Gå till innehållet
Laddar…

Slutspurt för poliokampanj i Afghanistan

Mer än sex miljoner afghanska barn under fem års ålder kommer att vaccineras mot polio under de tre dagar, sista ledet i Afghanistans omfattande vaccinationskampanj under år 2004.

Mer än sex miljoner afghanska barn under fem års ålder kommer att vaccineras mot polio under de tre dagar, sista ledet i Afghanistans omfattande vaccinationskampanj under år 2004.

Varje provins i Afghanistan kommer att täckas av den gemensamma kampanjen som anordnas av det afghanska hälsodepartementet, UNICEF och WHO.

Endast tre fall

Afghanistan återstår som ett av de sex länder i världen där nya fall med polio fortfarande inträffar. Dock anser hälsoexperter att immuniseringskampanjen bidragit till en minskning av antalet nya fall från 27 stycken år 2000 till endast tre år 2004. Den senaste inrapporterades i maj 2004 vilket innebär att fem månader förflutit utan att nya fall inrapporterats. Detta är den längsta ”poliofria” period i Afganistans samtida historia.

Utrota polio till år 2005

FN har förpliktigat sig till att stoppa poliosmittans spridning till år 2005. Polio ses inte bara som en hälsofråga men också som ett hinder för ekonomisk tillväxt samt nationell välfärd.

40 000 frivilliga hälsoarbetare, varav en tredjedel är kvinnor, kommer att sprida sig över hela Afghanistan med målet att inbringa poliovaccinet till varje samhälle i landet före den 30 september. Hälsoarbetarna utbildas av UNICEF och WHO i att både ge det orala vaccinet men också att försäkra sig om att den korrekta informationen om vaccinets täckning i landet insamlas.