Gå till innehållet

3,5 miljoner barn i Indien har flytt från översvämningarna

Sedan början av juli har kraftiga regnfall inneburit en katastrof för flera regioner i Indien. Situationen är fortfarande akut och barnen är värst drabbade.

Sedan början av juli har kraftiga regnfall inneburit en katastrof för flera regioner i Indien. Situationen är fortfarande akut och barnen är värst drabbade.

Översvämningarna har drabbat över 7,7 miljoner människor i 32 distrikt i de indiska delstaterna Gujarat, Orissa och Madhya Pradesh. I 11 000 städer och byar har hus och skördar förstörts eller skadats.

Raserade vägar och brist på kommunal service i de låglandsområdena har skapat stora svårigheter, särskilt för kvinnor och barn. Vid sidan av de akuta problemen med mat och tak över huvudet måste befolkningen också tampas med bristen på rent vatten. Översvämningesvattnet har förorenat brunnar, vilket innebär en stor risk att drabbas av vattenburna sjukdomar, speciellt mag/tarm-inflammation, diarré, kolera och tyfus.

I juli reagerade UNICEF snabbt med att förse flyktinglägren med förnödenheter, vatten och sanitet. Redan inom 24 timmar efter att översvämningskatastrofen var ett faktum hade UNICEF sett till att vattentankers, hinkar, skyfflar, stearinljus, tändstickor, myggnät med mera fanns på plats. UNICEF-personal ger människorna i lägren information om hygien och om hur man kan bota diarré med socker/saltlösning.

Många av regionens vårdcentraler står ännu under vatten och tillgången till mediciner och läkarvård är därför mycket begränsade i de drababde områdena. UNICEF arbetar för fullt med att reparera och städa upp vårdcentraler i takt med att vattnet sjunker.

UNICEF avsatte direkt 200 000 USD från det pågående landsprogrammet för att omedelbart kunna stödja det drabbade området. UNICEF söker nu ytterligare 2 784 950 USD för att åter kunna bygga upp tryggheten kring barnen i de värst drabbade områdena, särskilt i centrala Madhya Pradesh.