsrika satsningar har dock gjorts i många länder, där UNICEF står bakom en del. Kostnadsfri registrering tillgänglig genom mödravården och datoriserade nationella folkbokföringssystem är några åtgärder som gett resultat. Även system med enkel smsteknik, ny lagstiftning och stora informationskampanjer har bidragit till framsteg. I Sydafrika har andelen barn som registreras stigit från 24 till 95 procent under de senaste 20 åren och Brasilien har gått från 64 till 93 procent på 10 år. Även i de fattigaste länderna har det gått framåt. Men tydligt är att fler satsningar behöver göras.

UNICEF skickar hjälp till skadade barn i Centralafrikanska republiken

Hundratals människor har dött i de senaste dagarnas strider i Centralafrikanska republiken, och tusentals har flytt från sina hem. UNICEF levererar nu medicinsk katastrofhjälp till sjukhus i huvudstaden Bangui.

Chefen för UNICEF i landet, Souleymane Diabate, uppger att det för var dag som går kommer in allt fler barn som är skadade eller döda till sjukhusen.

– Varken muslimska eller kristna barn i Centralafrikanska republiken är säkra. De löper risk att skadas eller dödas i sina hem, i sina bostadsområden eller till och med på platser där människor har sökt skydd undan våldet. Det är helt oacceptabelt, säger Souleymane Diabate.

På måndagen uppgavs 400 människor ha dödats under de senaste dagarnas strider. Ett 30-tal barn ska vårdas på sjukhus i Bangui med skottskador eller skador av macheteknivar.

UNICEF har levererat medicinska förnödenheter som räcker till 3000 människor till det sjukhus i Bangui där de flesta offren för striderna vårdas. UNICEF har också levererat medicinsk hjälp, tillräckligt för 1000 barn, till Bangui Pediatric Centre som är landets enda barnsjukhus.

– Det här är första gången som något liknande händer mig, eller oss, säger Kelley som är 17 år och vårdas på sjukhuset för en skottskada i bröstet.

Han besköts när han var på väg till skolan i förra veckan.

– Jag är orolig för min familj, för mina vänner och för mitt land.

UNICEF trappar nu upp insatserna när det gäller katastrofhjälp i Bangui och i andra delar av landet. Ett flygplan med livräddande förnödenheter för 3000 familjer väntas landa i Bangui inom de närmaste dagarna.

Vid slutet av november hade UNICEF fått in mindre än hälften av de medel som behövs för att täcka behoven i Centralafrikanska republiken under 2013. UNICEF vädjar nu om 300 miljoner kronor för att kunna finansiera insatserna för landets barn under 2014.

Ge en gåva till barn som drabbats av katastrofer eller hjälp genom att köpa en förstahjälpenväska i vår gåvoshop.

Massvaccinationskampanj ska skydda 23 miljoner barn mot polio

Den största vaccinationskampanjen i Mellanösterns historia kommer genomföras denna vecka. Målet är att vaccinera 23 miljoner barn i Syrien och angränsande länder mot polio. Under de kommande månaderna planerar UNICEF att leverera tio miljoner doser poliovaccin till Syrien.

En flicka får poliovaccin droppat i munnen. © UNICEF/Sanadiki

En flicka får poliovaccin droppat i munnen. Foto: © UNICEF/Sanadiki

Kampanjen är ett direkt svar på utbrottet av polio i Syrien, där 17 fall har bekräftats hittills. Polio är en oerhört smittsam sjukdom som sprids via virus mellan människor. I tätbefolkade områden eller områden med dåliga hygien- och sanitetsförhållanden kan viruset spridas extremt snabbt. Det finns i dagsläget inget botemedel mot den dödliga sjukdomen.

Alla barn under fem år ska vaccineras

För att stoppa utbrottet och hindra att sjukdomen sprids ännu mer, planerar man nu att vaccinera alla barn under fem år under de kommande månaderna. Detta oavsett om de lever hemma eller har tvingats fly på grund av konflikten. Beroende på område kommer man att erbjuda vaccinering antingen vid tätbefolkade platser eller genom att gå från dörr till dörr. Vaccineringen utförs av lokala och nationella hälsoinstanser och stöttas av UNICEF, WHO, Syriska Röda Halvmånen och andra partners.

– Som om barnen i Syrien inte har lidit nog, nu måste de möta ännu ett hot mot sin hälsa, säger Maria Calivis, chef för UNICEF i Mellanöstern och Nordafrika. Vaccinationskampanjen är ett enormt åtagande med många partners inblandade, men vi kan bara hejda virusets spridning om vi lyckas nå de barn som man hittills inte kunnat nå.

Mycket viktigt att förhindra spridning i regionen

För att hindra utbrottet av polio i Syrien från att spridas i regionen, stöttar UNICEF också kampanjen i de angränsande länderna. I Palestina hoppas man nå 630 000 barn upp till fem år.

– Det är imponerande att se hur många vi lyckats vaccinera hittills i Gaza, säger Yoka Brandt, ställföreträdande chef för UNICEF på plats, samtidigt som hon droppar några droppar vaccin i munnen på en bebis vid kliniken al-Daraj i Gaza. Dock är det oerhört viktigt att vi trappar upp insatserna ännu mer, tillägger hon, både här och i andra länder för att förhindra en allmän hälsokris i regionen.

Flyktinglägret Za’atari i Jordanien. Sham visar upp sin målade lillfingernagel som visar att hon nu är vaccinerad mot polio. Foto: © UNICEF/Sharpe

Flyktinglägret Za’atari i Jordanien. Sham visar upp sin målade lillfingernagel som visar att hon nu är vaccinerad mot polio. Foto: © UNICEF/Sharpe

Kampanjen når fler områden än tidigare

Inne i Syrien har kampanjen som mål att nå 2,2 miljoner barn, inklusive de som lever i områden med stridigheter och de som man inte lyckades nå med en tidigare kampanj. Ny information tyder på att vaccin nu når till fler områden i Syrien än tidigare.

– Alla syriska barn måste skyddas från sjukdomar, säger Dr. Ala Alwan, regionchef för WHO. För att utrota polio, måste vi utrota alla hinder som står i vägen för att vi ska kunna nå barnen. Vi vädjar till alla inblandade i konflikten att samarbeta och skapa möjligheter för att vaccinationskampanjen ska lyckas nå alla barn.

Mer hjälp behövs

Under de kommande månaderna planerar UNICEF att leverera tio miljoner doser poliovaccin till Syrien, men ännu mer hjälp behövs. Ge en katastrofgåva till Syrien, eller köp poliovaccin i vår gåvoshop. Din hjälp är ovärderlig.