Default hero image

Antalet dödsfall i mässling

halverat på sex år

En ambitiös global vaccinationskampanj har nästan halverat antalet dödsfall mellan 1999 och 2004, enligt Världshälsoorganisationen (WHO) och UNICEF. Störst är minskningen i Afrika.

Skribent |

Publicerad |

2006 03 09

Uppdaterad |

2006 03 09

Antalet dödsfall i mässling halverat på sex år

Dödsfall som beror på mässling minskade under år 2004 med 48 procent, från 871 000 döda år 1999 till ca 454 000. Orsaken är stora nationella vaccinationskampanjer och utveckling av allmänna vaccineringsrutiner. Detta visar de senast tillgängliga siffrorna från WHO vad gäller dödsfall i mässling. Den största sänkningen av dödligheten skedde i Afrika, som är den region i världen som har den största bördan av sjukdomen. Där sjönk dödligheten med 60 procent.

Mässling är en av de mest smittsamma sjukdomarna man känner till. Trots att ett säkert, effektivt och billigt vaccin har funnits sedan 1960-talet, dog under år 2004 ungefär 410 000 barn under fem år av mässlingen, ofta på grund av komplikationer som diarré och lunginflammationer. Många av de överlevande får dras med livslånga handikapp som blindhet och hjärnskador. Den största orsaken till att så många dör av mässling är svaga vaccinationssystem som inte klarar av att nå ut med vaccinet till alla barn.

Koncentration till de mest drabbade länderna

För att effektivt kunna reducera antalet mässlingsfall, har WHO och UNICEF koncentrerat vaccinationsaktiviteterna till 47 länder, som sammalagt står för 98 procent av dödsfallen i mässling. I dessa länder arbetar man framför allt med att göra vaccinationerna till självklara rutiner för alla barn, men en annan viktig insats är att ge behandling till barn som insjuknat i mässling och att stärka övervakningen av sjukdomen. Nära 500 miljoner barn har dessutom fått ytterligare en andra vaccination utöver den de får när de är relativt nyfödda.

Sämre utveckling i Sydostasien

Medan de afrikanska länderna har visat stora framgångar för att minska dödsfallen i mässling, har utvecklingen varit betydligt långsammare i Sydostasien. Utmaningen nu är att öka antalet vaccinationer så att minst 90 procent av alla barn vaccineras, se till att de får sin första vaccindos vid nio månaders ålder och att alla får ytterligare en andra dos.

“The Measles Initiative”

En viktig orsak till att kampanjen varit så framgångsrik har berott på hjälpen från ”The Measles Initiative”. Sedan 2001 har de gett stöd till vaccinationer i över 40 afrikanska länder och samlat in mer än 150 miljoner usd med hjälp av partners, som till exempel ”the Global Alliance for Vaccines and Immunization”. Nu kommer de att utöka hjälpen till de sydostasiatiska länderna där det dör flest barn i mässling, bortsett från länderna söder om Sahara i Afrika.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Vaccin - flicka - Mocambique 2023
Vaccin

Vaccin är ett billigt och effektivt sätt att rädda barns liv och skydda samhällen mot livsfarliga sjukdomar. I år är det 50 år sedan WHO:s och UNICEFs globala barnvaccinationsprogram lanserades.

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.