Gå till innehållet

3500 barnsoldater befrias i Afghanistan

Den här veckan inleds den andra fasen i ett omfattande demobiliseringsprojekt som stöds av UNICEF. Sakta men säkert ska landets barnsoldater rehabiliteras och återanpassas i samhället.

Närbild på skjutvapen.Foto: UNICEF Den här veckan inleds den andra fasen i ett omfattande demobiliseringsprojekt som stöds av UNICEF. Sakta men säkert ska landets barnsoldater rehabiliteras och återanpassas i samhället.

Projektet som stöds av bland annat UNICEF, startade i februari 2004 och sedan dess har drygt 4000 före detta barnsoldater fått hjälp. Under de kommande tre månaderna väntas ytterligare 3500 barn avväpnas och återanpassas i samhället.

Utbildning och yrkespraktik

Programmet bygger mycket på stöd från lokala myndigheter som hjälper till att identifiera de ungdomar som behöver hjälp. Återanpassningen sker också lokalt för att kunna hjälpa ungdomar att spela en konstruktiv roll i sin egen hemmiljö. Fokus ligger på utbildning och yrkespraktik.

Skriftlig överenskommelse

Under själva avväpningsfasen erbjuds alla före detta barnsoldater även läkarundersökning. Alla dessa barn måste också avge ett skriftligt löfte om gott uppförande, vilket innebär att helt vända ryggen åt de stridande styrkorna och att istället bidra till återuppbyggnaden av landet.

Framgångsrikt projekt

Hittills har avväpningsprogrammet varit framgångsrikt. Mer än 3300 före detta barnsoldater mellan 14 och 18 år har genomgått en rad olika yrkesutbildningar för att kunna försörja sig som t ex murare, mekaniker, sömmerskor och snickare. Yrkesutbildningarna leder vidare till anställningsmöjligheter och till vidareutbildningar.

Här kan du ge en gåva till UNICEFs långsiktiga arbete för att förändra barns liv runt om i världen.