Default hero image

Bosses testamentsgåva blev en

skola i Mali

Läraren Bo Söderlund från Arvika brann för utbildning under hela sitt liv. I sitt testamente valde han att donera en betydande del av sitt arv till UNICEF. Tack vare Bosses generösa testamentsgåva går nu 190 barn i skolan och har möjlighet att förändra sina liv.

Skribent |

Publicerad |

2015 03 25

Uppdaterad |

2015 03 25

Bosses testamentsgåva blev en skola i Mali

[gallery ids="24030,24031,24035,24032,24034,24033"]

Eftersom utbildning är en väg ut ur fattigdom och utsatthet arbetar vi på UNICEF för att alla barn världen över ska få gå i skolan och utveckla sina möjligheter till ett liv med god hälsa, inkomst och möjlighet att påverka. Läraren Bo Söderlund från Arvika, som under många år skänkt till UNICEF, valde att i sitt testamente donera en miljon kronor till vårt arbete för barnen. Pengar som han önskade skulle användas för att främja just utbildning där behoven är som allra störst.

Få barn i Mali har tillgång till utbildning

Efter Bosses bortgång bestämdes det att hans gåva skulle användas i Mali, ett av världens fattigaste länder. Väldigt få barn i Mali har tillgång till skola och betydligt färre flickor än pojkar är inskrivna. Undervisningen håller oftast låg kvalitet, med överfulla klassrum och få lärare. De flesta skolor saknar vatten och toaletter och klassrummen saknar bänkar, böcker och annat utbildningsmaterial.

Tack var Bosses gåva kunde en ny skola byggas i byn Kegnebougou, i regionen Koulikoro, i södra Mali. Skolan som redan fanns där var i så dåligt skick att den riskerade att rasa. Arbetet avslutades i juni 2013 och nu har 190 elever, varav 55 är flickor, tillgång till sex fullt utrustade klassrum med skolbänkar, katedrar, svarta tavlor, böcker och annat undervisningsmaterial. Pengarna användes också till att köpa in hygienpaket och skolmaterial till andra närliggande skolor.

Genom att fattiga barn, främst flickor, från utsatta områden prioriteras ökar närvaron i skolorna. Det ökar i sin tur barnens möjligheter att skapa förändring för sig själva och sina samhällen. Alla barn har rätt till utbildning och tack vare Bosses generösa gåva har nu fler barn fått möjlighet att gå i skolan och en chans att förändra sina liv.

Att testamentera en gåva är att ge livet vidare

– Vi är mycket tacksamma för att Bo Söderlund tänkte på UNICEF i sitt testamente. På så sätt får hans livslånga engagemang för barns rätt till utbildning både här hemma och ute i världen en fortsättning, säger Véronique Lönnerblad, generalsekreterare för UNICEF Sverige. Tusentals elever får i många år framöver en möjlighet att gå i skolan. Den här historien värmer i hjärtat och vår förhoppning är att detta initiativ kan inspirera fler att tänka lika långsiktigt som Bo Söderlund.

Att skriva in UNICEF i ditt testamente är ett fint sätt att vara med och kämpa för att alla barn i världen ska få en bättre framtid. Läs mer om testamentsgåvor här .

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Skolflicka - Afghanistan 2023
Afghanistan

Över 118 miljoner flickor världen över får inte gå i skolan. Anledningarna till att så många flickor berörs är flera, bland annat fattigdom, barnäktenskap och könsrelaterat våld. Fattiga familjer investerar i de flesta fall hellre i pojkars utbildning.

Usivak_Samira_Kadric_P6A1471_Bosnien_2023
Bosnien och Hercegovina

Merva, 7 år, löser med vana rörelser uppgifterna på engelska på sin surfplatta. Vissa av hennes klasskamrater har aldrig gått i skolan, fastän de är äldre. Men med hjälp av Akelius digitala språkskola kan lärarna möta varje barn där hen befinner sig.

Ukrainskabarn-skola-2023-16x9
Senaste nyheterna

När världen brinner är det inte skolböcker man vill skänka i första hand. Utbildning är inte första hjälpen. Men det är helt akut. Hoppet om en bättre värld, och ett bättre liv, ryms i en skolväska.