Gå till innehållet
Laddar…

1,6 miljoner barn hårt drabbade av torkan på Afrikas Horn

Torkan i östra Afrika fortsätter. Fortfarande saknas enligt FN 426 miljoner USD för att kunna hjälpa människorna i det drabbade området. UNICEF vädjar därför om 97,7 miljoner USD för att kunna hjälpa 1,6 miljoner barn som genom undernäringen blir alltmer sårbara för dödliga sjukdomar som mässlingen och diarré.

Torkan i östra Afrika fortsätter. Fortfarande saknas enligt FN 426 miljoner USD för att kunna hjälpa människorna i det drabbade området. UNICEF vädjar därför om 97,7 miljoner USD för att kunna hjälpa 1,6 miljoner barn som genom undernäringen blir alltmer sårbara för dödliga sjukdomar som mässlingen och diarré.

Kvinna med två undernärda barn© UNICEF/ChalasaniEn kvinna bär sina två undernärda barn på vägen till en utdelning av majs från World Food Programme i Somalia. Den värsta torkan på många år har drabbat delar av Djibouti, Eritrea, Etiopien, Kenya och Somalia. Det som brukade vara en cykel med torka på 10 år, har förändrats till 3-5 år på grund av klimatförändringarna. Av de 8 miljoner människor som är i desperat behov av hjälp är uppskattningsvis 1,6 miljoner barn under fem år. Och barnen är de som drabbas hårdas, då de snabbt försvagas av undernäring och blir extra mottagliga för sjukdomar som mässlingen och diarré.

Hjälpen behövs snabbt

De som drabbas hårdast är djuruppfödare som är beroende av boskapen för att överleva. Även om det kommer att regna tillräckligt mycket de närmaste månaderna, är det redan för sent. Djurskelett och två barn© UNICEF/Heavens Skelettet av ett dött djur ligger i det öde landskapet i närheten av staden Denen i Etiopien. Deras boskap har redan dött och de har förlorat sitt levebröd. Resurserna hade behövts för länge sedan för att kunna rädda deras levebröd. Nu behövs pengar för att läget inte ska utökas till en katastrof. Det behövs omedelbar hjälp till mat, vatten och sanitet och hälsoåtgärder. Pengar som kommer in kommer också att gå till åtgärder som ska sätta igång återhämtningen och som ska få slut på den onda cirkeln med fattigdom och nödsituationer som denna.

Ge ett bidrag till UNICEFs katastrofarbete »