UNI142243-575x383.jpg

Barn måltavlor för våldet

i Centralafrikanska republiken

Våldet mot barn i Centralafrikanska republiken fortsätter med oförminskad styrka. Dödandet och övergreppen som nu riktas mot barn är en skymf mot mänskligheten, säger UNICEF i ett uttalande.

Skribent |

Publicerad |

2013 12 16

Uppdaterad |

2013 12 16

Barn måltavlor för våldet i Centralafrikanska republiken

Paul är 14 år och har flytt från rebellgruppen Front Populaire Pour le Redressement (Popular Front for Recovery). Paul har flytt till ett center som UNICEF stödjer i Bangui. Foto: © UNICEF/Jordi Matas

UNICEFs högsta chef, Anthony Lake, framhåller att fakta om denna bortglömda konflikt i Centralafrikanska republiken finns mitt framför våra ögon. Konflikten drabbar just nu 2,3 miljoner barn i landet.

— Barn dödas för att de antingen är kristna eller för att de är muslimer. Barn tvingas att fly från sina hem och gömma sig i skräck för att undkomma striderna. Barn får bevittna fruktansvärda våldsdåd. Barn rekryteras som soldater – det gäller troligen så många som 6000 barn. Dessa brutala attacker mot barn är en skymf mot mänskligheten, säger Anthony Lake.

Mer än en halv miljon människor har hittills tvingats fly från sina hem, och enligt de senaste rapporterna var det i genomsnitt tre människor i timmen som dödades enbart under den andra veckan i december. Trots det instabila säkerhetsläget fortsätter UNICEF att stödja viktiga insatser för familjer på flykt i konfliktdrabbade områden i landet, som Bangui, Bossongoa och Kaga Bandoro.

Hittills i år har UNICEF tillsammans med sina samarbetspartners vaccinerat mer än 480.000 barn under fem år mot mässling. Mer än 47.000 människor på flykt, mestadels i Bossangoa, har fått exempelvis filtar och hygienartiklar. 280.000 människor har fått tillgång till rent vatten. UNICEF fortsätter också att upprätta trygga och säkra platser för barn där de kan få undervisning och rekreation, som ett led i arbetet med att hjälpa barnen att bearbeta sina trauman.

I fredags landade ett flygplan i Bangui med 77 ton förnödenheter från UNICEF. Lasten innehåller medicin, filtar, tvål, utrustning för barnmorskor och hälsovårdspaket samt vattenreningstabletter. Katastrofhjälpen i planet räcker till 37.500 människor.

Under de senaste tolv månaderna har UNICEF skickat fyra andra fraktflygplan med livräddande förnödenheter till familjer som har drabbats av striderna.

— Vi måste alla göra mer. Men det yttersta ansvaret för att avsluta denna grymma och bittra konflikt ligger hos dem som är inblandade i våldshandlingarna. Skolor, sjukvårdsinrättningar och flyktingläger måste vara skyddade. Och de som fortsätter att skada barn måste ställas till ansvar, säger Anthony Lake.

Ge en gåva till barn som drabbats av katastrofer eller hjälp genom att köpa en förstahjälpenväska i vår gåvoshop.

UNI142237-575x383.jpg
Robert, 18 år, kliver in på ett center för före detta barnsoldater i Brie som UNICEF stödjer.Foto: © UNICEF/Jordi Matas

Robert, 18 år, kliver in på ett center för före detta barnsoldater i Brie som UNICEF stödjer. Foto: © UNICEF/Jordi Matas

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Fatima i klassrum - Sudan 2024
Sudan

Det surrar av aktivitet, som i en bikupa, på UNICEF-stödda lärocentret Alshargia i delstaten Kassala i Sudan. Här får barn på flykt undan kriget en fristad och möjlighet att uppleva trygghet och normalitet för en stund. Skolorna i landet är stängda sedan länge.

Flicka i Sudan äter RUTF
Sudan

Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.