Gå till innehållet
Laddar…

Hälften av Afghanistans barnsoldater har lagt ner vapnen

3 998 barnsoldater i åldern 14-17 år har under året avväpnats i Afghanistan. Det innebär att närmare hälften av de uppskattningsvis 8 000 barnsoldaterna i landet, påbörjat den mödosamma vägen tillbaka till ett normalt liv.

3 998 barnsoldater i åldern 14-17 år har under året avväpnats i Afghanistan. Det innebär att närmare hälften av de uppskattningsvis 8 000 barnsoldaterna i landet, påbörjat den mödosamma vägen tillbaka till ett normalt liv.

Den UNICEF-stödda demobiliseringen i Afghanistan har pågått i ungefär ett års tid och består av flera faser:

  • identifiering och registrering av barnsoldater
  • hälsokontroll, där barnens fysiska och psykiska hälsa bedöms
  • information om riskerna med minor, drogmissbruk, hiv/aids och om olika valmöjligheter såsom att gå i skolan eller få undervisning i olika yrkesfärdigheter.
  • utbildning i vanlig skola eller yrkesutbildning.

Programmet erbjuder också hjälp till gatubarn och barn som av andra anledningar står utanför skolan.

I februari började de första barnsoldaterna i avväpningsprogrammet. Inom kort kommer dessa runt 1 000 barn att avsluta sin yrkesutbildning och får då ett startkit med verktyg för att kunna börja arbeta. Samtliga har blivit erbjudna jobb.