Gå till innehållet
Laddar…

Polio på väg utrotas i Asien och Nordafrika

Asien och Nordafrika kan vara fria från polio inom bara några månader. Men i Väst- och Centralafrika krävs massiva insatser för att få bukt med polio. Det står klart efter ett möte med hälsoministrarna från de sex länder - Nigeria, Indien, Pakistan, Niger, Afghanistan och Egypten - som fortfarande uppvisar nya fall av polio.

Asien och Nordafrika kan vara fria från polio inom bara några månader. Men i Väst- och Centralafrika krävs massiva insatser för att få bukt med polio. Det står klart efter ett möte med hälsoministrarna från de sex länder – Nigeria, Indien, Pakistan, Niger, Afghanistan och Egypten – som fortfarande uppvisar nya fall av polio.

Indien, Pakistan, Afghanistan och Egypten har endast rapporterat 21 nya fall av polio hittills i år, jämfört med 94 för motsvarande period förra året. Länderna har dessutom tagit beslut att påbörja två massiva (1-5 miljoner barn), skräddarsydda vaccinationskampanjer för varje nytt virus som kan tänkas uppkomma.

I centrala Afrika, framför allt Nigeria, har kampen mot polio tyvärr drabbats av bakslag under det senaste året. Sedan augusti förra året har all poliovaccinering i norra delarna av Niger upphört. Enligt landets hälsominister kommer vaccineringsinsatserna att återupptas i år, då den regionala regeringen skrivit på en överenskommelse med landets federala regering.
Senast år 2005 planerar den globala kampanjen mot polio, där bland andra UNICEF och Världshälsoorganisationen ingår, att återinföra massiva, vaccinationskampanjer i 21 afrikanska länder samtidigt.

Läs mer om UNICEFs arbete mot polio här.