Default hero image

Psykosocial hjälp till

barn i Thailand

Nettleton UNICEF hjälper de tsunamidrabbade barnen att bearbeta sina traumatiska upplevelser. Målning, sagoläsning och lekar uppmuntrar barnen att prata om sina känslor så att deras omedelbara sorg och oro lättar.

Elvaåriga Isamael Gumuda minns väl den dag då den enorma flodvågen förde bort hans sjuåriga bror. De befann sig i skolan och repeterade inför nyårsföreställningen när de hörde ett dån.

Ismael förlorade sin bror

- Vi vände oss om och såg en jättevåg, högre än vår skolbyggnad, som kom emot oss. Jag höll hårt i min bror, men vågen skilde oss åt. Jag överlevde tack vare att vågen förde mig till foten av berget – men min bror klarade sig inte. Jag saknar honom väldigt mycket och ber för honom, berättar Isamael.

Lärare på skolan har märkt att Isamael inte är sig lik sedan tsunamin slog till. Han har gått ned i vikt och har varit olycklig och tyst. Han är en av de många elever på Baan Talaynok-skolan som deltagit i den psykosociala rehabilitering som sponsrats av UNICEF.

Viktigt att barnen får måla och leka

Medan den fysiska återuppbyggnaden pågår för fullt i den tsunamidrabbade södra regionen av Thailand, har UNICEF sett till att de traumatiserade barnen får psykosocial hjälp för att kunna hämta sig både psykiskt och emotionellt från den förödande katastrofen.

Olika aktiviteter, inberäknat konstterapi, sagoläsning och lekar, har utvecklats för att uppmuntra barnen att lära sig att prata om sina känslor så att deras omedelbara sorg och oro lättar. Att mobilisera stöd från deras kamrater, lärare och föräldrar är också nödvändigt för att de ska hämta sig från traumat.

Barnläkare och specialtränade sköterskor

Med stöd från UNICEF Thailand genomfördes under två intensiva dagar psykosociala rehabiliteringsaktiviteter i området. Ett lag bestående av barnläkare, psykologer och specialtränade sjuksköterskor från Universitetet Khon Kaen och Universitetet Prince of Songkhia arbetade med de berörda eleverna i ett försök att återställa en känsla av normalitet och trygghet i deras liv.
I den här inledande fasen valde man ut sex skolor, vilka var allvarligt påverkade av Tsunamin i Thailands södra provinser.

Rädda för havet

- Åtta elevers och en omtyckt lärares död har lämnat de överlevande 22 eleverna bestörta, sade rektorn Supawadee Nakvichien på Baan Talaynok-skolan. De flesta barnen är fortfarande förskräckta och rädda för havet. En del blir lätt skrämda av ljud som påminner om ljudet från vågor. De blir synbart deprimerade, mindre livfulla och tystlåtna. De värsta traumatan återfinns hos dem som förlorade en anhörig som t ex en förälder, lärare eller kamrat.

Vågorna tog hennes mor, syster och lärare

Elvaåriga Usa Munch, en elev på Baan Talaynok-skolan, förlorade sin mor, äldre syster och svägerska i flodvågskatastrofen.

- Jag är fortfarande ledsen för det som hände, berättar Usa. Vågorna tog ifrån mig de jag älskar, min mor, syster och lärare som vi alla var nära. Min far och jag känner oss förtvivlade efter min mors död, även om han inte visar det. Jag är också ledsen för honom, eftersom han inte längre kan åka ut och fiska då hans fiskebåt förstördes. Jag saknar min mamma så mycket att jag gråter. Men jag vet att jag måste vara stark. Jag är arg på havet som mördade min mamma och syster, sa den lilla flickan dystert.

Detta är bara början på läkandet.

- Att lösa dessa psykologiska problem kräver dock gemensamma ansträngningar från alla inblandade för att återställa och reparera vad som förstörts. För att tillgodose en skyddande omgivning för barnen krävs ett psykosocialt ingripande på alla nivåer, innefattande föräldrar, lärare och samhället som helhet . Det är viktigt att barnen tryggt kan hämta sig från de traumatiska upplevelserna, sade Dr. Poonsri Rangseekajee på den psykiatriska avdelningen på Universitetet Khon Kaen.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka - guatemala 2024
Barnadödlighet

Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.

Hand-Vietnam-2023
Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.

Flicka - guatemala 2021
En kväll för alla barn

Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.