UNI168331-575x383.jpg

Behovet av

katastrofhjälp rekordstort

Just nu pågår en rad konflikter och katastrofer runt om i världen. Behovet av hjälpinsatser är rekordstort och UNICEF varnar för att de insamlade pengarna inte räcker.

Skribent |

Publicerad |

2014 08 14

Uppdaterad |

2014 08 14

Behovet av katastrofhjälp rekordstort

Irak är ett av alla de länder där barn och familjer tvingas på flykt på grund av pågående konflikt.

Vi är på plats i Syrien, Centralafrikanska Republiken och Sydsudan som bedöms ligga på nivå 3, den högsta, på FN:s katastrofskala. Utöver dem hanterar UNICEF 290 lokala katastrofer. Läget i Gaza och Irak är dessutom akut.

– Aldrig tidigare har UNICEF hanterat så många katastrofer samtidigt som vi gör just nu, säger Per Westberg, vice generalsekreterare UNICEF Sverige.

Förutom utmaningarna att hjälpa så många barn samtidigt är det svårt att få in tillräckligt med pengar för att finansiera de insatser som krävs. Av de 2,4 miljarder dollar som behövs har UNICEF bara fått in 41%.

Flera pågående och utdragna konflikter är svårare att kommunicera till allmänheten jämfört med de direkta insatser som krävs efter en naturkatastrof som till exempel en jordbävning. Istället för att öronmärka pengar för en specifik katastrof, behöver UNICEF få in pengar till sin katastroffond så att pengarna kan fördelas och snabbt kunna användas där de för tillfället behövs mest.

– Det är viktigt att våra insatser inte styrs av hur medias fokus ser ut just för stunden. Vi uppmanar nu att inte ge till en specifik insats utan i stället till vårt katastrofarbete i stort, säger Per Westberg i Dagens Nyheter .

Per Westberg intervjuades även av TV4 Nyheterna om ökningen av katastrofer i världen och svårigheten att hantera dessa parallellt.

Ge en gåva till vår katastroffond och var med och kämpa för att hjälpa barnen som drabbats av våldet i Irak, och i andra katastrofer. Stort tack för din hjälp.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Gaza bland tält - cropped desktop - 2024
Gaza

Sedan kriget bröt ut i Gaza har över 14 000 barn dödats, vilket innebär fler än vart hundrade barn. Tusentals barn har dessutom skadats och förlorat sina föräldrar. Enligt UNICEF utsätts barn oproportionerligt hårt av kriget, trots att de ska vara skyddade.

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.