Default hero image

UNICEF fördömer dödandet av

barn i Irak

- Striderna i Irak kräver många dödsoffer och barnen får betala med sina liv, säger UNICEF-chefen Carol Bellamy i ett uttalande som fördömer dödandet av barn och andra civila i Irak.

Skribent |

Publicerad |

2004 04 22

Uppdaterad |

2004 04 22

UNICEF fördömer dödandet av barn i Irak

Det är både alarmerande och oroande att se vilken påverkan de pågående konflikterna har på barnen i Irak, sade UNICEF i ett uttalande i samband med att ett antal barn dödats på en skolbuss i staden Basra i går onsdag.

I många irakiska städer kan barnen inte leva ett normalt liv. – Inte nog med att de inte har en möjlighet att gå i skolan, de har inte heller tillgång till ordentlig sjukvård och rent vatten. Samtidigt lever de i en miljö fylld av våld och osäkerhet, säger Bellamy.

Många skolor i Irak är stängda på grund av de senaste striderna. De skolor som är öppna står ändå tomma eftersom de flesta föräldrar är för rädda för att släppa iväg sina barn hemifrån.

UNICEF Sveriges ordförande Kent Härstedt, som förra året besökte Irak och som idag återvände från en resa i Mellanöstern konstaterar att barnen betalar ett högt pris för de pågående striderna.

- Barnen ska kunna känna sig säkra när de går till och från skolan. De områden där barn befinner sig måste betraktas som “fredszoner”. Det är helt oacceptabelt att barn drabbas av detta urskiljningslösa våld, säger Kent Härstedt.

Efter vädjanden från Hälsovårdsministeriet, Röda halvmånen och lokala sjukhus har UNICEF bidragit med sjukvårdsartiklar, rent vatten samt bränsle till generatorer. UNICEF meddelar samtidigt att de har stora svårigheter med att leverera förnödenheter till de värst drabbade områdena på grund av många blockerade vägar.

- Det är viktigt att påminna alla om att internationella lagar finns som innebär att barn ska skyddas under konflikter. Hjälporganisationer ska alltid garanteras tillträde till krigsdrabbade områden. Detta tillträde ska ske genom så kallade skyddade korridorer. Det är också viktigt att hjälparbetarnas säkerhet alltid kan garanteras, säger Härstedt.

Vid förfrågningar , kontakta UNICEF Sveriges informationschef Ingeborg Ekblom, 08-692 25 16 eller 0709-95 59 16.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Fatima i klassrum - Sudan 2024
Sudan

Det surrar av aktivitet, som i en bikupa, på UNICEF-stödda lärocentret Alshargia i delstaten Kassala i Sudan. Här får barn på flykt undan kriget en fristad och möjlighet att uppleva trygghet och normalitet för en stund. Skolorna i landet är stängda sedan länge.

Flicka i Sudan äter RUTF
Sudan

Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.