Gå till innehållet
Laddar…

UNICEFs hjälp når fram

Indonesien UNICEFs katastrofhjälp når nu fram till de otillgängliga områden i Indonesien och Sri Lanka som är allra värst drabbade av förra veckans jordbävning och översvämning.

UNICEFs katastrofsändning har lastats av på flygplatsen i Indonesien.Foto: UNICEF Indonesien UNICEFs katastrofhjälp når nu fram till de otillgängliga områden i Indonesien och Sri Lanka som är allra värst drabbade av förra veckans jordbävning och översvämning.

Fem flygplan lastade med UNICEFs förnödenheter har landat. Distribution av hjälpen pågår för fullt och fler plan är på väg, enligt Gerry Dyer, chef för UNICEFs humanitära hjälpavdelning, som meddelar att man nu kommit tillrätta med de inledande logistikproblem som orsakats av den överväldigande mängden av internationellt bistånd.

– Nu är vår pipeline med förnödenheter i gång och fungerar, säger Dyer. Hjälpen når ut.

Tält, presenningar och vattenreningstabletter har levererats över hela Sri Lanka och även i Aceh, den allra värst drabbade regionen i Indonesien.

Ytterligare tre plan väntas anlända till Indonesien under de närmaste fem dagarna. De har med sig ännu mer utrustning som kan hjälpa barn att överleva och ge dem möjlighet att komma tillbaka till skolan. UNICEF skickar så kallade school-in-a-box som innehåller allt material som behövs för att starta en tillfällig skola för 80 elever.

– Det är oerhört viktigt att få barnen tillbaka till skolan så fort som möjligt, menar Gerrry Dyer. Traumatiserade barn behöver skolans rutiner för att få tillbaka känslan av vardaglig trygghet.

Nästa flygplanssändning innehåller också medicin och vaccin för att förhindra spridningen av sjukdomar som malaria, kolera, dysenteri och mässling.