Gå till innehållet
Laddar…

UNICEF på plats i Aceh

Holmes UNICEFs katastrofhjälp har nått fram till den hårt drabbade Aceh-provinsen i norra Sumatra och man koordinerar nu insatserna för att kunna distribuera förnödenheter till rätt områden längs den totalförstörda och isolerade västkusten.

En indonesisk pojke i ett flyktingläger i Aceh. Foto: UNICEF/Holmes UNICEFs katastrofhjälp har nått fram till den hårt drabbade Aceh-provinsen i norra Sumatra och man koordinerar nu insatserna för att kunna distribuera förnödenheter till rätt områden längs den totalförstörda och isolerade västkusten.

I Indonesien har 4,5 miljoner människor på olika sätt drabbats av katastrofen. Den senaste uppgiften om antal döda i Indonesien är 82 000 och över 1600 människor saknas fortfarande. Siffrorna fortsätter att stiga och situationen i landet är fortfarande mycket akut. Cirka 200 000 har tagit sin tillflykt i tält eller läger och ytterligare 500 000 är hemlösa.

Samarbete med armén

Armén har satt upp ett läger i utkanten av huvudstaden Banda Aceh, dit flyktingar som lyckats ta sig från västkusten får skydd och förnödenheter. För att kunna dirigera hjälpen vidare till de värst drabbade områdena, samarbetar UNICEF nu med militären här för att få en uppfattning om antal döda, hur många som överlevt och hur många som lämnats kvar på den ödelagda västkusten. Mer information under de närmaste dagarna kommer att underlätta distributionen av förnödenheter.

Överlevande i ett tältläger i Banda Aceh. Foto: UNICEF/Holmes Överlevande delar ett tält i ett flyktingläger i Banda Aceh. UNICEF förser lägret med akuta förnödenheter som mat, vaccin, rent vatten och toaletter.

Hjälp att överleva

UNICEFs primära uppgift här som överallt i katastrofländerna är förstås att hjälpa barnen att överleva.

– Över en tredjedel av de drabbade är barn, säger John Budd, UNICEFs kommunikationsansvarige i Indonesien. Från vårt stora lager i Köpenhamn har vi lyckat sända tonvis med förnödenheter och under de närmaste veckorna anländer sändningar för ytterligare 10 miljoner dollar.

Redan nu når hjälpen många av dem som drabbats hårdast i landet. UNICEF har distribuerat filtar, lakan, tält, presenningar och sjukvårdsmaterial – medicin-kit som räcker till att vårda 200 000 patienter under två veckor, har skickats ut till sjukhusen i området.

Barncenter öppnas i Medan

UNICEF hjälper också till att spåra saknade barn och återförena dem med sina familjer. UNICEF har satt upp ett särskilt ”barncenter” tillsammans med en frivilligorganisation i Medan i Aceh. Centret kommer att hjälpa barn att återanpassa sig, ge sjukvård, psykosocialt stöd och rum åt ensamma och föräldralösa barn. Indonesisk polis har skickat ut en stark varning till dem som tänker försöka tjäna pengar på handel med barn eller illegal adoption.

Tillbaka till skolan

Carol Bellamy, UNICEFs högsta chef, är på rundresa i landet för att bevittna förödelsen och diskutera med landets ledare. Idag den 6 januari träffar hon Indonesiens utbildningsminister för att diskutera UNICEFs roll när det gäller att få barnen tillbaka till skolan igen så fort som möjligt.